Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Punjene bamije
  • 26.08.2023. 07:30

A da li ste punili ikad bamiju, pita me komšinica u bašti

Bila je vrlo ozbiljna kada me to pitala jer kaže, Izet je uvek tražio punjene bamije. Objasnila sam joj zašto se ne puni, ali joj i otkrila kako je ja koristim.

Foto: Depositphotos/thanthip_ying
  • 468
  • 62
  • 0

Pre neki dan u bašti okopavam bamiju i dođe komšinica pa me pita: "A šta vam je to što kopate?
"Bamija."
"Bamija?", čudi se. 
"Da, dobila sam seme od prijateljice iz Bosne, sejem je već drugu godinu. Moji je vole."
"A jeste je punili nekad", pita ona naivno. 
"Nisam", nasmejem se i kažem da se ona ne puni. Krenem objašnavati zašto, a ona me prekida:
"Ma to je Izet u Lud, zbunjen, normalan uvek govorio, da bi punjene bamije."
"Da, znam, čula sam za to, ali nisam gledala seriju", komentarišem pa joj objasnim da su punjene bamije isto što i "kad na vrbi rodi grožđe". 

Skoro je nemoguće izdubiti je

Bamija u svojoj mahuni ima pet i više komorica odvojenih žilama i ispunjenih semenom. Skoro je nemoguće izdubiti ih i puniti. Osim toga, beru se dva do tri dana posle cvetanja, dok su jako male, svega par centimetara. Mogu i starije, veće, ali tada imaju semenke i više celulozoe. 

Nije je teško uzgajati, a kada krene da cveta i plodonosi, imaćete je cele sezone. 

Bamiji je potrebna toplota, dosta hraniva i dovoljno mesta

U mojoj porodici jako volimo iako smo je prvi put jeli tek kada smo je sami uzgojili. Njom je posebno oduševljen moj suprug pa u svako varivo doda i koju mahunu bamije jer zgušnjava jelo, daje mu određenu lepljivost i posebnu teksturu. 

Budući da ne možemo da potrošimo sve odjednom, a nemamo gde da je sušimo, spremim je u zamrzivač pa koristimo po potrebi. 

Sušena bamija je mnogo zdravija i ukusnija od ostalih načina konzervacije

Koristi se u mnogim jelima 

Dakle, mi je konzumiramo na najjednostavniji mogući način, ali bamija može da se koristi u mnogim jelima, dodaje se slatkoj i kiseloj zimnici, kao što su pekmez ili na primer ajvar. 

Najzdravije je jesti svežu jer svaka termička obrada uništava vitamine koje sadrži. Nasecite je na tanke kolutiće i dodajte u sezonsku salatu od paradajza, paprike, luka. Njen je ukus neutralan pa se slaže sa svakim povrćem i začinima. 

Ona je uz piletinu i đargarepu glavni sastojak begove čorbe, klasičnog jela bosanske kuhinje, a može da se pravi uz meso i da se doda u sva variva

Naseckana na kolutiće i propržena na ulju i luku uz dodatak paradajza, odličan je i lagan sos koji se služi uz testeninu, pirinač, palentu. 

Može da se prži na ulju, pohuje ili roštilja. 

Takođe se i kiseli, samostalno ili s drugim povrćem kao što su šargarepa, luk, paprika, prema receptu za, na primer, kisele krastavce ili tikvice. 

Tikvice se mogu kiseliti jednako kao krastavci - evo 2 načina

Zdrava i skupa

Osim što oplemenjuje svako jelo, ona je vrlo zdrava. Prema istočnjačkoj medicini, njena sluz veže holesterol, pomaže razvoju crevne flore i rada jetre, reguliše nivo šećera u krvi, pomaže kod probavnih smetnji.

Takođe je i dosta skupa. Kilogram sveže je 10 evra. Zato iduće godine planirajte uzgoj i uživajte u njenoj dobrobiti. 

Da li ste probali nekad bamiju? Kako je vi pripremate? Otkrijte nam svoj recept u komentaru ispod teksta.


Povezana biljna vrsta

Bamija

Bamija

Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuvani ili dinstani. Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem,... Više [+]

Tagovi

Bamija Sluz Bamija recepti Punjena bamija Izet Fazlinović Lud zbunjen normalan Uzgoj bamije Varivo Ukišeljena bamija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.