Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita koštičavog voća
  • 15.03.2018. 12:15

Preventivna zaštita pupoljaka od smrzavanja

Pupoljci na voćkama izloženi su infekcijama, ali i novom izmrzavanju. Sprečite štetu na vreme.

Foto: Bigstockphoto/sarahdoow
  • 4.309
  • 286
  • 0

Velika temperaturna kolebanja nisu pogodovala koštičavom voću, kod kog je krenula vegetacija, pa je na pojedinim lokacijama došlo do značajnog smrzavanja pupoljaka, posebno kod breskve, nektarine i kajsije. U poslednjih pet dana ponovno je zabeležen značajan porast temperature, čiji su maksimumi dostizali 19°C, što je ponovo ubrzalo vegetaciju voćaka, pa su kod nekih sorata breskvi pupoljci značajno nabubrili. Toplo vreme sa temperaturom do 16°C i povremenim padavinama omogućilo je infekcije uzročnika bolesti, posebno kovrdžavosti lista breskve i nektarine (Taphrina deformans) , kao i šupljikavosti lista (Stigmina carpophilla).

Ponovno smrzavanje tokom vikenda?

U takvim uslovima je poželjno obaviti preventivnu zaštitu koštičavog voća i zaštititi preživele pupoljke, ali dodatni problem predstavlja dugoročna prognoza, koja tokom vikenda ponovo najavljuje drastičan pad temperature (-7°C) i novi sneg. Budu li se prognoze obistinile, manji problem će biti ostvarene infekcije, a mnogo veći smrzavanje. Savet voćarima je da provere udeo smrznutih pupoljaka, da prate razvojnu fazu voćaka, ali i prognozu vremena, pa da na osnovi svega donesu odluku o sprovođenju zaštite.

Mraz u ravnici obrao kajsiju

Preventivna zaštita

U fazi nabubrelih pupoljaka koštičavog voća (breskva, nektarina, kajsija, višnja, trešnja, šljiva) za zaštitu se mogu koristiti preparati na bazi bakra (Champion, Champion Flow SC, Cuprablau-Z, Cuprocaffaro 50 WP, Neoram WG, Nordox 75 WG, Rame Caffaro 32 WP, Bordovska čorba, Caffaro, Bordovsla čorba Manica). Preparat na bazi bakra primenite u skladu sa njegovom dozvolom za pojedinu kulturu. Ovom merom preventivno štitimo voćke od uzročnika kovrdžavosti lista breskve i nektarine, kao i truleži cveta i mladica (Monilinia laxa).

Preparati na osnovi bakra mogu da se koriste samo pre otvaranja pupoljaka!

Zaštita od štetočina

Radi suzbijanja prezimljujućih stadijuma štitastih vaši, jaja lisnih vaši i crvenog voćnog pauka, preparatu od bakra možete dodati mineralno ulje (Belo ulje, Mineralno svetlo ulje, Promanal Neu, Ovipron Top, Ovitex) ili koristiti gotovu fabričku kombinaciju bakra i mineralnog ulja (Crveno ulje ili Modro ulje).

Tretiranje navedenim preparatima potrebno je obaviti kada nema vetra, pri dnevnoj temperaturi vazduha višoj od 5˚C uz povećani utrošak rastvora.

Autor: mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan


Tagovi

Voćnjak Infekcija Bolesti Kovrdžavost lista Šupljikavost lista Zaštita Pupljenje Vegetacija Štetočina Mraz Zaštita

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Koliko je uljani mak isplativa kultura u Srbiji? Žetva je u toku a novi članak otkriva detalje o prinosu, ceni ali i mašineriji. Na fotografijama je jesenja sorta maka koju je moj sagovornik koristio. Prelepa polja zar ne? :)