Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni plan
  • 10.03.2022. 17:00

EU ne odustaje od zelene politike?

Nova situacija stavlja velike izazove pred Zeleni dogovor i prehrambenu sigurnost. Nemačka smatra da EU zemlje nisu u opasnosti od nestašice.

Foto: Depositphoto/kalinovsky
  • 132
  • 32
  • 0

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans zauzeo se za ciljeve Zelenog dogovora u poljoprivrednoj politici EU uprkos pozivima na davanje prioriteta aspektima prehrambene sigurnosti nakon poremećaja snabdevanja uzrokovanih sukobom u Ukrajini.

U nacrtu teksta, kojega navodi Euractiv, piše da će EU poboljšati sigurnost hrane smanjenjem zavisnosti od uvoznih poljoprivrednih proizvoda i inputa, o čemu će danas i sutra, 10. i 11. marta biti govora na neformalnom sastanku Evropskog veća. 

Timermans je odbacio svaku ideju o popuštanju ciljeva održivosti u prehrambenoj politici. Osvrnuo se i na cilj smanjenja upotrebe đubriva što bi moglo biti od koristi u suočavanju sa poremećajem izazvanim zabranom uvoza kalijuma iz Belorusije, važnog đubriva koje je u velikoj meri deficitarno u Evropi.

Očekuje se nestašice hrane?

Peka Pesonen, generalni sekretar udruženja poljoprivrednika EU Copa-Cogeca, rekao je da Zeleni dogovor ne zahteva radikalne promene, već radikalne dodatke. Prema njegovim rečima, ukrajinska kriza nudi mogućnost da se unapredi Green Deal paket kako bi se poljoprivrednicima omogućilo da količinom i kvalitetom održe zalihe na tržištu. 

Herbert Dorfman, italijanski poslanik, je rekao da će sukob imati snažan uticaj na evropsku prehrambenu sigurnost i stvoriti poteškoće za poljoprivredno-prehrambena tržišta. Očekuje da će isporuke pšenice, soje, biljnih ulja i pilećeg mesa usporiti u narednim mesecima, a žetva 2022. biti ugrožena.

Za sada su police još uvek pune (Foto: Depositphotos/bitpics)

Kako znamo, neke zemlje EU već su počele da ograničavaju izvoz poljoprivrednih proizvoda zbog zabrinutosti izazvane sukobom u Ukrajini.

Nemačka se protivi preispitivanju Zelenog dogovora

Nemački ministar poljoprivrede, Džem Uzdemir je naglasio da ne vidi da su Nemačka ili EU zemlje u opasnosti zbog snabdevanja hranom te da bi fokus trebalo da bude na drugim delovima sveta. Turska, Severna Afrika i Azija zavise od uvoza iz Ukrajine i Rusije i mogle bi biti značajno pogođene, prenosi Euractiv.

Iako je u izjavi priznao da se zbog rastućih troškova energije očekuju poskupljenja đubriva i poljoprivrednih proizvoda, koja bi mogla uticati i na potrošačke cene, rekao je da je EU samoodrživa kada su tržišta žitarica u pitanju.

Novi sastanak 21. marta

Evropski poverenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski kaže da će Komisija ponovo razmotriti ciljeve postavljene u njenim glavnim politikama, strategijama Od njive do trpeze i bioraznovrsnosti, kako bi procenila da li se može omogućiti prehrambena sigurnost u Evropi u trenutnim okolnostima.

Ugar će prenameniti za setvu pšenice? Na potezu je EK

O tom pitanju će se ponovo raspravljati na sastanku 27 ministara EU 21. marta, a Nemačka bi se mogla da pokaže kao primarni protivnik povlačenju zelenih ciljeva sektora.


Tagovi

Frans Timermans Zeleni dogovor Prehrambena sigurnost Džem Uzdemir


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.