Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u aprilu
  • 28.03.2020. 07:30

April: Radovi u bašti, voćnjaku, cvetnom vrtu...

April je mesec u kojem započinjemo intenzivne radove na otvorenom - od bašte, preko njiva i voćnjaka do cvetnog vrta.

Foto: Depositphotos/chaos_08.bk.ru
  • 672
  • 30
  • 0

Nakon marta, april je drugi mesec po redu idealan za setvu i sadnju. Prva polovina meseca rezervisana je za setvu graška, salate, luka, praziluka, šargarepe, peršuna, spanaća, blitve, rotkvice, cvekle, začinskog i lekovitog bilja.

Imajte na umu mraz koji može da uništi biljke

Presađivanje jagoda, salate, kupusa, raštana, brokolija, karfiola i drugih kupusnjača, takođe se obavlja u aprilu, kao i okopavanje već pre zasađenog belog i crvenog luka. U drugom delu ovoga meseca još uvek možete posaditi krompir, celer, a na kraju aprila, ako vreme dozvoli i ako ne postoji opasnost od prolećnih mrazeva, možete posaditi i papriku i paradajz, kao i krastavce, mahunarke, tikvice, dinje i lubenice. 

Zbog mogućih mrazeva u aprilu, izniklo povrće potrebno je da zaštitite agro folijom, lišćem ili slamom. Ali, za sve one koji ne žele da rizikuju, bolje je da pričekaju maj za osetljivije povrće.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Kako bi uzgoj povrća u bašti bio jeftiniji i kvalitetniji, preporučuje se direktan način setve koji ujedno omogućava i bolje ukorenjavanje biljaka što kasnije smanjuje potrebu za navodnjavanjem.

Šta se seje motikom, a šta uzgaja presađivanjem?

April je i mesec berbe ranije posejanih i posađenih kultura, a to se odnosi na rotkvice, mladi luk, salatu, matovilac, rukolu, kupusnjače, blitvu i spanać.

Mesec setve ratarskih kultura

Mesec april je period kada trava intenzivno raste pa zahteva i prvu kosidbu. Ali, ne žurite s ovim poslom. Samoniklo bilje kao što je maslačak, krasuljak i slično, dobro će doći oprašivačima poput pčela i bumbara.

Ratari u aprilu seju soju, crvenu detelinu, kukuruz i lucerku. Prvo je potrebno pravilno obraditi zemljište, nađubriti i pripremiti zemlju, a postupci zavise od podneblja. Pre nicanja ovih kultura, važno je zaštititi ih od korova odgovarajućim herbicidima u dogovoru sa stručnjakom.

Poslovi u voćnjaku i vinogradu

U voćnjaku i vinogradu kreće se s površinskim obradama zemljišta i đubrenjem (ako postoji potreba). Sledeći korak je prskanje radi zaštite voćaka od štetočina i kasnih mrazeva.

Prolećno đubrenje voćnjaka i vinograda - obavite ga na vreme

Kalemljenje, rezidba malina i kupina, zimska rezidba, sadnja voćaka, pa čak i đubrenje azotom neki su od radova koji se tokom aprila obavljaju u voćnjaku.

S druge strane, u vinogradu se podiže kolje. Vežu se čokoti, a zatim i krakovi i lukovi za naslon. Sledi duboka obrada u redu u između redova, kao i plitka obrada između redova i prvo prskanje.

Vreme je i za cvetni vrt

April je idealan mesec za obnovu cvetnjaka i dela vrta sa začinskim biljem. Ako još niste orezali začinsko bilje kao što je žalfija, lavanda, lovor i drugo bilje koje raste u grmovima, početak aprila je pravo vreme. Orežite i drugo višegodišnje cveće i grmove. 

Nega cveća u proleće

Vreme je i za sadnju lukovica gladiola koje će, ako ih posadite krajem aprila, cvetati od juna do septembra. Svakako ih posadite na osunčanom mestu. 

Već sada možete posaditi cveće kao što su cinije, neven, kadifice, a kasnije presaditi na strateške punktove, u blizini paradajza, paprike i drugog povrća koje štite svojim mirisima. 

Šta se sadi, a šta radi u aprilu?!

U aprilu svakako pripremite kolje i potporu za paradajz, krastavce i drugo povrće koje ćete moći da postavite odmah uz posađene biljke iz rasada. 


Tagovi

Bašta Voćnjak Vinograd April Košenje trave Setva Sadnja Radovi u aprilu


Autorka

Matea Kopić

Više [+]

Matea je studentkinja odseka Ishrana bilja i pedologije na Fakultetu agrobiotehničkih nauka.