• Borovnica
  • 11.08.2020. 12:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Sa epidemijom krenula i prodaja borovnice - za imunitet?

Kada je epidemija virusa korona zahvatila i našu zemlju i nadležni zatvorili pijace i uveli vanredno stanje, Đorđe Džokić iz Vranja oprostio se od ovogodišnjeg roda, jer je bio ubeđen da neće imati kome da je proda. Život ga je, međutim, demantovao u tome.

Foto: JumpStory
  • 350
  • 288
  • 1

Kada se prošle godine Vranjancu Đorđu Džokiću, uzgajivaču američke visokožbunaste borovnice, monilija pojavila na oko 200 stabala, on se tada oprostio od ovogodišnjeg roda. Nadu da nije sve izgubljeno vratio mu je njegov prijatelj koji predaje na jednom od poljoprivrednih fakulteta u zemlji, a koji mu je rekao na koji način može da zaštiti svoj zasad od ove opake bolesti. Primenjujući njegove savete uspeo je da od ove bolesti otrgne 80 odsto obolelih biljaka, a za ostalo nije bilo spasa.

Biljke koje su bile zahvaćene monilijom, Džokić je pred novu sezonu malo više okrojio kako bi što bolje zametnule rod. Kada je video da je postigao cilj on se opet vratio starim planovima. Oni su se, međutim, ponovo raspršili ko mehur od sapunice kada je virus korona primorao nadležne u zemlji da uvedu vanredno stanje i zabrane rad pijaca.

Kupovali i po 20 kilograma

Tada je Đorđe pomislio da je celokupan njegov trud otišao u nepovrat. Koliko je zapravo pogrešio, život ga je demantovao u trenutku kada je krenula berba koju je zbog loših vremenskih prilika počeo sa zakašnjenjem od dvadeset dana, odnosno kada je orgoman broj ljudi iz Vranja i okoline počeo da dolazi da kupuje njegovu borovnicu.

Počeo otkup borovnice - kvalitet bolji od prošlogodišnjeg

"Ne pamtim da smo ikada imali više kupaca od ove godine. Zbog toga nismo morali da predajemo borovnicu hladnjačaru. Ljudi su od nas kupovali i po 20 kilograma ovog voća i niko se nije požalio da mu je skupo iako je kilogram stajao pet evra. Svima je bio cilj da uzmu sveže i kvalitetne borovnice", kaže Džokić.

Najbolja za imunitet

Neki su kod njega dolazili sa već spremljenim receptima za sok, džem i slatko i razmenjivali ih sa njegovom majkom od koje su imali priliku da čuju koliko Džokići koriste borovnicu u ishrani otkako je u našoj zemlji krenula epidemija virusa korona.

Borovnica je odlična u jačanju imuniteta (foto: Gordana Nastić)

"Dali smo sebi zadatak da svakog jutra, svako od nas pojede po 150 grama ovog voća kako bi pojačali svoj imunitet. Borovnica je blagotvorna za ceo ljudski organizam što će nam svima dobro doći pred zimu. Verujem da su to naši kupci i te kako imali na umu kada su počeli da kupuju našu borovnicu. Ona je puna kalijuma, kalcijuma, vitamina c i zato je u Holandiji roditelji deci daju za doručak, jer je izvanredan atioksidant. Vrsta borovnice koju mi gajimo postala je jako tražena posle černobiljske katastrofe kada su zdravstveni radnici počeli da je preporučuju za jačanje imuniteta ljudima koji su bili ozračeni."

U uzgoju nije smeo sebi da dopusti nijednu grešku

Međutim, u samom uzgoju, najteže mu je, kaže, bilo kada je već kupljene sadnice trebalo da zasadi u velike saksije koje je morao da napuni supstratom od mešavine peska, treseta i trine koje se uvoze, a prave od specijalne vrste četiranara iz Rusije. Đubrivo i sadnice su za njega bili toliko skupi da nije smeo sebi u sadnji da dozvoli nijednu grešku.

Na sreću većina sadnica se odmah primila tako da njegova plantaža borovnica koju je podigao u saksijama ispred kuće u obližnjem Aleksandrovcu, koji se nalazi na par kilometara od Vranja, broji negde preko 1.200 sadnica koje su ove godine dostigle punu rodnost.

Mlađi berači odustajali posle dva sata

U svakoj berbi on angažuje berače. Međutim, nikako da nađe one koji žele da na njihovoj plantaži rade ovaj posao od početka do kraja. Otuda je i ove godine muku mučio sa beračima. Angažovao je on u berbu berče mlađe od trideset godina, ali i one starije od pedeset. Za razliku od starijih koji su se zadržavali duže u berbi, oni mlađi bi odustajali od berbe posle dva sata uprkos tome što im je gazda uz dnevnicu od 10 do 15 evra obezbeđivao i dva obroka dnevno.

Supstrat od mešavine peska, treseta i trine koje se uvoze, a prave od specijalne vrste četiranara iz Rusije

"Bilo je dana kada smo u berbi imali samo dva berača, odnosno dve naše prijateljice koje nam svake godine pomažu. Nikako ne mogu da shvatim naše ljude koji kukaju da nemaju posla, a kada ga nađu onda ne žele da rade", kaže voćar iz Vranja.

Kvalitetna prerada povećava narudžbine

Iako voli svoju zemlju, ljut je na državu što više ne pomaže seljacima koji su mnogo puta do sada u najtežim trenucima uspevali da othrane njeno stanovništvo. On sam od države prima 3.800 dinara subvencija na osnovu površine zemlje koju obrađuje. Ima godina kada zaradom koju ostvari jedva pokrije troškove i tada mu dođe da digne ruke od ovog posla, proda sadnice i otarasi se svih muka, ali to nije učinio jer je po prirodi nepopravljivi optimista.

"Džemara" osvaja tržište: Od dedine vikendice do mini-fabrike

Zbog toga je ove godine eksperimetnalno ušao u proizvodnju sokova i džemova od borovnica. Za to je kaže, zadužena njegova majka koja je svoje proizvode već ponudila svojim prijateljima i rođacima. Oni koji su probali njene sokove i džem toliko su im se dopali da su već naručili nove količine.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Pročitaj više »

Tagovi

Borovnica Sadnja borovnice Otkup Cena borovnice Đorđe Džokić Prerada borovnice Lekovitost borovnice Berači


Autorka

Gordana Nastić

Dugogodišnja novinarka, koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dok ima šljiva :D