Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 09.11.2023. 07:30

Zimnica je počela da se kvari. Šta uraditi?

Na šta treba paziti tokom pripreme? Kako reagovati kad primetimo nepoželjne promene i zamućenje tečnosti u teglama?

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 7.119
  • 374
  • 0

Teško je zamisliti zimu bez zimnice, ali nije uvek lako napraviti i sačuvati ovakve proizvode na duže vreme. Mnogo je faktora koji mogu doprineti njenom kvarenju, pojavi mutne tečnosti, neugodnog mirisa, razmekšavanju i truljenju povrća, dizanju poklopca, curenju tečnosti van tegle. Takva zimnica postaje nejestiva, ali i opasna za naše zdravlje.

Greške tokom pripreme

Da bi se tegle sa povrćem održale, potrebno je prilikom pripreme veliku pažnju posvetiti higijeni, namirnicama, tehnici izrade i na kraju skladištenju.

Sve posuđe i prostor koji koristimo moraju biti čisti i oprani. Tegle moraju biti oprane i sterilisane. Kapke je najbolje kupiti uvek nove za svaku sezonu, obavezno ih oprati i sterilisati.

Povrće koje koristimo mora biti najboljeg kvaliteta, bez oštećenja i simptoma oboljenja. Sve se dobro očisti i opere. Svaki plod koji nije kvalitetan može izazvati kvarenje. Krastavci koji imaju šupljinu u središtu, paprike u čijoj unutrašnjosti su štetočine i njihov izmet, šargarepa u kojoj su crvi, podložniji su kvarenju i mogu biti razlog propadanja cele tegle ili posude u kojoj je ukiseljeno povrće.

Ako niste iskusni, držite se proverenog recepta. Obratite pažnju na vrstu soli. So bez joda može biti uzrok propadanja kiselog kupusa. U nekim receptima je obavezno da se koristi morska so koja ima specifičan sastav. Izbor sirćeta može biti rizičan. Nije isto koje koristite, kojeg postotka razblaženja i količinu. Začini imaju ulogu konzervansa. U nekim receptima se mora koristiti odgovarajuća količina limunske kiseline, šećera, soli i nije je potrebno smanjivati.

Kako kiseliti kupus u glavicama i šta dodati u bure?

U slučaju da ne koristite konzervans i vinobran, napunjene tegle se moraju pasterizovati bilo u ključaloj vodi ili u rerni. Kapci moraju da budu dobro zatvoreni i da ih povuče vakuum koji se stvara prilikom pasterizacije.

Pasterizovanje u vodenoj ključaloj vodi (Foto: Depositphotos/Akchamczuk)

Povrće uvek mora biti u marinadi, jer će sve što izviruje veoma brzo propasti. To je naručito značajno kada kiselimo glavice kupusa ili ribanac, krastavce, paprike, šargarepu, turšiju i slične proizvode.

Pazite gde čuvate posude sa zimnicom. Prostor treba da je suv, hladan i za većinu slabo osvetljen. Topla jesen i početak zime nisu na našoj strani, kao i kada čuvate na sobnoj temperaturi. Toplota, vlaga i svetlost su često uzrok propadanja.

Šta je krenulo po zlu?

U slučaju da vidite zamućenu tečnost u posudi to je znak da je nešto nije kako treba, zbog toga je potrebno redovno proveravati pripremljene posude.

Kod kiselog kupusa potrebno je proveriti količinu vode u buretu, jer prvih dana kupus upija i otpušta vodu, a sve glavice moraju biti potopljene. Slično je sa svim proizvodima koji fermentišu. Proverite i slanost vode u kojoj se nalazi povrće, jer ako nije dovoljno slano dolazi do truljenja. Dodajte so kako bi to sprečili.

Kod kiselih krastavaca, paprika, šargarepa i turšije često je problem izbor i količina sirćeta.

U početnim fazama potrebno je brzo reagovati, pre nego što nepovoljne promene zahvate komade povrća. Ponekad će delovati da posudu smestite u frižider, jer će hladna temperatura usporiti razvoj loših gljivica. Proverite sadržaj sirćeta, soli, šećera i drugih konzervansa. Čim primetite da se tečnost u tegli počela mutiti, potrebno ju je otvoriti. Tečnost izlijte, teglu operite, povrće prelijte vrelom vodom i napravite novu marinadu. Povrće vratite, prelijte novopripremljenom marinadom, dobro zatvorite i čuvajte u prohladnom prostoru.


Tagovi

Zimnica Kvarenje zimnice Zamućena zimnica Kiseljenje povrća Priprema zimnice Sirće za kiseljenje So za kiseljenje Kisela zimnica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.