Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 03.01.2021. 12:00

Evo šta je važno znati prilikom sadnje maline

Sadnja remontantnih sorti maline obavlja se u jesen i tokom zime (kada to vremenski uslovi dozvoljavaju) na rastojanju 2,5-3 m x 0,5 m. Sa preporučenim rastojanjem potreban broj sadnica po jednom hektaru iznosi od 6.700 do 8.000, nagoveštava stručnjak za voćarstvo PSSS Smederevo Goran Đorđević.

Foto: Naila Causevic
  • 2.441
  • 264
  • 0

Sadnja maline se po pravilu obavlja u periodu od oktobra do aprila, po oblačnom vremenu, dok tehnika sadnje zavisi od nivoa pripreme zemljišta. Ukoliko je zemljište dobro pripremljeno, sadnja može da se obavlja u brazde. Ipak, ako je parcela lošije pripremljena, kopaju se pojedinačne rupe i u njih se polažu sadnice maline.

Pri podizanju zasada po sistemu žbunova potrebno je pre sadnje obeležiti sadna mesta, dok za sadnju po sistemu pantljika ili špalira to nije neophodno, jer se sadnja obavlja upravo u brazde ili iskopane jamiće na malom rastojanju, navodi stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Smederevo Goran Đorđević.

Kad je najbolji trenutak za sadnju maline?

Brazde se najčešće otvaraju plugom koji je vučen malim traktorom, a jame se kopaju ašovom ili motikom. Ako je zemljište prethodno dobro pripremljeno, dovoljno je da brazde budu duboke 10 do 15 cm i jame budu dimenzija
20x20x15 cm.

Vreme sadnja zavisi od osobine sorte

Od pravilnog izbora vremena sadnje uveliko zavisi prijem i razvoj posađenih sadnica maline. Vreme sadnje zavisi od osobine sorte, načina razmnožavanja i ekoloških uslova datog područja. U principu, malina se može saditi u jesen od završetka vegetacije pa sve do proleća pred početak vegetacije.

Sorte crvene maline koje se razmnožavaju izdancima bolje je saditi u jesen ili u toku zime kada to vremenske prilike dozvoljavaju, nego u proleće. Pri jesenjoj sadnji sadnice se do proleća prime i koren se dobrim delom obnovi, pa se u proleće početkom vegetacije počinju normalno razvijati, dok je pri prolećnoj sadnji, a posebno u područjima i godinama kada u to vreme nema dovoljno padavina, znatno slabiji prijem i razvoj, objašnjava smederevski stručnjak.

U toplijim i suvljim područjima, kao i na lakšim propustljivim zemljištima je od posebnog značaja da se obavi jesenja sadnja. U vlažnijim područjima, na težim zemljištima ili u zasadima sa instaliranim sistemom za navodnjavanje može se postići dobar prijem i razvoj sadnica i pri ranijoj prolećnoj sadnji. Kasna prolećna sadnja višestruko je nepovoljna zbog toga što se u to vreme počinju intenzivno razvijati pupoljci na korenu i podzemnom delu stabla, koji se vrlo lako očenjuju prilikom sadnje.

Zašto su priprema zemljišta i kvalitetne sadnice najvažniji preduslov u sadnji voća?

Na taj način, pored lošijeg prijema razvija se i znatno manji broj izdanaka u prvoj i u narednim godinama, zbog čega se kasnije postiže ulazak u punu rodnost.

Kako saditi remontantne sorte?

Sadnja maline iz kontejnerskih sadnica dobijenih kulturom tkiva može da se obavi do početka maja. Takve sadnice u kontejnerima (alveolama dimenzija 4x4 cm), visine su oko 10-15 cm i imaju tri do četiri lista. Nastavljaju rast neposredno po sadnji i ne smeju biti izložene niskim temperaturama.

Sadnja remontantnih sorti maline obavlja se u jesen i tokom zime (kada to vremenski uslovi dozvoljavaju) na rastojanju 2,5-3 m x 0,5 m. Sa preporučenim rastojanjem potreban broj sadnica po jednom hektaru iznosi od 6.700 do 8.000, nagoveštava Đorđević.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Sadnja maline Brazde Jamići Izdanci Goran Đorđević Vreme sadnje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...