Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz kruške
  • 11.07.2018. 12:15

Zasto kruška iz Srbije ne može u Rusiju?

Zbog zabrane tržištu Rusije nisu isporučene letnje sorte junska lepotica, butira i karmen. Voćari apeluju na nadležne da sve učine kako ta sudbina ne bi pogodila i našu najznačajniju sortu - viljamovku. A ona će se brati za mesec dana.

Foto: Pixabay /Tante Tati
  • 3.719
  • 224
  • 0

U toku je berba letnjih sorti krušaka, a najveće izvozno tržište zatvoreno je za plodove iz Srbije. Naime, naša kruška ne može rusko tržište zato što je tamošnja služba za fitosanitarni nadzor privremeno zabranila uvoz iz Srbije zbog reeksporta krušaka koje se i ne proizvode u Srbiji.

Zbog neodgovornih pojedinaca, koji su krušku sorte konferans kupovali na tržištu Evropske unije i izvozili u Rusiju, sada poslednice snose naši izvozno orjentisani voćari. Mnogi od njih su prethodnih godina direktno sa parcele krušku predavali trgovcima i ona je ubrzo završavala na tržištu Rusije. Danas je izvoz stao, a pošto nemaju hladnjače i ne znaju šta će sa plodovima. Ako i donekle mogu da dopuste gubitak na letnjim sortama, to ne bi mogli da priušte sa najznačajnijom sortom viljamovkom i zato od administracije očajniči zahtevaju da učine sve kako bi "ruska rampa" bila podignuta.

Rusi sumnjaju na reeksport?

Keserović: Veliki udar na voćare

Predsednik Društva voćara Vojvodine i profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Zoran Keserović zahteva da se odgovorni za reeksport adakvatno kazne i konstatuje da je šteta velika s obzirom na činjenicu da smo iz godine u godinu sve više krušaka izvozili na tržište Rusije.

"Mi smo krivi za zabranu. Meni je žao proizvođača koji ni krivi i ni dužni trpe posledice, a već su obrali sorte junsku lepoticu, butiru i karmen. Ministarstvo poljoprivrede bi trebalo da izađe u javnost sa informacijom ko je reekspotovao krušku. Ta voćna vrsta je izuzetno tržišno interesantna. Kruške nedostaje i u Evropskoj uniji i u Rusiji. Po mojoj proceni, krušku možemo da izvezemo u vrednosti 25-30 miliona dolara. Pre dve godine smo izvezli u vrednosti od 8 miliona dolara. Od toga je 90% je izvoženo na tržište Rusije".

Ministarstvo poljoprivrede: Uradili smo što je do nas

Iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede povodom ovog problema dostavili su nam pisano saopštenje: "Uvoz kruške u Rusiju nije zabranjen, već privremeno obustavljen, dok ekspertski timovi sa obe strane ne obave neophodne konsultacije. Uprava za zaštitu bilja - fitosanitarna inspekcija je preduzela sve potrebne radnje u vezi dostave podataka Ruskoj fitosanitarnoj službi i očekuje se da će se intenzivnom komunikacijom sa ruskom stranom brzo razrešiti sve nedoumice oko izvoza kruške. Punom saradnjom obe strane kroz monitoring koji se sprovodi na mestima pregleda, ruska strana može da se uveri u znanje i stručnost naših inspektora, kao i u obim proizvodnje i kapacitete proizvođača i izvoznika".

Na žalost, iz saopštanja se ne vide rokovi kada bi problem mogao biti prevaziđen, a zabrana uvoza u Rusiju ukinuta.

Viljamovka
Viljamovka (Foto: PIS Vojvodina)

Veljko Jovanović, PKS: Očekujem skoro ukidanje zabrane

Direktor Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije Veljko Jovanović kaže da kada imate veliki obim razmene, kao što to imaju Srbija i Rusija, onda se, srazmerno, dešavaju i pojedini problemi. Dodaje da su, nakon što je Vlada Srbije donela Uredbu o evidentiranju izvoznika voća i povrće na tržište Rusije, imali seriju sastanaka sa najvećim izvoznicima voća i povrća, predstavnicima Uprave za zaštitu bilja i carine. Ali tu se ne zaustavljaju.

"U planu je saradnja sa ruskim udruženjem, ritejlera koje će nam davati najsvežije informacije o zahtevima kupaca i eventualnim promenama standarda na tržištu. Organizovali smo seriju sastanaka sa kupcima iz Rusije sa našim najznačajnijim proizvođačima i izvoznicima. S obzirom na to da se i ruski partneri interesuju šta se dešava na našem tržištu i da su prisutni na našim carinskim punktovima, prate šta se dešava u Ministarstvu poljoprivrede, očekujem da u najskorijem vremenu može doći do ukidanja zabrane uvoza krušaka iz Srbije", kaže Jovanović.

Definisana pravila za izvoz voća i povrća u Rusiju

Inače, ruska strana već godinama sumnja na reeksport voća iz Srbije i zato je njihova fitosanitarna inspekcija u septembru prošle godine tražila od našeg Ministarstva poljoprivrede tačne površine pod voćem koje se izvozi u Rusiju.  Nakon toga, Vlada Srbije je donela Uredbu o evidentiranju izvoznika voća i povrće na tržište Rusije kojom su znatno pooštreni uslovi koje treba da ispuni izvoznik voća. Ni to nije bilo dovoljno da spreči pojedince u reeksportu voća.


Tagovi

Srbija Rusija Kruške Reeksport Zabrana izvoza Zoran Keserović Veljko Jovanović Viljamovka Konferans


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."