Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz jabuka
  • 11.06.2020. 13:30

Globalna trgovina jabuka može da padne - šta to znači za nas?

Prema proceni predstavnika FAO Rusija će naglo da smanji uvoz jabuke, što bi direktno pogodilo našu zemlju i Moldaviju. Naši stručnjaci, s druge strane, smatraju da je 'cena jabuka i dalje dosta visoka za one koji je još imaju u hladnjačama, a proizvođači se ne žale'. Drugi, pak, kažu da potražnja za domaćim jabukama, nikad nije bila veća.

Foto: Julijana El Omari
  • 280
  • 26
  • 0

Srbija je samo u prva tri meseca ove godine izvezla oko 56.000 tona jabuka, po prosečnoj ceni od 0,73 evra, i to najvećim delom na tržište Rusije. Izvoz srpske jabuke 2019. bio je vredan 120 miliona dolara, a da li će do kraja ove godine taj rezultat biti ostvaren za sada je neizvesno zbog posledica pandemije, koje, po mišljenju stranih stručnjaka, neće zaobići ni ovaj sektor agrara, piše Politika.

Ruski mediji u toku najjačeg talasa širenja virusa u Evropi preneli su prognoze stručnjaka FAO koji je upozorio na izuzetno tešku sezonu, kao i da bi globalna trgovina jabuka (vredna osam milijardi) mogla da padne za oko jednu milijardu.

Prodaja jabuka znatno pala u poslednje dve nedelje: Razlog više cene?

Međutim, kako piše freshplaza, zahvaljujući virusu korona koji je na određeni period zatvorio sve granice, potražnja za domaćim jabukama nikad nije bila veća. Zalihe se sve više smanjuju, a neke od jabuka poput Gale i Granny Smith su potpuno rasprodate.

Kvalitet se traži

Prema proceni predstavnika FAO Rusija će naglo da smanji uvoz jabuke, što bi direktno pogodilo našu zemlju i Moldaviju, koje su gotovo potpuno zavisne od izvoza na rusko tržište. Kako dalje istražuje Politika, naši stručnjaci, s druge strane, smatraju da je 'cena jabuka i dalje dosta visoka za one koji je još imaju u hladnjačama, a proizvođači se ne žale'.

Izvoz agrarnih proizvoda - 40 miliona evra!

Logika je da potražnja za voćem i povrćem, naročito nakon virusa korona, bude na zavidnom nivou, pa tako i cene za te namirnice. Naša jabuka se odlikuje visokim kvalitetom, pa ukoliko se 'ugasi' jedno tržište, na pomolu su nova.


Tagovi

Rusko tržište FAO Potražnja za jubukama Cena jabuka Srpske jabuke Izvoz jabuka Izvoz na tržište


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić