• Zaštita voćaka
  • 04.12.2021. 18:00

Kako sprečiti i lečiti crni rak stabala?

Crni rak stabala je oboljenje koje može da uništi ceo voćnjak. Da bi smo spasili voćna stabla najbitnije su preventivne mere i rano otkrivanje simptoma.

Foto: Depositphotos/znmystery
  • 198
  • 62
  • 0

Jedno od veoma čestih oboljenja u voćnjaku koje izaziva pucanje kore je crni rak stabla. Ono je veoma nepredvidivo, a za samo nekoliko godina može izazvati potpuno propadanje stabala. Od voćnih je sorti najosetljivija jabuka.

Izuzetno je važno da se simptomi uoče što ranije kako bi sprečili dalje napredovanje i širenje bolesti. Koliko je ovo oboljenje opasno govori i narodni naziv - crni đavo.

Prepoznajte simptome

Jabuka je najosetljivija na crni rak i ona može da posluži kao indikator njegovog prisustva u voćnjaku. Simptomi se mogu javiti na bilo kojem delu stabla. Kod jabuke je karakteristično da ima stalan protok hraniva, vode, biljnih sokova kroz tkivo stabla što pogoduje gljivici Nectria galligena koja izaziva ovu pojavu.

Stabla propadaju u roku dve do tri, a najduže za osam godina. U tom periodu bolest može da se proširi na ostala stabla u voćnjaku.

Infekcija se ostvaruje tokom proleća, ali najčešće rani znakovi ostaju neotkriveni sve do kasne jeseni. Prvi simptomi su izuzetno mali rezovi na kori oko kojih se mogu uočiti crne tačkice. To možemo uočiti kada lupom pregledamo koru. Zbog teško uočljivih znakova, ona ostaje skrivena, a gljivica napreduje sa razvojem i širi se.

Najuočljiviji pokazatelji su tamne mrlje na kori. One su na početku smeđe, a vremenom pocrne. Drvo na napadnutom mestu izumire, a pojavljuju se ispupčenja. U zavisnosti od razvojne faze, na zaraženom stablu možemo videti da su iznad fomirane tamne mrlje ugroženi listovi, cvetovi koji se postepeno suše. Cvetovi postaju crni iz središnjeg dela, a plodovi crni, sjajni. Na kori zatvorene mrlje sve više dobijaju ispupčenja i pucaju.

Uslovi za pojavu

Mnogobojni su uslovi koji mogu pogodovati pojavi i širenju ovog oboljenja. Obično gljivica naseljava stara stabla, ona koja su pretrpela neka oštećenja, kao što su opekotine od sunca, oštećenja od mraza, mehanička oštećenja. Često uzrok može biti i delovanje hemijskih materija.

Pucanje kore na voćkama: Zbog čega dolazi i kako sprečiti?

U blizini stabala, posebno jabuke, ne formirajte kompostne gomile, ne ostavljajte gomile stajskog i đubriva od živine. Što je više azota, to je veća opasnost jer on podstiče stablo na intenzivan rast i kolanje biljnih sokova, a to će iskoristiti gljivica. Takođe, ne smeju se preterano dodavati i ukopavati oko stabla mineralna đubriva bogata ovim elementom.

Najvažnije su preventivne mere

Kada se jednom pojavi, ovo oboljenje se teško može izlečiti. Zbog toga su najvažnije preventivne mere i rano otkrivanje simptoma.

Mlade zasade nikada ne podizati blizu starih. Odabrati vrste i sorte voćaka koje su otpornije. Obratiti pažnju na kvalitet zemljišta, navodnjavanje, prihranjivanje. Neke vrste su jako podložne crnom raku, ako ih posadimo na zabarena zemljišta (jabuka). Svake jeseni obavite krečenje stabala. Zaštitite stabla od izmrzavanja, glodara, srna.

U sprečavanju širenja zaraze i lečenju je najvažnije da što ranije primetimo simptome. Napadnuti deo je potrebno odseći sve do zdravog drveta. Ukoliko je do toga došlo na grani, potrebno je odseći granu sve do zdravog dela. Kada se pojavi na stablu potrebno je nožem odstraniti izumrlo tkivo i zarezati dva centimetra zdravog kako bi se sprečila svaka mogućnost da deo gljivice opstane na tom mestu. Rez na odsečenoj grani ili očišćena rana na stablu se dezinfikuju tri do pet odsto rastvorom bakarnog sulfata ili nekog drugog sredstva na bazi bakra.

Nije dovoljno očistiti zaraženo mesto već sakupiti i spaliti sav materijal kojega smo odstranili. Kako spore oboljenja ostaju na površini voćke, obavezno je da obavimo tretiranje stabala bakarnim peparatima koji će ih uništiti i na taj način ćemo sprečiti dalje širenje bolesti. Tretirati sva stabla u voćnjaku.

Potrebno je sprečiti vlaženje rane, posebno kada je u pitanju očišćeni deo. Možemo primeniti različite gotove premaze ili sami pripremiti premaz od gline i dezinfekcionih prirodnih materija.

Osim ovog načina postoje brojna druga sredstva koja nam mogu pomoći u borbi potiv ove bolesti, od konvencionalnih do prirodnih.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Crni rak stabala Rak stabala Simptomi Pucanje kore Jabuka Zaštita voćaka Nectria galligena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.