Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinina buba
  • 01.09.2020. 13:30

Suzbijte malininu bubu redovnom primenom agrotehničkih mera

U suzbijanju malinine bube, savetodavac Ljiljana Krsmanović predlaže da se zimi dobro obradi zemljište u zasadu, jer se na taj način uništava deo insekata koji su se ukopali u zemlju radi prezimljavanja.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 584
  • 106
  • 0

Malinina buba je opasna štetočina cveta, cvetnih pupoljaka i ploda maline. Plodovi na kojima se hrani njena larva su sitniji i počinju da se suše, a to se isto dešava i sa cvetovima kojima se hrane odrasli insekti. U proleće se odrasli insekti hrane na cvetovima višanja i trešanja, pre nego počne da cveta malina, upozorava Ljiljana Krsmanović, stručnjak Poljoprivredno savetodavne službe.

Malinina buba je insekt koji ima izduženo i ovalno telo. Dužina odraslog insekta je obično oko  četiri milimetra, tamne je boje, ali je telo pokriveno finim dlačicama smeđe boje. Kada larve izađu iz jaja bele su boje, ali ubrzo postaju braon. Na kraju svog razvoja budu dugačke oko šest milimetra, mada može narasti i do osam. Glava se na larvi može dobro uočiti, a u kasnijoj fazi se na njoj razvijaju i dlačice.

Malinina buba - kako zaštititi voće od insekta?

Ova štetočina zimu provodi kao odrastao insekt koji se ukopa u zemlju i to na dubinu oko 20 cm. Postaju aktivni u proleće sa dolaskom toplijeg vremena (15°C), obično u toku aprila meseca. U proleće odrastao insekt (imago) kreće da se hrani prvo na cvetovima višnje i trešnje, da bi nakon toga prešao na ishranu sa pupoljcima i cvetovima nekih biljaka iz roda ruža, ističe Krsmanovićeva.

U maju polaže jaja

Sredinom maja pošto su obavile dopunsku ishranju i dostigle polnu zrelost, malinine bube počinju da se sparuju i ženke polažu jaja. Ženke polažu jaja na pupoljcima bušeći rupu ili na cvetovima koji su tek otvoreni, između prašnika i tučka. Larve kada izađu iz jaja hrane se plodom maline ili krunicom cveta ako nema ploda. Ukoliko su jaja malinine bube položena u pupoljak, dešava se da se cvet koji se nakon toga razvija osuši i otpadne.

Odrasli insekt može da dostigne dužinu do osam milimetara (foto: Wikimedia Commons/AfroBrazilian)

Nakon nekog vremena kada se larve dovoljno razviju one padaju na zemlju blizu biljke i ukopavaju se u zemlju. U zemlji se ukopavaju i tu se učaure (faza lutke koja se razvija u kokonu). Tako provedu oko tri nedelje, nakon čega se pretvaraju u odraslog insekta. Ovaj insekt ima jednu generaciju godišnje.

Kako je suzbiti?

U suzbijanju malinine bube, Krsmanovićeva predlaže da se zimi dobro obradi zemljište u zasadu, jer se na taj način uništava deo insekata koji su se ukopali u zemlju radi prezimljavanja. U proleće je potrebno pratiti stanje na malinjaku, gledati kakva je brojnost malinine bube pomoću feromonskih klopki.

Preventivno tretirajte voće, u cilju suzbijanja mogućih infekcija

Suzbijanje hemijskim sredstvima se obično obavlja u periodu od početka dopunske ishrane pa sve do pred otvaranja cvetova. Kako smo ranije pisali, preporuka stručnjaka je da se koriste preparati na bazi azoksistrobina. Može da se primenjuje u kombinaciji sa insekticidom iz grupe neonikotinoida, u meri koju je propisao proizvođač. Ovo se radi u cilju suzbijanja lisnih vaši, malinine bube i prstenara. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Malinina buba Štetočina Ljiljana Krsmanović Zasad maline Štetočine maline


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.