Pretraživanje tekstova
Bila je vrlo ozbiljna kada me to pitala jer kaže, Izet je uvek tražio punjene bamije. Objasnila sam joj zašto se ne puni, ali joj i otkrila kako je ja koristim.
Pre neki dan u bašti okopavam bamiju i dođe komšinica pa me pita: "A šta vam je to što kopate?"
"Bamija."
"Bamija?", čudi se.
"Da, dobila sam seme od prijateljice iz Bosne, sejem je već drugu godinu. Moji je vole."
"A jeste je punili nekad", pita ona naivno.
"Nisam", nasmejem se i kažem da se ona ne puni. Krenem objašnavati zašto, a ona me prekida:
"Ma to je Izet u Lud, zbunjen, normalan uvek govorio, da bi punjene bamije."
"Da, znam, čula sam za to, ali nisam gledala seriju", komentarišem pa joj objasnim da su punjene bamije isto što i "kad na vrbi rodi grožđe".
Bamija u svojoj mahuni ima pet i više komorica odvojenih žilama i ispunjenih semenom. Skoro je nemoguće izdubiti ih i puniti. Osim toga, beru se dva do tri dana posle cvetanja, dok su jako male, svega par centimetara. Mogu i starije, veće, ali tada imaju semenke i više celulozoe.
Nije je teško uzgajati, a kada krene da cveta i plodonosi, imaćete je cele sezone.
U mojoj porodici jako volimo iako smo je prvi put jeli tek kada smo je sami uzgojili. Njom je posebno oduševljen moj suprug pa u svako varivo doda i koju mahunu bamije jer zgušnjava jelo, daje mu određenu lepljivost i posebnu teksturu.
Budući da ne možemo da potrošimo sve odjednom, a nemamo gde da je sušimo, spremim je u zamrzivač pa koristimo po potrebi.
Sušena bamija je mnogo zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije
Dakle, mi je konzumiramo na najjednostavniji mogući način, ali bamija može da se koristi u mnogim jelima, dodaje se slatkoj i kiseloj zimnici, kao što su pekmez ili na primer ajvar.
Najzdravije je jesti svežu jer svaka termička obrada uništava vitamine koje sadrži. Nasecite je na tanke kolutiće i dodajte u sezonsku salatu od paradajza, paprike, luka. Njen je ukus neutralan pa se slaže sa svakim povrćem i začinima.
Ona je uz piletinu i đargarepu glavni sastojak begove čorbe, klasičnog jela bosanske kuhinje, a može da se pravi uz meso i da se doda u sva variva.
Naseckana na kolutiće i propržena na ulju i luku uz dodatak paradajza, odličan je i lagan sos koji se služi uz testeninu, pirinač, palentu.
Može da se prži na ulju, pohuje ili roštilja.
Takođe se i kiseli, samostalno ili s drugim povrćem kao što su šargarepa, luk, paprika, prema receptu za, na primer, kisele krastavce ili tikvice.
Tikvice se mogu kiseliti jednako kao krastavci - evo 2 načina
Osim što oplemenjuje svako jelo, ona je vrlo zdrava. Prema istočnjačkoj medicini, njena sluz veže holesterol, pomaže razvoju crevne flore i rada jetre, reguliše nivo šećera u krvi, pomaže kod probavnih smetnji.
Takođe je i dosta skupa. Kilogram sveže je 10 evra. Zato iduće godine planirajte uzgoj i uživajte u njenoj dobrobiti.
Da li ste probali nekad bamiju? Kako je vi pripremate? Otkrijte nam svoj recept u komentaru ispod teksta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Bamija Sluz Bamija recepti Punjena bamija Izet Fazlinović Lud zbunjen normalan Uzgoj bamije Varivo Ukišeljena bamija
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 6 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 6 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 6 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 1 nedelju
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.