Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tafe
  • 12.04.2018. 10:30

IMT 539 sa EURO 3 motorom na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Tafe će u roku od pet godina u Srbiji proizvoditi najmanje 5.000 traktora godišnje, sa ciljem da se dostigne cifra od 10.000 traktora. U planu je proizvodnja unapređenih modela IMT 539, 542 i 590.

Foto: Vlada Srbije
  • 4.508
  • 196
  • 1

Indijska kompanija Tafe, koja je kupila IMT, najavila je višemilionsku investiciju u proizvodne pogone u Srbiji i u kooperante, prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Potpisnici su zamenik direktora kompanije Tafe Kamal Ahuđa i u ime Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Dušan Dragojlović. Prsutni su bili i premijerka Ana Brnabić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Indijska kompanija je za 66.081.562 dinara kupila pravno lice, odnosno žig IMT, pogon u Jarkovcu kod Sečnja i tehnološke crteže. Ostala imovina će ući u stečajnu masu. 

Proizvodnja unapređenih modela traktora

Kako je naveo Ahuđa, Tafe će u roku od pet godina u Srbiji proizvoditi najmanje 5.000 traktora godišnje, sa ciljem da se dostigne cifra od 10.000 traktora. U planu je proizvodnja unapređenih modela IMT 539, 542 i 590. Prvi takav model, IMT 539 sa EURO 3 motorom, biće izložen na međunarodnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, navodi se na sajtu Vlade

Proizvodnja će početi u roku od godinu dana, a traktori će, u prvoj fazi, biti plasirani na tržište Srbije, a potom u države nekadašnje Jugoslavije.  U trećoj fazi traktori će biti prodavani u zemljama gde je nekada IMT izvozio, kao što su Tunis, Alžir i Maroko, ali i u nekim državama Evropske unije, kao što su Mađarska, Rumunija i Bugarska.

Kamal Ahuđa je podsetio na višedecenijsku saradnju IMT-a i kompanije Tafe: "Koliko god da je to nepoznato, naša priča i dugoročna saradnja počeli su šezdesetih godina prošlog veka, ali je, nažalost, ta saradnja prestala kada se ugasila fabrika. Sada nam je cilj da nastavimo tu saradnju i da učinimo da ona traje mnogo godina".

Kamal Ahuđa iz kompanije Tafe, koja je kupila IMT - rođen u Beogradu!

Traktor - simbol poljoprivrede

Ana Brnabić je istakla da je ponovno oživljavanje IMT-a i očuvanje brenda, koji je obeležio poljoprivredu ovih prostora poslednjih 60 godina, bio važan i težak zadatak, koji je Vlada Srbije sprovela. Ministar Nedimović je rekao da je traktor simbol poljoprivrede i da je ta grana bila na gubitku, jer je IMT prestao sa proizvodnjom:

"U Srbiji ima 400.000 različitih vozila i mehanizacije za poljoprivredu i od kada IMT, nekada moćna industrija, ne proizvodi traktore, prisutni su problemi u toj oblasti. Srbija je prošle godine subvencionisala nabavku traktora sa 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije i imali smo skoro 2.400 upita poljoprivrednika".

Dodao je da je pokretanje proizvodnje u IMT-u važno i za BDP u Srbiji, jer je u našoj zemlji prošle godine proizvedeno samo 400 traktora.

Od giganta do stečaja

IMT je od 1947. do 2015. godine proizveo ukupno 780.000 traktora i oko 600.000 oruđa. Rekord je ostvaren 1988. godine, kada je proizvedeno 42.500 traktora i 35.000 priključnih mašina, a vrednost proizvodnje je bila 600 miliona nemačkih maraka. Proizvodnja traktora IMT 555, domaće konstrukcije, koji je bio baziran na američkim Masi Ferguson modelima, počela je 1964. godine. Proizvodni kapaciteti prošireni su 1970. godine, nova fabrika sa kapacitetom od više desetina hiljada traktora otvorena je u martu 1976. godine. Fabrika je krajem osamdesetih zapošljavala 9.800 radnika, da bi taj broj do 2005. spao na 1.745 radnika, a u avgustu je IMT ugašen.


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

IMT Tafe Kupoprodajni ugovor Kamal Ahuđa Dušan Dragojlović Ana Brnabić Branislav Nedimović IMT 539 Poljoprivredni sajam


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D