Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hidrogen peroksid
  • 03.07.2021. 10:00

Oterajte insekte i lisne vaši jednim sredstvom - hidrogen peroksidom

Rastvor hidrogen peroksida možemo koristiti za zalivanje ili tretiranje biljaka kako bi ih zaštitili od prouzrokovača oboljenja i napada štetočina, posebno insekata.

Foto: Depositphotos/galinasharapova (ilustracija)
  • 3.854
  • 77
  • 0

Živimo u vremenu kada mnogi baštovani žele da uzgajaju zdravo povrće bez upotrebe raznih pesticida i stalno su u potrazi za novim rešenjima. Jedno od njih je i korišćenje hidrogen peroksida za zalivanje i zaštitu useva. On sprečava razvoj mnogih biljnih oboljenja, pruža zaštitu od štetočina, aktivira metaboličke pocese, obogaćuje zemlju kiseonikom i poboljšava ga. Takođe ima svojstvo da neutrališe štetno dejstvo nitrata i nitrita, povećava asimilaciju mikroelemenata, dezinfikuje zemljište i biljke i deluje stimulišuće na njih, a povećava i klijavost semena i pomaže kod oporavka useva posle nevremena.

Treba napomenuti da hidrogen peroksid nije biljno đubrivo već sredstvo koje pomaže da se bolje usvajaju hraniva i neutrališe loše dejstvo elemenata i materija koje ishranjuju useve.

Veliku primenu pronašao je u proizvodnji povrća. Na primeru paradajza možemo videti da se koristi od zalivanja do zaštite, tokom perioda uzgoja. Ukoliko želite da ispitate dejstvo, nema potrebe da sve biljke tretirate, dovoljno je manji broj ili čak samo jednu granu na biljci. Na različitim tipovima zemljišta, u drugačijim uslovima potrebno je prilagoditi količinu rastvora.

Prilikom korišćenja moramo voditi računa o koncentraciji kako ne bi izazvali oštećenje i propadanje useva. U različitim fazama razvoja pogodna je različita doza hidrogen peroksida i prilagodite je zahtevima kulture i fazi razvoja.

Zalivanje jednom u sedam do deset dana

Kiša sadrži malu količinu nestabilnog kiseonika - O3 ili ozona. On poboljšava snabdevanje useva kiseonikom i čisti ih od raznih zagađivača. Dovoljno je pripremiti 0,1 procentni rastvor hidrogen peroksida i time odraditi zalivanje. U zavisnosti od količine vode dodaje se određena doza troprocentnog hidrogen peroksida.

Preparatima od povrća zaštitite drugo bilje

Zalivanje se obavlja jednom sedmično ili jednom u deset dana u zavisnosti od uslova uzgajanja. Tom prilikom tečnost sipati na zemlju i izbeći kvašenje biljaka. Sprovoditi ga tokom jutra ili večeri. Na ovaj način usevi su bolje snabdeveni kiseonikom, brže se oporavljaju, intenzivnije rastu, kao i čitav niz drugih benefita.

Ukoliko se posle izvođenja pomenute mere, na površini zemlje pojave bele naslage koje podsećaju na plesan, prestanite da zalivate. Pustite biljke, kao i zemljište, da se odmore od dejstva navedene supstance.

Koristan i protiv lisnih vaši

Možemo ga koristiti za zaštitu i na otvorenom polju, kao i u plasteniku. Obično se rastvor priprema kada se četiri kašike hidogen peroksida rastvore u pola ili jedan litar vode. Obratite pažnju na doze. Prilagodite ih vašim kulturama, njihovom razvoju, ali i kvalitetu zemljišta. Za one mlađe biće bolje da primenjujete razblaženu smesu.

Kako napraviti insekticid od ulja nima

Za prevenciju od gljivičnih oboljenja pogodna je tečnost koja ima vrednost do tri odsto, a za tretiranje insekata koncentracija može biti jača, do pet odsto, u zavisnosti od tipa useva i vrste insekta. Kod upotrebe smese hidrogen peroksida kao insekticida možemo dodati dve kašičice šećera kako bi se bolje zalepio za insekte. Na većinu njih, preparat ne deluje na taj način da ih ubije, nego će ih oterati i sprečiti razvoj novih jedinki iz položenih jaja.

Za suzbijanje lisnih vaši koristi se tečnost koja se priprema tako što se 50 ml troprocentnog hidrogen peroksida rastvori sa 900 ml vode, dodaju se dve kašike alkohola i dve do tri kapi eko deterdženta za sudove.


Tagovi

Zdravo povrće Hidrogen peroksid Zalivanje Zaštita biljaka Prirodni insekticid Suzbijanje lisnih vaši


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

''Baba Maro, kod vas već tolika zelena salata, luk i grašak, a moja tetka tek planira šta će gde da sadi!''

Dok sam ja ''krala'' zanat od komšinice, Tara je obišla baštu, sa baba Marom prodiskutovala na temu baštovanstva, 😄 tražila bube i gliste. Ovo je ujedno i najava za seri...

Više [+]