Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reč stručnjaka
  • 23.06.2024. 10:00

Letnji radovi u zasadima jabuke - na šta posebno obratiti pažnju?

Obavlja se prva procena prinosa koja služi kao osnova za ugovaranje plasmana jabuke.

Foto: Depositphotos/coendef
  • 96
  • 18
  • 0

U toku letnjih meseci zasadi jabuke ulaze u nešto mirniji i tehnološki manje zahtevan period. Primarni porast mladara se završava, kao i faza drugog (junskog) opadanja plodova.

"Zaštita od najvećeg broja bolesti i štetočina je pri kraju, tako da se dobro štićeni zasadi rutinski privode krajnjem cilju, a to je berba. U slučaju da je došlo do probijanja sistema zaštite voditi računa da zaraze ostanu lokalizovane i ne dođe do povećanja šteta", upozorava savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u PSSS Beograd Zoran Janković.

U ovom periodu, dodaje, posebno treba obratiti pažnju na prouzrokovače čađave pegavosti lista i krastavosti ploda (Venturia inaequalis) gde sekundarne (konidijske) zaraze mogu načiniti veliku štetu, a svaka kiša predstavlja potencijalni rizik.

"Problem mogu napraviti druga i treća generacija jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella), kao i napad crvenog pauka (Panonychus ulmi i Tetranychus urticae).

Kako smo ranije pisali, za suzbijanje čađave pegavosti i krastavosti ploda mogu se primeniti brojni i efikasni fungicidi. Neki od njih su protektivni, tako da sprečavaju nastanak infekcije, a drugi deluju na patogena i izvesno vreme posle ostvarene zaraze.

Procena roda

U letnjem periodu, navodi ovaj savetodavac, obavlja se prva procena prinosa, koja služi kao osnova za ugovaranje plasmana jabuke. U jabučnjacima, posebno onim sa smanjenim prinosom uslovljenim alternativnošću ili jačim prolećnim mrazevima, preporučuje se izvođenje zelene rezidbe.

Obratiti pažnju na štetočine i bolesti (foto:Depositphotos/rixipix)
 

"Obavljanjem kvalitetne zelene rezidbe postiže se više korisnih efekata. Uklanjanjem vodopija i drugog prirasta smanjuje se bujnost stabala, a samim tim i povećava razvoj rodnog potencijala za sledeću godinu", kaže Janković, dodajući da se smanjenjem lisne mase postiže veća prozračnost krune stabla.

Zelena ili letnja rezidba, da ili ne?

"Time se omogućava bolja obojenost kod crvenih sorti, a istovremeno se smanjuje potencijal zaraze gljivičnim oboljenjima. U ogoljenim delovima krune prirast se ostavlja i postavlja (povijanjem) u položaj u kome će se potencirati formiranje rodnih pupoljaka."

Nastaviti sa zaštitom 

Kako dalje savetuje, poželjno je nastaviti sa primenom preparata na bazi kalcijuma zbog sprečavanja pojave gorkih pega, kao i drugih fizioloških poremećaja. Na taj način se omogućava kvalitetnije i dugotrajnije skladištenje plodova.

Redovno održavati zemljište (foto: Juljijana Kuzmić) 

"Treba koristiti preparate koji nisu na azotnoj bazi. Azot u ovom periodu ima negativan efekat, jer podstiče porast i produžava vegetaciju biljaka, koje ne uspevaju da uđu pripremljene u period zimskog mirovanja i kao takve su osetljivije na niske zimske temperature."

Šta se dešava sa plodom šljive, jabuke i kruške ako su letnje temperature iznad proseka?

Preporučuje se upotreba sredstava na bazi aminokiselina kao redovna mera, a pogotovo u periodima veoma visokih, tropskih temperatura, kao i situacijama kada su kolebanja temperature velika. Time se pospešuju fiziološki procesi koji čine biljku otpornijom na stres.

"Redovno održavati zemljište, kako u redu, tako i međuredovima. Obradu u redu održavati frezom, a međuredni prostor u zasadima sa navodnjavanjem zatravljen. U zasadima bez sistema za navodnjavanje međuredove održavati kao jalovi ugar", zaključuje ovaj stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Radovi u zasadima jabuke Zaštita jabuke Bolesti jabuke Jabukin smotavac PSSS Beograd Zoran Janković Čađava pegavost jabuke Krastavost ploda


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".