Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jagoda
  • 03.05.2020. 12:00

Na šta treba obratiti pažnju prlikom berbe i higijene plodova jagode?

Pri berbi plodova za tržište potrebno je obrati i plodove koji iz bilo kojih razloga ne odgovaraju po kvalitetu, jer se njihovom berbom i iznošenjem iz zasada smanjuje potencijal zaraze plodova za naredne berbe.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 189
  • 25
  • 0

Berba plodova jagode i postupci pri berbi su veoma osetljiva faza, jer bitno utiču na rezultate gajenja ove voćne vrste. Jagoda ima nežne plodove sa izraženom respiracijom, neravnomernim sazrevanjem i nemogućnošću dozrevanja posle berbe. Zbog ovih osobina plodove treba brati u vreme pune ili neposredno pred punu zrelost, što zavisi od sorte, namene kao i od dužine i uslova transporta, napominje Mimica Kostić-Đorđević, stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne službe Pirot.

Stižu sremske jagode za prodaju: Proizvođači se nadaju višoj ceni

S obzirom da se berba jedne sorte obavlja u više navrata - od pet do osam, to su troškovi berbe viši i iznose više od 50 odsto od ukupnih troškova proizvodnje. Zbog toga je veoma značajno da se organizaciji i izvođenju same berbe posveti puna pažnja kako bi se smanjili troškovi berbe i očuvao visok kvalitet plodova, a time i postigao veći finansijski efekat.

Jagode ne berite kad su temperature visoke i po rosi

Najveći propusti pri berbi čine se kada se ne vodi dovoljno računa, da se momenat berbe odredi prema nameni plodova, dužini i uslovima transporta i čuvanja plodova, kao i osobinama date sorte. Čest je slučaj da se berba obavlja u neodgovarajućim uslovima, koji znatno utiču na pogoršanje kvaliteta obranih plodova, kao što su vlažni plodovi od rose ili padavina, berba u toku dana kada su temperature izrazito visoke, nesklanjanje obranih plodova u hladovinu, kao i brzo ne odnošenje plodova na tržište, preradu ili u hladnjaču.

Pri berbi plodova za tržište potrebno je obrati i plodove koji iz bilo kojih razloga ne odgovaraju po kvalitetu, jer se njihovom berbom i iznošenjem iz zasada smanjuje potencijal zaraze plodova za naredne berbe, naglašava pirotski stručnjak.

I dalje problem radna snaga

Podsetimo se priče o Dušanu Dragićeviću iz sela Belosavci kod Topole, koji će plodove 25.000 sadnica jagode na 50 ari, moći ubere bez ikakvih otežanih okolnosti čak i ako ne bude ukinuto vanredno stanje jer se, objašnjava, oslanja na porodičnu snagu. Ipak, smatra, onima koji imaju radnike, neće biti lako da izvedu taj proces.

Rešenje za plasman jagode - tezge na ulicama?

"Iako postoji određeni razmak, teško je održati toliku socijalnu distancu kada je u pitanju berba jagoda, a najteže će biti proizvođačima koji berbu moraju da obave sa više ljudi", rekao je Dušan za Agroklub.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...