Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod i cena šljive
  • 27.08.2019. 08:00
  • Toplički okrug, Blace

Slabiji rod šljive - cena po kilogramu samo 15 dinara

Berba prvih sorti šljive odavno je počela, a prinosi su manji u odnosu na prethodne sezone. Na to su uticali neodgovarajući vremenski uslovi. Nevreme je poljoprivrednicima stvorilo probleme i otežalo proizvodnju ovog voća, a ni cena nije zadovoljavajuća.

Foto: Gordana Nastić/Ilustracija
  • 405
  • 63
  • 0

Pored loših vremenskih uslova koji su uticali na smanjenje ovogodišnjeg roda šljive, voćarima ne ide u prilog ni cena tog voća. Otkupna cena šljive je pala, što proizvođačima nimalo ne odgovara. U nekim krajevima Srbije prodaje se za 15 dinara po kilogramu.

Poljoprivredni stručnjak Bojan Nikolić objašnjava da je ta cena veoma niska. "Trenutna cena je 15 dinara, što je jako malo, baš jako malo, jer kad sagledamo da je cena berbe pet dinara i više, onda je tu veliki problem. Šta da ostane poljoprivrednom proizvođaču?!" kaže Nikolić.

Ni cena ni prinosi nisu odgovarajući za proizvođače šljive u Srbiji ove godine. Bez obzira na to razočaranje, voćari nisu odustali od organizovanja manifestacije "Dani šljive" u Blacu, koja se održava u čast ovog voća.

Šljiva dobro rodila, ali nema dovoljno otkupljivača

Proizvodnja je mala, ali je napravljen napredak u preradi

Proizvođači u tom kraju navode da je proizvodnja loša, ali je ova godina dobra, po tome što je napravljen napredak kada je reč o preradi šljiva.

Neki poljoprivrednici imali su sreće ove godine kada su u pitanju štete od vremenskih nepogoda. Voćnjak poznatog blačkog voćara Jugoslava Azdejkovića nije pretrpeo štetu od grada i drugih elementarnih nepogoda. Što se cene šljive tiče, Azdejković kaže, da će razmišljati o tome kada dođe vreme za prodaju.

"O ceni šljive ću razmišljati tek kada je budem prodavao, kao suvu ili zamrznutu, ali većina proizvođača nema te mogućnosti. Šljive nema, a cena je izuzetno loša. Berba je jako skupa, nema ni radne snage, tako da većina seljaka nije zadovoljna," istakao je Jugoslav Azdejković.

Magazin: Proizvođači voća da se okreću ka tržištu Zapadne Evrope

S obzirom na činjenicu da je sve teže izvoziti voće, pa samim tim i šljive, u Rusiju, profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nenad Magazin kaže za Agroklub da bi za proizvođače tog voća bilo dobro da se okrenu ka tržištu Zapadne Evrope. Smatra da to tržište može da ponudi dobre otkupljivače i da bi tako domaći poljoprivrednici mogli da ostvare profit kakav bi i trebalo.

Međutim, kako kaže, za tako nešto je neophodno da kvalitet i prinosi pre svega budu zadovoljavajući. Posebno je bitno da proizvođači imaju sertifikat o zdravstvenoj bezbednosti proizvoda bez kog na tržište Evropske unije ne mogu da se pojave.

Čačanska rana 10 dinara, rod odlazi u rakiju ili ostaje na zemlji

Jedanaest porodica dobilo donaciju 

Manifestacija "Dani šljive" u Blacu bila je veoma značajna za nekoliko poljoprivrednika u tom mestu. Jedanaest porodica mladih poljoprivrednika dobilo je donaciju od opštine i Fondacije "Ana i Vlade Divac". Ukupna vrednost donacije iznosi milion i po dinara.

"Naša porodica se bavi stočarstvom, konkurisali smo za priplodna grla", rekla je mlada poljoprivrednica iz Blaca za RTS.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Šljiva Rod šljive Cena šljive Bojan Nikolić Dragan Gmijović Jugoslav Azdejković Nenad Magazin


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.