Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novembar 2018
  • 03.12.2018. 16:00

Pet najčitanijih novembarskih tema

Ratarstvo, voćarstvo, pčelarstvo i lov - oblasti su iz kojih dolazi pet najčitanijih tema iz novembra.

Foto: Bigstock / Prathan
  • 157
  • 6
  • 0

Mesec za nama odlikuju teme kao što su inovativnosti i pozitivni primeri. Upravo ste na taj način odabrali i ovih pet priča, koje su najčitanije. Od drugačijeg pogleda na pripremu zemljišta, do pčelarenja. Zanimalo vas je i koje su to novosti u oblasti lovstva, kao i sa kojim problemima se lovci suočavaju i ima li rešenja. Dve mlade devojke koje se bave lešnikom privukle su posebnu pažnju.

Prisetite se pet najčitanijih tema u novembru:

Izbacivanje oranja - vreme je za odlaganje pluga?

Na našim prostorima oranje se uvažava kao osnovna operacija za profitabilnu poljoprivrednu proizvodnju. U mnogim zemljama oranje postaje nužno zlo, odnosno pretnja stabilnosti proizvodnje hrane za buduće generacije. Redukovanom obradom postižu se bolji rezultati u očuvanju bioloških, hemijskih i fizičkih osobina zemljišta. Ono se čuva za buduće generacije, što je istovremeno i imperativ nove poljoprivredne prakse u Evropskoj uniji.

Sestre Milićević same brinu o 20 ha lešnika

U Srbiji se iz godine u godinu šire zasadi pod leskom. Deficitarna voćna vrsta kod nas, iako se više godina čeka na pun rod, dobrom zaradom opravdava sva uložena sredstva, vreme i trud. Tako je razmišljao otac Magdalene (24) i Marijane (22) Milićević iz Velike Krsne kod Mladenovca, koje su sada sa punom odgovornošću i posvećenošću preuzele brigu o preko 20 ha lešnika.

FB
Komentari na našoj FB stranici

Dragan Spaić osmislio termos-košnicu i pobrao nagrade

Termos-košnice, napravljene od drvenih nosača i tri sloja - spoljašnjim od plastike, srednjim od stiropora i mekim drvetom sa unutrašnje strane, odgovor su Dragana Spaića na izazov koji se nametnuo u bavljenju pčelarstvom porodice Spaić. Tražio je način da posao olakša svom ocu,  koji se, nakon operacije, nije želeo odreći  hobija - pčelarstva, ni preći na lakše košnice od stiropora. 

Mladi, ovo treba da znate kada kupite roj pčela!

Pčelarstvo s godinama postaje sve unosnije i privlačnije za laike. Koliko je ono zaista i razvijeno, pokazuju podaci Svetske pčelarske organizacije - da Srbija ima najviše košnica po glavi stanovnika. Međutim, pre nego što se upustite u avanturu sa pčelama i računicom od vrcanja meda, morate da imate ono osnovno - roj pčela.

Bratislav Ćirković: Nije puška za sve kriva!

Novi predsednik Lovačkov saveza Srbije (LSS), Bratislav Ćirković (38), našao se na čelu krovne organizacije srpskih lovaca u teškom, nezavidnom trenutku: veliki dugovi, urušeno poverenje, masovno neplaćanje članarine, svađe, podele. Ipak, mladi ekonomista i preduzetnik iz Niša, ujedno i predsednik tamošnjeg lovačkog udruženja, iako na početku velikog i teškog posla - vraćanja poverenja u LSS i njegovo normalno funkcionisanje, ima viziju kako to ostvariti.


Tagovi

Agroklub Novembar Načitanije Bratislav Ćirković Roj pčela Dragan Spaić Termos košnica Magdalena i Marijana Milićević Lešnik Redukovana obrada


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D