Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crvene narandže
  • 06.01.2020. 08:00
  • Italija

Digitalnom nalepnicom protiv falsifikovanja sicilijanske crvene narandže

Italijani su osmislili projekat čiji je cilj da spreči prečesto lažno etiketiranje crvenih pomorandži, kao onih sa Sicilije koje su zaštićene geografskom oznakom porekla.

Foto: Pixabay/ willywonka070
  • 159
  • 5
  • 0

Zbog sve većeg falsifikovanja i lažnog etiketiranja crvenih narandži kao onih sa Sicilije, a koje su zaštićene geografskom oznakom porekla (PGI), italijanski Konzorcijum i kompanija AmlavivA, osmislili su projekat čiji je cilj da ojača zaštitu ovog agruma.

Naime, razvili su projekat Rouge koji za cilj ima da zaštiti ne samo proizvođače već i oznaku Made in Italy. Firma pruža platformu komparativnosti koja radi sa Blockchain tehnologijom, sistemom koji je preduzeće već testiralo za praćenje proizvodnje u lancu snabdevenosti vinima.

Uz pomoć digitalne nalepnice NFC koja je stavljena na sanduk ili kutiju sa narandžama i povezana sa aplikacijom, može da se prati proizvod, ali i da se sazna kada je ubrana, metode čuvanja ili distribucija. Ukratko, kako je objasnila AmlavivA, NFC oznaka obuhvata celokupnu istoriju crvenih pomorandži.

Digitalni žig za narandže - kontrolisan od polja do stola

"Ako teret krene drumskim putem, a zatim završi na brodu ili avionu, moći ćemo detaljno da znamo svaki korak transporta, uključujući uslove u kojima se obavlja prevoz. To je poput posedovanja pasoša samo što je ono što u ovom slučaju poseduje kutija u kojoj se nalaze narandže", kaže Elena Albertini, član Konzorcijuma.

Danska na sudu zbog feta sira

Inače, Italija je vodeći proizvođač ovog proizvoda sa oznakom zaštićenog geografskog porekla u Evropi. Tačnije, više od 50% crvenih narandži iz Italije potiču sa Sicilije. U 2018. godini otprilike milion tona od ukupno 1.622.000 t stiglo je sa najvećeg ostrva Sredozemlja, navodi Food navigator.

Međutim, poslednjih godina trgovina falsifikovanim proizvodima eksponencijalno raste, a prevara sa ovim agrumom predstavlja štetu potrošačima koji su mislili da su kupili određeni proizvod i gubitak za proizvođače na Siciliji koji su nedavno počeli da izvoze u Kinu. Tako je poslednjih par meseci zaplenjeno puno lažno označenih narandži iz Južne Afrike.

EU presudila: Nemačke kompanije smeju da koriste izraz "aceto balsamico"

Sertifikat PGI (zaštićena oznaka porekla) garantuje da se pomorandže uzgajaju na Siciliji.  

Postoje tri sorte sa ovom oznakom izvornosti, a to su Moro, Tarot i Sanguinelo.

  • Moro je narandža čiji plodovi prvi sazru, većinom ih ima od decembra pa do marta. Kora joj je nešto tamnije boje kao i sok koji je slatko - kiselog ukusa.
  • Tarot ima nešto krupnije plodove, a kora mu je žuto - narandžasta. Može da se jede od sredine decembra do sredine maja.
  • Poslednja koja sazreva je Sanguinelo. Plodovi su dužeg ili kuglastog oblika, a kora je "intenzivno narandžaste boje" i crvenih nijansi. Sok je vrlo sočan i sladak. 

Tagovi

Crvena narandža Sicilija Italija Oznaka geografskog porekla Nova tehnologija


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D