Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lišajevi
  • 19.02.2023. 16:30

Kako se rešiti lišajeva u voćnjacima?

Ako lišajevi nisu zahvatili veliku površinu, stablo voćaka se može tretirati krečnim mlekom.

Foto: Maja Celing Celić
  • 477
  • 75
  • 0

Lišaj je specifična zajednica dva organizama - alge i gljive, koji žive u simbiozi, što znači da oba organizma imaju zajedničku korist. Kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Novi Pazar Belkisa Rabić, od algi su zastupljene uglavnom zelene ili modrozelene alge, a od gljiva najčešće gljive mešinarke. Lišaj kao zajednica funkcioniše tako da alge fotosintezom stvaraju organske materije, a gljiva nabavlja vodu i mineralne materije, pa se tako nadopunjuju.

"Žive samo na površini biljnih organa, ali od biljaka ne uzimaju vodu i hranjive materije, što znači da ne ulaze u biljno tkivo kao paraziti. Obično se javljaju na starijim voćkama, a ako počnu da se javljaju i na mladim, onda je to znak da su te voćke slabije kondicije, odnosno da su oslabljene od raznih nepovoljnih faktora spoljne sredine", kaže Rabić i dodaje da se retko javljaju u intenzivnim voćnim zasadima, i to samo u slučaju ako se ne sprovodi uobičajena zaštita fungicidima.

Suzbijaju ih fungicidi na bazi bakra

Kako savetodavac kaže, većina fungicida, naročito na bazi bakra, prilično ih dobro suzbija, pa se lišajevi iz tog razloga nikada ne javljaju u voćnjacima s redovnom zaštitom fungicidima. Ako lišajevi nisu zahvatili veliku površinu, stablo voćaka se može tretirati krečnim mlekom - jedan kilogram kreča i 10 litara vode. Nakon kiše tretman ponoviti. Tretirati deblo i deblje grane.

"Sa druge strane mogli bismo reći da je njihova pojava na voćkama najbolji znak dobrih ekoloških uslova koji vladaju u voćnjaku", kaže stručnjak za zaštitu bilja.

Njihova pojava - znak zdrave sredine (Foto: Depositphotos/emm888)

"Njihovoj pojavi pogoduje visoka vlažnost zemljišta i vazduha. Javiće se na terenima gde je podzemna voda na 1,5 metara dubine, a to deluje stresno na koren voćaka, posebno na krušku i jabuku. Na šljivi se pojavljuje najčešće lišaj pod nazivom Evernia prunastri, a na orahu žuti lišaj Xanthoria parietina", kaže Rabić i dodaje da na njih dobro deluju svi bakarni fungicidi, pa se kasnim zimskim prskanjem i tretiranjima na početku vegetacije, koja se redovno sprovodi u voćnjacima, ujedno suzbijaju i lišajevi.

Suzbijanje lišajeva na voćkama

Podsetimo, osim primene hemijskih mera zaštite, može se pristupiti i onim mehaničkim koje se odnose na ručno uklanjanje lišajeva sa kore stabla. Ovo se vrši njihovim struganjem sa površine debla gumenim, drvenim ili tupim predmetom, da se ne bi zasekla kora u periodu mirovanja kad je lišće otpalo, u toku zime ili u rano proleće pre kretanja vegetacije. Sve aktivnosti treba obaviti kad je temperatura iznad 10 stepeni Celzijusa.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Lišaj Alge Gljive Belkisa Rabić Krečno mleko Uklanjanje lišajeva Bakarni fungicidi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva