Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuke
  • 26.02.2023. 18:00

Šta nam donosi pregled globalnog tržišta jabuke?

Proizvođači se bore s različitim problemima u proizvodnji i distribuciji.

Foto: Depositphoto/AleksandrKondratov
  • 172
  • 18
  • 0

Globalno tržište jabuka suočava se sa značajnim izazovima u različitim regijama. Proizvođači se bore s različitim problemima u proizvodnji i distribuciji, izveštava Freshplaza.

Evropsko tržište jabuke

Situacija na tržištu država članica je različita. Poljska je veliki proizvođač, a izvozi i preplavljuje tržište EU i drugih zemalja. Očekuje se da će kvalitetne jabuke iz hladnjača dospeti i u Aziju. Istovremeno se Holandija bori sa ekspanzijom poljskog uvoza. Inflacija je smanjila potrošnju u Belgiji.

Potrošači više traže jeftinije sorte, kao što je jonagold, a manja je potražnja za klupskim sortama. Pre 20 godina Belgijanci su trošili 12 kg po glavi stanovnika, a sada 6,8 kg.

Potrošači biraju one s nižim cenama (Foto: Maja Celing Celić)

U Francuskoj je 2023. godina počela sa relativno malim zalihama jabuka. Zabeležen pad od sedam odsto u odnosu na prethodnu kampanju i devet odsto u odnosu na prosek u poslednje tri godine. Manja je ponuda, ali i izvoz, što daje stabilnost tržištu. Prosečna maloprodajna cena je 2,01 evro, ali je otkupna cena za proizvođače veoma niska.

Na nemačkom tržištu dominiraj jabuka iz domaće proizvodnje. Od sorti su najzastupljenije istar, jonagold, braeburn i boskoop. Iz Italije na tržište izlaze greni smit, pink lejdi i golden delišes. Iz Francuske stižu klupske sorte pink lejdi i džez.

Šta su klupske sorte jabuke? Evo TOP 10 najpoznatijih

Povećanu prodaju jabuka u odnosu na prošlu godinu ostvarila je Austrija, dok Italija beleži najmanje zalihe - 961.955 tona, što je najniže u poslednjih nekoliko godina. Cene jabuke su u Španiji više nego prošle sezone, ali niže od proseka.

Od logističkih problema do vremenskih neprilika

Turska se posle razornog zemljotresa suočava sa problemima u distribuciji. Očekuje se da će logistički problemi povećati cene ovog voća. Ciklon "Gabrielle" je uništio mnoge novozelandske voćnjake jabuke i nanio milionsku štetu.

U Južnoj Africi grad je smanjo rod, što je rezultiralo ograničenom ponudom. SAD su doživele rekordnu proizvodnju, dok se Argentina suočava s najnižim nivoom proizvodnje u nekoliko poslednjih godina.


Tagovi

Proizvodnja jabuke Tržište jabuke Prodaja jabuke Klupske jabuke Poljski izvoz


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.