Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bašta u septembru
  • 03.09.2020. 18:00

Radovi u septembru: Berba, skladištenje, priprema zimnice, a čeka nas i setva

Septembar je mesec u kojem je većina radova povezana sa berbom, skladištenjem i pripremanjem zimnice. Ipak, ovo je i mesec u kojem se seju i sade mnoge voćne, povrtarske pa i ukrasne vrste.

Foto: Depositphotos/blinow61
  • 945
  • 22
  • 0

Zakoračili smo u septembar, u kojem nestaju i letnje vrućine, a nadamo se da će prijatne temperature omogućiti brojne radove u bašti. Stoga valja zasukati rukave jer nas čeka puno posla. Došlo je vreme berbe, skladištenja i pripreme zimnice, a ovo je mesec u kojem se seju i sade neke vrste povrća.

Berba i priprema zimnice

Međutim, pre setve novih vrsta treba pobrati ono što je u bašti još ostalo i pripremiti zimnicu koja će nas okrepiti tokom hladnih meseci. Tako na red za vađenje dolazi krompir, šargarepa i peršun koje treba dobro očistiti, prosušiti i odvojiti one trule, oštećene pa lošijeg kvaliteta sa mogućim simptomima bolesti.

Traje intenzivna berba paradajza od kojih se priprema sos i druga zimnica, kao i paprike i patlidžani za ajvar, pa i krastavci koji se kisele. Takođe, možemo brati i blitvu, celer, cveklu, praziluk, kupus i slično. Bundeve i tikve, ostavljaju se da potpuno sazru kako bi se jednom ubrane što duže održale tokom zime. Ako želimo da produžimo vreme berbe nekih povrtarskih kultura možemo da ih prekrijemo agrotekstilom ili da formiramo male plastenike.

Zaštitite povrće pomoću agrotekstilnih folija

Što se tiče berbe voća sazrevaju jesenje sorte jabuke, kruške, zatim lešnici, orasi. Voće je najbolje ubrati i čuvati u drvenim gajbicama i sličnim sanducima na tamnom i hladnom mestu.

Čuvanje plodova jabuke i kruške - ostavite im i poneki list

Od njega možemo pripremiti i razne pekmeze, džemove, kompote, sirupe i slično.

Kreće jesenja setva povrća

Za neke vrste povrća opet je vreme za setvu. Tako u bašte dolaze kulture koje se beru u kasnu jesen, ali i tokom zime i iduće proleće. Na gredice se u septembru seju matovilac, salata, blitva, a sade se crni i beli luk.

Šta i kako sejati i saditi u jesen?

Na jesen se ponovno mogu posejati i rotkvice, crna rotkva, rukola i spanać jer oni tokom leta ne podnose vrućine i brzo 'odu' u seme.

I u ukrasnom delu bašte ima posla

Septembar je mesec šarenila jer mnogo cveće nakon letnih žega i vrućina raskošno cveta. Ali, nažalost ne zadugo jer će ih niske temperature i mraz pokolebati.

Što se tiče ukrasnog dela bašte ima dosta posla. Sakupite semenke cveća koje želite da sačuvate, osim toga, možete prikupiti i seme povrća, lekovitog i začinskog bilja. Vodite računa o tome da je seme prenosilac bolesti pa ga uzmite samo sa zdravih biljaka.

Kako sakupiti i sačuvati seme paradajza za sledeću sezonu

Cvetove i dalje treba održavati, uklanjati precvetale pogotovo višegodišnjih biljaka, naročito ruža jer stvaranje plodova i semenki nepotrebno iscrpljuje biljku.

Pravila prihranjivanja 

Letnje cveće će cvetati i biti lepo sve do pojave prvih mrazeva, zato ga prihranjujte, jer što je ono duže posađeno, to će više hraniva potrošiti. Ipak, to nemojte da činite sa ukrasnim drvećem, živicom, ružama jer bi mogli da puste mlade izdanke koje bi mraz mogao da uništi.

Do sredine oktobra letnje cveće treba počupati i prekopati vrt pa ga pripremiti za sadnju novog cveća u jesen ili na proleće. Ako vam mraz uništi letnje cveće, na njegovo mesto možete da posadite, na primer, ljubičice ili spomenak.

Sadnja lukovica, krtola, drveća i grmova

Krajem septembra možete da posadite i vazdazeleno drveće i grmlje, a vreme je i za sadnju lukovičastog i krtolastog cveća koje je otporno na hladnoću poput visibaka, zumbula i narcisa. Takođe, mogu se razmnožavati i presađivati mnoge trajnice i jagode, ali i ruže i grmovi poput kupina i malina.

Prolećna sadnja lukovica i krtole - na šta obratiti pažnju

Posude u kojima je bilo cveće treba isprazniti, očistiti i sterilizovati kako bi bile spremne za jesenju ili prolećnu sadnju. Možete ih odmah i iskoristiti tako da u njih posejete začinske biljke koje ćete imati u kući i koristiti preko zime za pripremu jela i čajeva.


Tagovi

Bašta u septembru Baštovanstvo Jesenja setva Berba Septembarski radovi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Najslađi mural čuvar vojvođanske tradicije

Na ovo slatko iznenađenje 🙂 ćete naići u Sremskim Karlovcima, na putu ka Magarčevom bregu, vidikovcu sa kog puca pogled na Karlovce i Dunav. Na zidu dugačkom preko 10 me...

Više [+]