Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savet stručnjaka
  • 04.07.2024. 09:00

Zaštita maline nakon berbe - koje mere preduzeti?

U zasadima gde je berba maline još u toku, ne preporučuju se mere zaštite.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 169
  • 48
  • 0

Zaštita maline po završetku berbe je važna kako bi se odnegovali kvalitetni i zdravi izdanci za sledeću godinu, što direktno utiče na visinu prinosa, napominju u Prognozno-izveštajnoj službi zaštite bilja (PIS). U zasadima gde je berba maline još u toku, ne preporučuju se mere zaštite.

Na području Loznice u zasadima jednorodnih sorti maline na nižim nadmorskim visinama je završena berba, dok je na nadmorskim visinama iznad 700 m berba još u toku. Nakon završene berbe, potrebno je sprovesti određene mere, savetuje PIS.

"Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje sečenje do osnove starih izdanaka, a kada dođe do pada temperature vazduha i njihovo iznošenje iz zasada. U ovom trenutku oni štite mlade izdanke od jake insolacije."

Kako zaštititi višnje i trešnje posle berbe?

Po dužnom metru, preporuka je da se ostavi oko 10 zdravih izdanaka. Obolele, oštećene i izdanke sa bočnim granama treba orezati do osnove i ukloniti, a međuredni prostor tarupirati.

Pegavost izdanaka i grinje

Osim agrotehničkih mera, preporuka je i da se sprovede hemijski tretman u cilju zaštite maline od patogena i štetočina.

"Vizuelnim pregledom zasada maline registrovano je prisustvo simptoma ljubičaste pegavosti izdanaka maline (Didymella applanata) i simptoma napada eriofidne grinje lista maline (Phyllocoptes gracillis)", upozorava ova služba.

U cilju zaštite maline od prouzrokovača ljubičaste pegavosti izdanaka maline preporučuje se tretman sa fungicidima na bazi aktivnih materija:

  • azoksistrobin + difenokonazol količini 0,75 l/ha ili
  • tebukonazol u količini 0,75 l/ha.

U zasadima gde su prisutni simptomi napada eriofidne grinje lista preporuka je primena akaricida na bazi:

  • bifenazat ili
  • abamektin.

Kako smo ranije pisali, simptomi oštećenja od eriofidne grinje na malinama se manifestuju na listovima u vidu svetlozelenih mrlja na početku ishrane. Kasnije se mrlje šire, zahvataju veliku površinu i poprimaju svetlozelenu do žutu boju, a usled jačeg napada može doći do pojave mehura na licu lista i kovrdžanje listova.

Ukoliko berba još uvek traje treba sačekati njen njen kraj i onda sprovesti tretman akaricidima kako bismo smanjili njenu populaciju za narednu vegetaciju i zaštitili lisnu masu.

Mušice i vaši

Ukoliko se pregledom malinjaka uoči prisustvo mušice galice (Lasioptera rubi), mušice izdanka (Resseliella theobaldi), biljnih vaši (Aphididae) i drugih štetočina izdanka, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida na bazi aktivne materije:

  • lambda-cihalotrin u količini 0,2-0,3 l/ha ili
  • acetamiprid u količini 0,3 kg/ha.

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zaštita maline Uzgoj maline PIS Mušica izdanka Eriofidne grinje Tretmani nakon berbe


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".