Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna mehanizacija
  • 15.10.2022. 13:30

Nije traktor što je nekada bio - koliko znače senzori?

Savremeni traktori su opremljeni brojnim senzorima koji povećavaju produktivnost i smanjuju troškove rada.

Foto: Depositphoto/sovlanik
  • 96
  • 21
  • 0

Poljoprivredna mehanizacija je odavno prestala da bude samo mehaničko oruđe koje je prilikom rada potrebno stalno nadzirati i koje je bilo teško za podešavanje i prilagođavanje uslovima na terenu.

Savremene poljoprivredne mašine su opremljene brojnim senzorima koji omogućavaju vožnju bez ruku na volanu i daljinsko podešavanje mašine iz kancelarije. Celi sistem se sastoji od senzora koji je izvor informacija, mernog dela i displeja na kome se prikazuju podaci.

Senzori pomažu operaterima i olakšavaju njihov rad

Kada uđete u kabinu savremenog traktora prvo što ćete primetiti je mnogo elektronike koja omogućava operaterima da iz udobnosti kabine upravljaju traktorom, ali i priključnim mašinama. 

AutoPath pamti prvi prolaz: Lakši rad na neravnom i kod zanošenja

Senzori poboljšavaju radni kapacitet i kvalitet samog rada. Mogu biti samostalni ili integrisani, kada ih je više povezanih. Odgovorni su za merenje radnih parametara, praćenje radnih operacija, identifikaciju kvarova. Prati se brzina kretanja, obrtaji motora, snaga, pritisak u gumama. Omogućavaju jednostavno podešavanje mašine, očitavanje tečnosti, protok hidrauličnog sistema.

Senzori podatke pružaju u realnom vremenu (Foto: Depositphoto/stocktributor)

Operater na displeju može da proveri stanje, očita sadržaj goriva u rezervoaru i mnoge druge informacije. Sistem je u stanju da pretvori fizičke pojave u numeričke podatke. U ovom slučaju senzori su spojeni na plovke koji prate nivo tečnosti.

Važno je da u najkraćem mogućem roku daju tačne i precizne podatke o obimu u kome traktor radi i da informacije budu pregledne. Podatke pružaju u realnom vremenu koji operateru pomažu da prilagodi rad traktora. Osiguravaju rad s preciznošću od 1,5 centimetara, što omogućava korišćenje pune radne širine mašine. To rezultira smanjenjem broja prolaza u polju, a time i manju potrošnju goriva, brži rad i veću efikasnost.

Bašak 5120 spreman da osvoji evropsko tržište

Kada se mere male promene neophodna je velika osetljivost senzora koji će reagovati na najmanja odstupanja. Što su precizniji, to traktor i priključne mašine rade efikasnije. Rezolucija signala treba da je dobra kako bi se podaci lako očitali.

Budućnost u svetu traktora

Napredak u proizvodnji traktora je nemoguće zamisliti bez senzora koji kontrolišu sve veći broj parametara. Centralna kontrolna jedinica povezuje sve uređaje i obrađuje podatke. To omogućava operateru da na najbolji način iskoristi performanse traktora i priključnih mašina i da izvuče iz njih maksimum prateći stvarnu situaciju na terenu.

Posebna prednost je što se na vreme dobiju podaci 

Danas su u senzori integrisani, a sistem automatizacije poboljšava produktivnost. Na operateru je da prati stanje na monitoru.

Primena 4.0 tehnologije omogućila je upotrebu namenskih softvera koji sakupljaju podatke, obrađuju ih i prilagođavaju reakcije na specifične situacije tokom rada traktora.

Stari IMT u novom odelu: Otvara se TIM fabrika traktora u Srbiji?

Omogućeno je da se traktorom upravlja s udaljenosti, a sve neophodne informacije daju razni senzori. Posebna prednost je što se dobiju podaci o kvarovima, čak pre nego što bismo ih primetili. Sve to smanjuje troškove rada, održavanja traktora i priključnih uređaja.


Tagovi

Traktori Senzori 4.0 tehnologija Novi traktor Poljoprivreda Mehanizacija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.