Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vunene čarape
  • 28.12.2022. 10:30
  • Kolubarski okrug, Donji Taor

Vuna nema alternativu: Zimi greje - leti hladi

Na valjevskoj pijaci svakoga petka, velika je ponuda vunenih čarapa, ali i džempera, prsluka, kapa i rukavica od prave domaće vune.

Foto: Sanja Dovečer
  • 781
  • 235
  • 0

Oni koji nisu vešti s iglama i pletivom, ili kojima nije imao ko preneti zanat, mogu nabaviti vunene čarape, jednobojne, šarene, kratke ili dugačke na valjevskoj zelenoj pijaci. 

Pletenje kao zanat zamire polako, ali još uvek ima pletilja koje su već duboko zagazile u osmu ili devetu deceniju života, a koje kao neki čuvari tradicije, svakodnevno naprave svojim veštim rukama par čarapa, ispletu prsluk ili džemper. 

Vunene čarape ponovo popularne

"Čarape se najviše kupuju, potom prsluci i ređe džemperi", kaže Milada Radojević iz sela Donji Taor, koja već deset godina ima svoju tezgu na pijaci, dodajući da čarape isplete za dan ili dva, dok joj za džemper treba sedam, sve u zavisnosti koliko ima posla kod kuće, jer treba sve pospremiti i skuvati ručak.

Vunene čarape - jedne za svaki dan, druge za svečanost

Vunene čarape su od davnina plele čobanice, bake, majke za svoje ukućane, poklanjale su ih i darivale, spremale su se kao deo devojačkog miraza. One koje su ukućani nosili svakog dana bile su jednostavnije, za razliku od onih ukrašenih šarama, koje su bile namenjene da se nose na ondašnjim svečanostima, uglavnom svetkovinama i venčanjima. 

Vunene čarape su od davnina plele čobanice, bake, majke za svoje ukućane

Izrada vunenih čarapa i nazuvica za decu ili odrasle, u raznim bojama, lako privuku mušterije. Raznobojne ili bele, vunene čarape još uvek žive u domaćinstvima i greju noge. Vuna je mekana, dobija se od ovčijeg runa, a malo se zna da uz svilu i kazein spada u grupu proteinskih vlakana koje imaju svojstvo da rešulišu temperaturu.

"Ja nosim vunene čarape zimi po kući, ali i kad krenem negde do grada, obujem patike i bude mi mekano i toplo. Dešavalo mi se i da izađem u grad uveče, niko od mog društva ne obraća pažnju na to, niti komentarušu. Prvo je moj suprug nosio vunene čarape još dok smo se zabavljali, pa sam kasnije i ja dobila jedan par i super mi je", kaže 28-godišnja Katarina Savić.

Veličina, boja i šara - može da se bira

Prava zima nam tek predstoji, ali još uvek ima vremena da se, kao topao komad odeće, nabave vunene čarape, a oni koji više vode računa o zdravlju, nego što polažu na modu, mogu da krenu u kupovinu. 

Prodaja džempera u "Zemlji vatre i leda": Srpske 'ruke', vuna islandska

"Uglavnom se pletu standardene veličine džempera i prsluka, kao i muških i ženskih čarapa, ali se radi i po narudžbini. Ima onih koji hoće prsluk na navlačenje, ima onih koji više vole one koji se zakopčavaju. Neko voli uže, neko šire, tako da se to najviše radi po narudžbini", objašnjava Radojevićeva.

Pletenje je porodično nasleđe 

U dogovoru sa pletiljom može se dobiti i tvrđe ili mekše ispleteno, a može se birati i boja i šara. Iako je svaki kraj naše zemlje imao svoje specifične šare i motive koje ih čine malim umetničkim delima, može se reći da se vunene čarape pletu na isti način ,sa pet igala i da svaki par potpuno nov ili okrpljen ima svoju toplinu. 

Pletenje sam naručila od svoje majke, plela je moja baka, ali sve je manje pletilja. Mlade žene nisu uopšte zainteresovane za tu veštinu."

"Čarape se najviše kupuju, potom prsluci i ređe džemperi", kaže Milada Radojević

Danas smo preplavljeni različitim veštačkim materijalima, ali prava vuna nema alternativu. Ona je prvenstveno zdrava, zimi greje, leti hladi. Pletenje može poslužiti i kao relaksacija i brzo se nauči. Za čarape je potrebno pet malih igala, ali oni koji žele da pletu, uglavnom počinju da štrikaju jednostavnije stvari sa dve velike igle. Važno je znati i odabrati vuneni konac za pletenje čarapa, za deblje dvostruki, a za tanje čarape jednostruki konac. Sve su to male tajne pletilja, kako bi finalni proizvod bio odličnog kvaliteta i dugovečan. Klot i frket i pletenje na premet, male su tajne pletilja pomoću kojih se dolazi do čarapa ili prsluka koji dugo traju. 

Zimi ništa ne greje dobro kao vuna, ali za nju nema kupaca

Na pijaci se može često naći i čista vuna, za one koje imaju želju da sami sebi naprave odevni predmet. 

Za vunene čarape kažu, da su nesuđeni sprski brend, jer je u našoj zemlji takvo kulturno bogatstvo ostalo u senci, a mnoge države bi tako nešto zaštitile i brendirale. Vunene čarape su dobile i svoju legendu u knjizi "Čarape kralja Petra". 


Foto prilog


Tagovi

Igle Pletiva Pletenje Vunene čarape Vuneni prsluci Milada Radojević Katarina Savić Čista vuna


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃