Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 22.09.2022. 18:00

EK smišlja strategiju o snabdevanju đubrivima

Do sada je Komisija tek dala predlog o solidarnom doprinosu koji se odnosi na velike kompanije iz fosilnog sektora koje su zabeležile velike profite usred energetske krize. Da li treba njihove vanredne profite usmeriti na proizvođače đubriva?

Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk
  • 90
  • 10
  • 0

Nestašica đubriva zabrinjava čitavu Evropu, a ovoj se temi na nivou Evropske unije intenzivno raspravljalo tokom avgustovskog sastanka španskog ministra poljoprivrede Luisa Planasa i francuskog Marka Fesneaua. Tada je razmatrana je potencijalna inicijativa za povećanje domaće proizvodnje kako bi se smanjila zavisnost od trećih zemalja, posebno Rusije.

Izradu strategije za proizvodnju u EU podržava i poverenik Evropske komisije za poljoprivredu Januš Vojčehovski, izveštava Euractiv.

On je tokom nedavnog septembarskog neformalnog sastanka ministara poljoprivrede EU-27 u Pragu rekao da se mora ozbiljno razmotriti ova strategija i dodao da je situacija složena, jer postoji problem sa osiguravanjem adekvatne ponude svih đubriva, uz smanjenje broja stoke i promenu stočarske proizvodnje.

Dakle, podaci udruženja Fertilizers Evrope pokazuju da su Rusija i Belorusija do sada obezbeđivale 60 odsto đubriva u EU, što je sada prisililo ovaj sektor da se okrene drugim izvorima. Tako se u rudnicima u istočnoj Nemačkoj započelo sa probnim bušenjem potaše. Takođe, traže se i alternativni dobavljači, kao što je Maroko.

Solidarni doprinos

Do sada je Komisija tek dala predlog o solidarnom doprinosu koji se odnosi na kompanije iz fosilnog sektora koje su zabeležile velike profite usred energetske krize. Nastala situacija bi mogla da se poboljša prenosom njihovih vanrednih profita na proizvođače đubriva.

"Tema đubriva je zapravo naš svakodnevni hleb", rekao je češki ministar poljoprivrede i trenutni predsednik Agrifish EU Veća Zdenjek Nekula, nakon neformalnog sastanka u Pragu, ponavljajući Vojčehovskijev prikaz situacije kao "trenutno najosetljiviji problem za poljoprivrednike".

"Ovo je šansa da se podrže proizvođači đubriva i da se smanje cene za poljoprivrednike", pozdravio je predlog Vojčehovski.

Đubrivo je hleb naš nasušni (Foto:  Depositphotos/iamporpla)

EK predlaže suspendovanje tarifa

Zbog najnovijeg prekida u snabdevanju Evrope ruskim gasom ponovo su pokrenute debate o carinama na uvoz ove robe, zbog čega je EK predložila ukidanje tarifa na inpute koji se koriste za proizvodnju azotnih, prvenstveno uree i amonijaka, do kraja 2024. godine.

Yara obustavlja proizvodnju đubriva u belgijskom pogonu

Trenutno je ovaj predlog čeka odobrenje država članica, a koje bi moglo doći tokom sledećeg sastanka ministara poljoprivrede 26. septembra. Poljoprivrednici pozivaju donosioce odluka da idu dalje i ukinu carine na sva mineralna đubriva.

Predsednik odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta Norbert Lins zagovara ukidanja antidamping mera za amonijak i druga hemijska đubriva, o čemu se u EU raspravlja već godinu dana, a ministrima je predstavio izglede da u budućnosti neće biti dovoljno žitarica ako se problem ne reši.


Tagovi

Evropska komisija Evropska unija Đubriva Solidarni doprinos Nestašica đubriva Januš Vojčehovski


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.