Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlja kruška
  • 09.11.2019. 12:00

Oskoruša kao dobar dodatak u proizvodnji voćnih sokova

Da bi mogli dobro i ravnomerno da sazru, obrane plodove treba poređati na daske ili stalaže i prekriti čistom slamom u debljini pet do šest centimetara. Ovako složene oskoruše za nekoliko dana počeće sa zrenjem, kada ih treba prebirati i koristiti za određene namene.

Foto: Depositphotos/hraska
  • 1.497
  • 165
  • 0

Pripada familiji ruža, a njen rod, Sorbus, obuhvata veliki broj vrsta različite visine i razvijenosti. Mnogima je oskoruša nepoznata i često je poistovećuju sa mušmulom ili divljom kruškom. Pretpostavlja se da potiče sa Kavkaza, a u Srbiji je ima na području između Stare planine i Homolja. Ova voćna vrsta polako izumire jer se u prirodi teško razmnožava.

Oskoruša može da se prilagodi različitim podnebljima. Dobro uspeva i na zapuštenim i suvim zemljištima. Ona je izrazit heliofit, a otporna je na sušu i niske temperature. Zimi izdrži temperaturu do -30 °C. Nema posebne zahteve za zemljištem, ali najbolje uspeva na dubokim i plodnim. Stablo joj je ravno i prekriveno sa tankom sivo - smeđom korom, koja je popucala i vrlo slična deblu kruške.

Rakija od divlje kruške - karakteristična aroma koja osvaja

Krošnja oskoruše je okruglasta ili piramidalnog oblika, razgranata je, glavne grane su snažno uspravne, a sa strane na krajevima više su vodoravne. Listovi su neparni (ili pernati) i sastavljeni od 13 do 21 streličastih dlakavih listića. Pupoljci (i cvetni i lisni), poludugi su, zašiljeni, lepljivi, pokriveni sa nežnim dlačicama.

Plodovi se koriste tek kada su prezreli

Oskoruša cveta u maju ili junu. Cvetovi su beli, skupljeni u grupu cvetova. Plodovi su jabukolikog ili kruškolikog oblika, debeli od dva do pet centimetara, skupljeni u buket. Oprašuju ih insekti. Dok su na drvetu bledo - zelene boje su, a na sunčanoj strani malo su crvenkasti.

Po izgledu podseća na plod divlje kruške. Kada je tvrd, kiselog je i gorkog ukusa pa se koristi tek kada je dobro prezreo i tada je slatkast ili kiselkast i specifične arome. Kad dozre u septembru ili oktobru, tada požuti i počinje postepeno da pada sa drveta.

Zimska rezidba krušaka: Manje grana - veća snaga voćke

Meso je prvo tvrdo i jako oporo, a plodovi postanu ukusni tek nakon kraćeg ili dužeg vremena umeđivanja. Da bi mogli dobro i ravnomerno da sazru, obrane plodove treba poređati na daske ili stalaže i prekriti čistom slamom u debljini pet do šest centimetara. Ovako složene oskoruše za nekoliko dana počeće sa zrenjem, kada ih treba prebirati i koristiti za određene namene.

Odlična u proizvodnji sokova

Ovo voće može da se razmnožava semenom, reznicama i kalemljenjem.

Često se njeni plodovi koriste za preradu u džemove i marmelade, a ponekad i za vina ili rakiju. Plodovi oskoruše posebno se mnogo cene zbog velike količine tanina u proizvodnji sokova od jabuke, kruške i drugih voćnih vrsta jer njihovo prisustvo poboljšava bistrenje, kao i ukus i aromu i daje im lepšu boju, objašnjava diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Sanja Čokojević, iz PSSS Knjaževac.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Divlja kruška Plodovi oskoruše Sanja Škojević Tvrdi plodovi Krošnja oskoruše Tanin

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u