Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 10.04.2020. 07:30

April je vreme za proširivanje košnica, proveru broja pčela i jačanje zajednica

U ovom mesecu dolazi do intenzivnog razvoja pčelinje zajednice radi uspešnog iskorišćavanja glavne paše, ali i priprema za prirodno razmnožavanje, rojenje. 

Foto: Deposidphotos/bernardbodo
  • 1.979
  • 46
  • 0

Stigao je april, mesec koji je za pčelare najintenzivniji kada su radovi u pitanju, a ako se tokom marta zbog niskih temperatura i snega koji je pao početkom proleća nije napravio detaljan pregled, trebalo bi ga obaviti što pre ili će biti velikih problema.

U ovom mesecu dolazi do intenzivnog razvoja pčelinje zajednice radi uspešnog iskorištavanja glavne paše, ali i priprema zajednica za prirodno razmnožavanje, rojenje

Provera broja pčela i jačanje zajednica

Košnice ne bi trebalo otvarati ako je spoljna temperatura niža od 16°C, što u aprilu zna da se dogodi. Kako bi očuvali temperaturu legla u košnici, važno je znati koliki je broj pčela, a zatečenom stanju treba prilagoditi košnicu tako da se suzi ili proširi.

Sam pregled obavlja se brzo i bez prevelikog otresanja i uznemiravanja pčela i same zajednice. Maticu nema potrebe tražiti već je dovoljno utvrditi njeno prisustvo pregledom postojećeg legla. Sama legla ako nisu dobro raspoređena, premeštaju se na sredinu košnice gde će pčele lakše održavati potrebnu temperaturu, a time se dobija i prostor za dalje zaleganje matice. Razdvajanje legla nije preporučljivo gotovo nikad, a pogotovo ne sada kad su noćne temperature često mnogo niže u odnosu na dnevne.

Uvozni med: U pakovanju od jednog kilograma samo 300 grama pravog meda?

Mnogi pčelari u aprilu obavljaju jačanje pčelinjih zajednica i to tako da od slabijih i zdravih uzimaju materijal, leglo i mlade pčele i daju ga srednje razvijenim kako bi stvorili novu jaku zajednicu.

Održavanje higijene i suzbijanje varooze s trutovskim leglom

Ako su se na vreme postavile higijenske pojilice, pčele su se već odavno navikle na stalan izvor čiste vode i počinju redovno da ih posećuju. 

U slučaju da se to ne dogodi u jednu ili dve staklene posude može se dodati malo razređenog meda ili šećernog sirupa, a takođe se može pomešati voda s malo soka (sirupa). To će privući pčele vodarice koje će kasnije stalno posećivati pojilice. Njih je potrebno redovno da čistimo, održavamo i menjamo vodu.

U mesecu aprilu treba obavezno da postavimo mamce za stršljene i ose, jer će ti posetioci pčelinjaka takođe posetiti slatku veštačku pašu. 

Stršljeni, problem za ljude i pčele - kako ih se rešiti

Ako se kod prolećne provere legla uoči matica trutuša koja leže samo trutovsko leglo, treba je odmah zameniti onom iz rezerve, a ako nemate rezervu, pčele se mogu spojiti s drugim zajednicama. 

U ovom mesecu kreće se i sa suzbijanjem varoze. U košnicu se stavlja ram građevnjak, a postavlja se u sredinu legla, a ne na kraj. Otprilike dve ili tri nedelje nakon postavljanja okvira, vadi se i skida saće s trutovskim. Nikako se ne sme ostaviti duže, jer tada krenu da se razvijaju trutovi, a s njima i varoa.

Proširivanje košnica

U snažnoj pčelinjoj zajednici, a zavisno od vremenskih prilika, priliv nektara i polena, u gornjem nastavku ima oko šest do osam ramova poklopljenog legla, a i puno mladih pčela. Pošto u gornjem nastavku nema više slobodnog mesta za polaganje jaja, matice nerado silaze u donji, jer je u njemu radi vremenskih prilika, nešto hladnije.  

Kako pčelinja zajednica ne bi zaostajala u razvoju, treba napraviti prvu zamenu mesta gornjeg i donjeg nastavaka. Ovo se radi kada je vreme toplo i kada je priliv polena i nektara redovan, kako bi pčele mogle što pre da pokriju sada gornji, prazniji nastavak. 

Nakon 15 do 18 dana nastavak će biti pun legla i tada treba napraviti drugu zamenu visine nastavaka. Kod zamene mesta nastavaka koriste se instinkt matice da polaže jaja u gornjem nastavku, jer je tu najtoplije. Isto tako, i pčele instinktivno prenose hranu iz donjeg u gornji nastavak, kako bi hrana bila što bliže otvorenom leglu, oko kojeg stvaraju vence s medom. 

Zašto je važna stimulacija matice za zaleganje većih površina saća?

Da bi zajednica mogla nesmetano da se razvija i da ne bi pala u rojevno stanje, pre početka glavne paše treba dodati i treći nastavak. Ako je zajednica pri gradnji osnova, nastavak treba dodati s osnovama i izgrađenim saćem, ali samo krajnjim. Kod jakih zajednica, pri toplom vremenu i intenzivnom unosu nektara i polena, treba ga staviti u sredinu, između dva postojeća, menjajući pri tom mesta tako da onaj s maticom bude na podu. 

U sredinu tog nastavka treba staviti dva do tri rama s otvorenim leglom, a do njega staviti ramove sa satnom osnovom. Na ovaj način se postiže najkvalitetnija gradnja saća u najpovoljnijim uslovima i najvećem kontaktu s mladim pčelama čije voštane žlezde luče vosak.

Druga polovina meseca

U drugoj polovini meseca jedna od najznačajnijih razvojnih paša je uljana repica, a i mnoštvo drugih biljaka koje luče polen i nektar. Jake pčelinje zajednice u aprilu će sakupiti nektar i polen u većim količinama nego što im je potrebno.

GMO bakterije mogu pomoći pčelama u zaštiti od smrtonosnih virusa?

U tom periodu u zajednicama su ostale samo mlade pčele, a zimskih više nema. One unose polen i nektar i u ovo doba grade saće samo uz prisutvo matice i legla svih struktura uzrasta. Voštane žlezde najviše izlučuju vosak kod pčela starosti od pet do 18 dana. To znači da je početkom aprila pravo vreme za dodavanje satnih osnova odnosno najbolje vreme za njihovu izgradnju, pa ćemo upravo u tom razdoblju dobiti najkvalitetnije izgrađeno saće.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

April Pčele Radovi Varoa Proširivanje košnica Uljana repica Saće


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.