Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuke
  • 23.09.2020. 18:00

Prinos jabuka podbacio globalno zbog loših vremenskih uslova - a cene?

U većini zemalja u kojima je počela berba jabuka došlo je do smanjenja proizvodnje, uglavnom zbog prolećnih mrazova, grada, obilne kiše i ožegotina.

Foto: Depositphotos/branex
  • 320
  • 36
  • 0

U većini zemalja u kojima je počela berba jabuka došlo je do smanjenja proizvodnje, uglavnom zbog prolećnih mrazova, grada, obilne kiše, a letos i ožegotina.

U Holandiji berba je već na pola puta, a kako proizvođači tvrde, još je rano dati prognozu što se tiče prinosa. 

"Potražnja je jako dobra već mesecima, tržište je bilo prazno pa su se uvezene voćke brzo rasprodale. Izgledi su za sada dobri, iako će stvari postati jasnije tek na samom kraju. Lično očekujem da će potražnja biti veća nego prošle godine. Nažalost, manje je ovoga voća što će rezultirati nešto višim cenama", kaže za Fresh Plazu holandski trgovac. 

Manji rod jabuka u Srbiji - čeka se bolja cena, ali ne i izvoz na rusko tržište?

Što se tiče Belgije, prinosi su mnogo manji u odnosu na prošlu godinu. Voćke je teško pogodio mraz, a tokom vrućih dana pretrpelo je i ožegotine što je smanjilo kvalitet ploda. Ponuda i potražnja su u ravnoteži delom zbog činjenice da je tržište bilo gotovo prazno kada je sezona počela. 

Nemačkim tržištem dominiraju domaće jabuke. Elstar, Delbare, Jonagold najčešće su sorte, a Tenroy, Boscoop i Cox Orange upotpunjuju paletu. 

U Velikoj Britaniji najtraženija Gala

Zbog nestabilnih vremenskih uslova i stalnog uticaja virusa korona, ova sezona takođe je izazovna bila i za engleske uzgajivače. Berba je počela pre 10-tak dana, a procenjuje se da će ukupno biti pobrano 1,3 milijarde jabuka i krušaka. Nažalost, volumen je oko 20 odsto manji u odnosu na prošlu godinu. 

Berba krušaka u većini zemalja gotova - mraz i kiša smanjili prinose

Najčešća sorta među voćarima u Velikoj Britaniji je Gala. Njene količine su porasle za čak 224 odsto tokom proteklih deset godina, a ove godine trebalo bi da ih bude 72.000 tona. Takođe, popularne su i Cox, Braeburn i Jazz

Sa berbom u Francuskoj količine su male, procenjuje se ukupno 1,4 miliona tona, ali je kvalitet u svim pogledima jako dobar. 

Italija prvi proizvođač ekoloških jabuka

Italijanska proizvodnja jabuka ove godine procenjuje se na više 2.000.000 tone što je u skladu s prošlogodišnjim rezultatima i oko osam odsto niže od proseka u poslednjih pet godina. Organska proizvodnja u ovoj zemlji postavila je novi rekord sa oko 178.000 tona, što je za 8,5 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Italija je tako postala najveći proizvođač organskih jabuka u Evropi. 

Pre oko dve nedelje, 450.000 ovih plodova (oko 60 tona) Royal Gala Marlene iz novog zasada otpremljeno je u Katar, na Tajland i u Ujedinjene Arapske Emirate. 

U Španiji i Poljskoj prinosi manji za oko 15 odsto

Kada govorimo o Španiji, od izbijanja virusa korona potražnja za izvozom se povećala kao i cene. Nova berba započinje bez ikakvih zaliha od prošle sezone. Trenutno se predviđa kako će se proizvodnja smanjiti za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Sorte s najznačajnijim padom su Red Delicious, Golden i Granny Smith.

Opasnost u berbi voća: Šta kod uboda osa, pčela i stršljena i kako ih izbeći?

Poljska berba počinje sortom Gala. Zbog uticaja prolećnih mrazova, očekuje se kako će prinosi biti manji za oko 10-15 odsto u odnosu na petogodišnje razdoblje, ali i dalje veći u odnosu na prošlu godinu. Cena raste poslednjih meseci, a očekuje se da će se taj trend nastaviti i na početku berbe. 

Postoji dobra potražnja za turskim Gala jabukama. Proizvodnja u toj zemlji povećala se u odnosu na prošlu godinu, kao i njeni troškovi. Međutim, zahvaljujući kursu lire u odnosu na američki dolar, cene se za kupce nisu mnogo promenile. Voće je uglavnom traženo u Indiji i zalivskim zemljama, međutim, Rusija i druge azijske zemlje takođe su se ove sezone pokazale kao sjajno tržište za Turke.

Ostatak sveta

U Sedinjenim Država, tačnije u saveznoj državi Njujork očekuje se velika berba, slično kao i prethodne godine. Uzgajivači očekuju kako će se povećati prinosi Honeycrispa, Gala i Fujija.

Potražnja za njujorškim jabukama u zemlji je velika, posebno na području od Teksasa do Viskonsina. Na zapadnoj obali traže se klasične sorte, a s druge strane u zemljama poput Vijetnama kupci traže one poput SnapDragon i Koru. Tržišne cene još se nisu stabilizovale.

Jabuka pink lady gaji se samo u četiri države - Srbija među njima

Sezona u Čileu trenutno se završava. Inače, ova zemlja čini dva odsto svetske proizvodnje, a izvoz im je glavna delatnost. Procenjuje se kako će ove godine proizvesti između 1,6 i 1,7 miliona tona. U poslednjih pet godina zabeleženo je smanjenje površina pod ovim voćem za oko 13 odsto. Royal Gala je najpopularnija sorta s 45 odsto proizvodnje. 

Izvoz ove voćke se iz Argentine tokom godina sve više smanjuje, a glavni razlog tome je što je fokus proizvodnje usmeren na tradicionalnim sortama kao što su Red Delicious i Granny Smith. U 2019. godini iznosila je oko 550.000 tona, od čega je 100.000 tona izvezeno. Što se tiče ove godine, trgovci još uvek nemaju procenu.


Tagovi

Jabuke Proizvodnja Prinosi Cene Organska jabuka Vremenski uslovi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]