Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 22.05.2022. 18:00

Milioni skakavaca pustoše Sardiniju - nema hrane za stoku

Poljoprivredni proizvođači su razočarani, jer nisu dobili ni jedan evro za naknadu prošlogodišnje štete.

Foto: Depositphotos/Karenpoghosyan
  • 131
  • 55
  • 0

Italijansko ostrvo Sardinija se suočava sa invazijom skakavaca. Ove godine su se pojavili mesec dana ranije i doslovno proždiru useve u pokrajini Nuoro gde je uništeno 25.000 ha useva, a epicentar pojave je u susednoj Otani.

Udruženje poljoprivrednika Koldireti alarmiralo je proliferaciju skakavaca koji pogađaju 25.000 hektara zemlje na Sardiniji. Pošto se radi o polifagnim štetočinama pogođeni su svi usevi: bašte, povrtnjaci, voćnjaci. Iza njih ostaju opustošene površine, a višemesečni rad poljoprivrednika nestaje. Načinjene štete su bacile na noge brojna gazdinstva, farme, proizvođače stočne hrane, a u svom napredovanju su izazvali pravu biološku katastrofu. Zbog njih stočari moraju da kupuju skupu stočnu hranu, jer je sve što su posejali uništeno. 

Suzbijanje skakavaca prirodnim metodama

Predsednik Nuoro jedinice Koldireti Leonardo Salis rekao je za Guardian da su usevi potpuno uništeni. Upozorio je da nakon tri godine upozoravanja, pritužbi i predloga vlastima da se bave insektima ništa nije učinjeno i još uvek se govori o invaziji.

Ni evra za štetu

Poljoprivredni proizvođači su razočarani, jer nisu dobili ni jedan evro za naknadu prošlogodišnje štete.

Ostrvski savetnik za poljoprivredu Gabriela Murgia izjavila je da radna grupa za borbu protiv skakavaca zajedno sa šumarskim radnicima identifikuje najteže pogođena područja i ubrzava operacije njihove kontrole. Apelovala je na maksimalnu saradnju poljoprivrednika i drugih zainteresovanih strana.

Izazvali su pravu biološku katastrofu (Foto: R.Vojnović)

Predsednik Sardinije Kristijan Solinas rekao je da je najezda opustošila sela regije Nuora i istakao da je neophodna kompenzacija kako bi se poljoprivrednicima omogućilo da se izbore sa naglim padom svojih prihoda.

Nova invazija se desila nekoliko dana posle pošto su regionalne vlasti odobrile dva miliona evra kao odštetu ratarima čiji su usevi oštećeni od insekata 2021. godine.

Predložene mere suzbijanja

Klimatski uslovi su omogućili prenamnožavanje ovih insekata. Blage zime i temperature za 0,5ºC više od proseka su pogodovale preživljavanju velikog broja ooteka, jajnih legala.

U borbi protiv ovih insekata najefikasnije su biološke metode. Udruženje poljoprivrednika je predložilo jesenje oranje koje bi uništilo veliki broj jajnih legala na neobrađenim površinama. Dodatni problem je veliki broj napuštenih imanja koja se ne obrađuju. Prirodni neprijatelji skakavaca mogu da desetkuju njihovu brojnost. Najveću ulogu igraju ptice.


Tagovi

Sardinija Skakavci Štetočne biljaka Invazija skakavaca Biološke metode Najezda Mere suzbijanja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Treba mi savet... Koliko puta se zagrće krompir? Posadila sam ga početkom maja, kombinacija zemlje i sena, lepo raste cveta...