Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autor godine 2022
  • 31.12.2022. 10:00
  • Kikinda

Gordana Perunović Fijat - autorka Agrokluba 2022. godine! Kolumnom o selu i seljaku

Svojim je specifičnim stilom duboko zadirala u sociologiju sela, otkrivala probleme poljoprivrednika često nevidljive za širu javnost, a uveliko se bavila i tumačenjem agrarne politike.

Foto: Gordana Perunović Fijat
  • 268
  • 239
  • 0

Već osmu godinu za redom poljoprivredni portal Agroklub u decembu bira najboljeg autora među svojim redovima. Iako je ova izazovna godina podstakla mnoge naše dopisnike da zasijaju u svom najboljem novinarskom ruhu, ovaj je godina bila u znaku kolumni Gordane Perunović Fijat iz Kikinde koja je po izboru uredništva nosi titulu nabolje u ovoj 2022. godini.

"Vest da sam autor godine primila sam s najvećim oduševljenjem i radošću. Svi mi koji radimo u novinarstvu negde, u nekom ćošku svesti, očekujemo priznanja za svoj rad", kaže Gordana bez lažne skromnosti, koja je za naš portal piše od juna 2020. godine. Da je saradnja plodonosna govori podatak je do sada objavila više od 150 tekstova različite tematike.

"Odlučila sam da pišem za Agroklub jer sam u tome videla izazov. O mediju mislim da je savremen, aktuelan i pristupačan, te da je od velike pomoći poljoprivrednicima koje podržava bez rezerve."

Skoro 40 godina u novinarstvu

Gordana je svojim specifičnim stilom pisanja duboko zadirala u sociologiju sela, otkrivala probleme poljoprivrednika često nevidljive za širu javnost, a uvelike se bavila i tumačenjem agrarne politike.

"Mislim da bi poljoprivredno novinarstvo u Srbiji moglo da se širi u raznim pravcima i okupi mnogo dobrih autora. Teme su mnogobrojne, problemi veliki, izazova ima i za mlade i za starije novinare", veruje naša najbolja autorka.  

Kako govori i opis kod njenog imena ispod svakog teksta, karijera Perunović Fijat u novinarstvu traje skoro četiri decenije. "Pekla je zanat" od 1984. godine i za to vreme, kaže, bilo je velikih izazova i promena.

Novinarska karijera traje skoro 40 godina

"Posle svakog od tri otkaza, nalazila sam još bolje saradnike i angažmane. Radila sam za dnevne medije, Blic i Radio Kikindu, za lokalne novine "Komunu", "Kikindske novine" i "Kikindske", Republiku, Helsinšku povelju, portale Uvek In, Šta žene žele, profile Kikinđanka, Odmotavanje i mnoge druge."

Ogroman, ali neiskorišćen potencijal

Kroz svoje kolumne na Agroklubu pisala je o narodnim običajima na selu, verovanjima, državnoj podršci. Međutim, posebno se izdvojila crtica napisana povodom 89. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, kada je zabeležila razgovor između dvojice poljoprivrednika o odlasku mladih sa sela.

"Poljoprivredu i ljude u njoj vidim kao ogroman potencijal kome ni izdaleka nije ukazana puna pažnja i poštovanje. Ako u budućnosti ne bude drugačije, jedini rezultat biće da ljudi napuštaju poljoprivredu i traže drugi izvor prihoda, vrlo često u drugim zemljama", nije opstimistična naša sagovornica, ali ukazuje i na izazove života na selu.

Da li žene na selu brinu o svom zdravlju? Imaju li uslova za to?

"Na primer, zdravlje, ono o čemu svi brinemo. Kako iz sela do koga ne ide autobus niti voz stići do lekara u gradu ako porodica nema svoj automobil? Starost. Samoća. Na mnogim imanjima ostali su samo stariji poljoprivrednici, a društvo kao da ne vidi njihove probleme."

Književnica na delu

Ono što naši čitaoci ne znaju, jeste da književni "dašak" u Gordaninom pisanju nije došao iz puke kreativnosti. Potpisnica je više knjiga, a najavljuje i objavljivanje novih.

"Napisala sam dve knjige iz oblasti epske fantastike, "Zemlja oštrih zuba" i "Dublje od noći". Treća knjiga, "Braća Avari", bavi se konkretnom lokacijom, banatskim potiskim krajem i ljudima u njemu. Četvrta knjiga "Hotel Avgust" je neklasičan krimić sa srećnim krajem. Pišem treći deo "Zemlje oštrih zuba", a u doba korone napisala sam "Memoare jedne mačke". Moje kratke priče i članci takođe će, nadam se, da se pojave pred najodanijim čitaocima u obliku knjige", najavljuje naša autorka.

Draga Gordana, čestitamo zasluženu titulu!

Podsetimo, dosadašnji dobitnici godišnjih priznanja Agrokluba su: Đorđe Simović (2015, Novi Sad), Jasna Bajšanski (2016, Zrenjanin), Biljana Nenković, (2017. Kragujevac), Željko Dulanović (2018, Nova Varoš), Andrijana Glišić (2019, Novi Sad), Gordana Nastić (2020, Vranje) i Biljana Ljubisavljević (2021, Niš).


Tagovi

Autor godine Agroklub Gordana Perunović Fijat Kolumnista Novinarka Kikinda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.