• Berba jagoda
  • 03.05.2020. 12:00

Na šta treba obratiti pažnju prlikom berbe i higijene plodova jagode?

Pri berbi plodova za tržište potrebno je obrati i plodove koji iz bilo kojih razloga ne odgovaraju po kvalitetu, jer se njihovom berbom i iznošenjem iz zasada smanjuje potencijal zaraze plodova za naredne berbe.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 152
  • 25
  • 0

Berba plodova jagode i postupci pri berbi su veoma osetljiva faza, jer bitno utiču na rezultate gajenja ove voćne vrste. Jagoda ima nežne plodove sa izraženom respiracijom, neravnomernim sazrevanjem i nemogućnošću dozrevanja posle berbe. Zbog ovih osobina plodove treba brati u vreme pune ili neposredno pred punu zrelost, što zavisi od sorte, namene kao i od dužine i uslova transporta, napominje Mimica Kostić-Đorđević, stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne službe Pirot.

Stižu sremske jagode za prodaju: Proizvođači se nadaju višoj ceni

S obzirom da se berba jedne sorte obavlja u više navrata - od pet do osam, to su troškovi berbe viši i iznose više od 50 odsto od ukupnih troškova proizvodnje. Zbog toga je veoma značajno da se organizaciji i izvođenju same berbe posveti puna pažnja kako bi se smanjili troškovi berbe i očuvao visok kvalitet plodova, a time i postigao veći finansijski efekat.

Jagode ne berite kad su temperature visoke i po rosi

Najveći propusti pri berbi čine se kada se ne vodi dovoljno računa, da se momenat berbe odredi prema nameni plodova, dužini i uslovima transporta i čuvanja plodova, kao i osobinama date sorte. Čest je slučaj da se berba obavlja u neodgovarajućim uslovima, koji znatno utiču na pogoršanje kvaliteta obranih plodova, kao što su vlažni plodovi od rose ili padavina, berba u toku dana kada su temperature izrazito visoke, nesklanjanje obranih plodova u hladovinu, kao i brzo ne odnošenje plodova na tržište, preradu ili u hladnjaču.

Pri berbi plodova za tržište potrebno je obrati i plodove koji iz bilo kojih razloga ne odgovaraju po kvalitetu, jer se njihovom berbom i iznošenjem iz zasada smanjuje potencijal zaraze plodova za naredne berbe, naglašava pirotski stručnjak.

I dalje problem radna snaga

Podsetimo se priče o Dušanu Dragićeviću iz sela Belosavci kod Topole, koji će plodove 25.000 sadnica jagode na 50 ari, moći ubere bez ikakvih otežanih okolnosti čak i ako ne bude ukinuto vanredno stanje jer se, objašnjava, oslanja na porodičnu snagu. Ipak, smatra, onima koji imaju radnike, neće biti lako da izvedu taj proces.

Rešenje za plasman jagode - tezge na ulicama?

"Iako postoji određeni razmak, teško je održati toliku socijalnu distancu kada je u pitanju berba jagoda, a najteže će biti proizvođačima koji berbu moraju da obave sa više ljudi", rekao je Dušan za Agroklub.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Autorka

Julijana El Omari

Julijana El Omari je diplomirani novinar, a svoju specijalnost pronašla je u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...