Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 15.03.2020. 18:00

Đubrenje jabuke: Azot i kalijum utiču na crvenu boju ploda

Bez obzira koji oblik ili vrstu đubriva odaberete, najranija primena treba biti u rano proleće pri formiranju pupoljaka. Drugu primenu treba obaviti u kasno proleće.

Foto: JumpStory
  • 789
  • 24
  • 0

Proizvodnja s velikim prinosom jabuka može se postići samo pravilnim đubrenjem. Đubrivo koje se koristi može biti konvencionalno ili ekološko te se može nanositi u tlo ili folijarno. Pre same upotrebe uvek je potrebno napraviti analizu tla kako bi se videlo koje su mu hranjive materije potrebne i u kojim količinama, piše hunker.

Bez obzira koji oblik ili vrstu đubriva odaberete, najranija primena treba biti u rano proleće pri formiranju pupova. Drugu primenu treba obaviti u kasno proleće, a ako je niste obavili, najkasnije to možete napraviti na početku leta jer kasnija primena uzorkuje smanjene prinosa, a voćka je osetljivija na bolesti i štetočine.

Kako pravilno orezati jabuku?

Najvažniji elementi za razvoj stabla i ploda jabuke su azot, fosfor i kalijum. Najčešće se primenjuje NPK đubrivo u razmeri 20:10:10.

Azot je najvažnije hranivo

Prekomerna i prekasna primena azota smanjuje intenzitet crvene boje jabuke. Osim toga, dovodi do bujanja lisne mase u krošnji koja smanjuje dotok svetla na plodove unutar krošnje. Višak azota koristi se u proizvodnji zelenih jabuka kao što su Grini Smith i Mucu jer će se takvom primenom povećati zelenilo, a crvena boja svesti na minimum.

Kalijum je potreban za ukus i veličinu jabuke

Kalijum biljci omogućuje rast, formiranje i veličinu ploda, ali joj daje i okus. Takođe pridonosi povećanju sadržaja antocijana u jabukama, poboljšavajući boju plodova. Međutim, njegova primena mora biti dobro uravnotežana s drugim elementima, pogotovo kalcijumom.

Razvoj ploda jabuke i potrebe za hranivima 

Prevelika primena kalijuma kod sorata s prekrupnim plodovima može pojačati opasnost od nastanka pegavosti. Tkivo potamni zbog manjkanja kalcijuma, odnosno poremećaja u višku kalijuma u plodovima.

Fosfor je važno primeniti u pravom obliku i u pravo vreme

Fosfor pozitivno utiče na boju plodova, povećavajući proizvodnju enzima uključenog u proizvodnju antocijana, prirodnog biljnog pigmenta koji ima ključnu ulogu za crvenu boju ploda. Važno je da se fosfor primeni u pravom obliku i u pravo vreme: u slučaju potrebe za poboljšanjem boje plodova, folijarna primena vrlo je efikasna nakon cvetanja i u ranoj zrelosti. Ukoliko nedostaje ovaj element, plodovi će biti sunđerasti, a njegov višak može uticati na količinu cinka.

Koje se biljne vrste najbolje slažu sa jabukom?

Ekološko đubrenje

Osnovno đubrenje u ekološkoj proizvodnji jabuka čini stajsko đubrivo domaćih životinja i kompost od biljnih ostataka. No, voćari usled ove vrste đubriva mogu naići na probleme koji nisu zanemarivi i beznačajni. Problem je naći kvalitetan stajnjak. Uvek se preporučuje da potiče s istog gazdinstva gde će se i uzgajati voćke ili gde se odvija mešovita ekološka proizvodnja.

Često se javlja i prisutnost štetnih mikroorganizama, semena korova koji se često rašire voćnjakom, a i problem je trošak transporta.


Tagovi

Đubrenje jabuke Azot Fosfor Kalijum Ekološko đubrivo Boja ploda


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.