Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 19.01.2024. 09:00
  • Pčinjski okrug, Roždace

Nenad Zdravković ulaže u isplativu organsku proizvodnju godži bobica

Ovakav način proizvodnje pomaže mu da na tržište sa svojim proizvodom ostvari cenu od 1.000 do 1.200 dinara za kilogram. Planira i uzgoj šarana u kaptaži za vodu kapaciteta 250 tona.

Foto: AK grafika
  • 551
  • 319
  • 0

I pored toga što se posle obavljenog zimskog prskanja zasad crvenih godži bobica Nenada Zdravkovića iz sela Roždace, kod Vranja, nalazi u izvanrednom stanju on i u ovim zimskim mesecima nađe vremena da ga obiđe i vidi u kakvoj kondiciji se nalaze sadnice ovog voća zasađene na oko 60 ari, a koje se u mnogim zemljama koristi u medicinske svrhe.

Čim vreme dozvoli on će krenuti i sa njihovim orezivanjem da bi u martu mogao nesmetano da obavi i prolećnu zaštitu. I ovoga puta će sa njih skinuti sve stare grančice i ostaviti samo mlade od kojih će u berbi dobiti valjani prinos.

Bobice su korisne u medicini (foto: Nenad Zdravković)

"Na svakom grmu ove biljke ostaviću četiri do pet rodnih grančica na kojima će se tokom sezone formirati kvalitetni plodovi", kaže Zdravković.

Navodnjavanjem do boljeg prinosa

On ističe da je prošle godine na svojoj plantaži godži bobica ostvario bolji prinos od prethodne i to zahvaljujući kiši koja je u proleće obilno nakvasila žedna polja, ali i sistemu za navodnjavanje koji funkcioniše po principu "kap po kap", a koji je prošle sezone pustio u funkciju. Verovatno bi ostvario i bolje rezultate da nisu u periodu cvetanja i plodonošenja presušili neki izvori iz kojih je zahvatao vodu za navodnjavanje.

Godži bobice: Organska proizvodnja, solarni paneli, sistem "kap po kap"

Naš sagovornik je tokom proteklih godina dosta sredstava uložio u ovaj sistem. On je pored svog zasada napravio i kaptažu za prikupljanje 250 tona vode. Obložio ju je i kvalitetnom folijom za ovu namenu i do nje doveo i struju kako bi mogao da pokrene pumpe za navodnjavanje. Za tu namenu kupio je i sistemsku pumpu i pumpu za pretakanje vode, međutim, kada je pomislio da je napokon rešio ovaj problem ispostavilo se da mora da nađe još jedan siguran izvor vode za snabdevanje, jer su neki od postojećih u sušnim mesecima počeli da presušuju.

Pored zasada 250 tona vode

"Zasadu godži bobica voda je veoma bitna u julu, avgustu i septembru, odnosno u vreme cvetanja, formiranja, narastanja i sazrevanja ploda. Ukoliko je biljke imaju u dovoljnoj meri, potkrepljenom adekvatnom prihranom, mogu da se nadam valjanom prinosu, kvalitetnom plodu, a samim tim i dobroj ceni što ovu proizvodnju čini isplativom", ističe Zdravković i naglašava da će vodu koja mu u bazenu zafali za navodnjavanje zasada tokom proizvodne sezone pokušati da dovede iz obližnje reke i da već ima plan kako da to uradi.

Kaže da mu najveći problem predstavlja to što vodu iz reke mora da dovede do plantaže koja se nalazi na mnogo većoj visini od njenog nivoa. On smatra da ovaj problem može da reši kupovinom novih pumpi za ovu namenu.

Zadovoljan je cenom

Uprkos brojnim izazovima koji ga prate u ovoj proizvodnji on uspeva da na svojoj plantaži, koja se nalazi u ekološki čistoj sredini, pomoću preparata koji se koriste u organskoj proizvodnji odgaji kvalitetan proizvod. Sve to mu omogućava da na tržištu ostvari cenu od 1.000 do 1.200 dinara za isporučeni kilogram godži bobica.

Godži bobice za dobro zdravlje: Sa jednog korena i do četiri kilograma ploda

"Zbog ovako dobre cene odlučio sam da u ovoj godini povećam zasad ovog voća na još četiri ara. To mi neće biti teško jer imam stalnog kupca koji mi redovno otkupljuje sve proizvedene količine", kaže ovaj isksuni proizvođač godži bobica.

Zbog dobre cene povećaće zasad

Za kupovinu ove lekovite voćke pune antioksidanata, podjedanko su zainteresovani i ljudi koji imaju problem sa imunitetom, malignim bolestima, šećerom u krvi, pa tako određene količine tokom berbe proda i na ovaj način.

Dve muve jednim udarcem

Zdravković ističe da mu je u ovom trenutku najveća briga da što pre u postojećoj kaptaži akumulira onoliko vode koliko će mu tokom proizvodne sezone biti dovoljno za zalivanje zasada.

"Ovaj bazen je izvanredan i za uzgoj šarana. Planiram da u početku ovu vrstu ribe gajim za svoje potrebe, a ukoliko bude sve išlo kako treba i budem našao kupce onda se sve to može pretvoriti u unosan posao", ističe na kraju naš sagovornik.

Naslovna fotografija: Depositphotos/NewAfrica/Nenad Zdravković


Tagovi

Crvene godži bobice Nenad Zdravković Roždace Navodnjavanje godži bobica Cena godži bobica Uzgoj šarana


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.