Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u decembru
  • 06.12.2023. 07:30

Poljoprivreda ne spava ni u decembru - šta se radi, seje, sadi?

Poljoprivreda ne miruje. I ovaj mesec obiluje mnogim radovima koje treba obaviti.

Foto: Depositphotos/ stevanovicigor
  • 282
  • 34
  • 0

Decembar je mesec kada veliki broj poljoprivrednika može da odahne od radova. Niske temperature, mraz, sneg, prevlažna zemlja ne dozvoljavaju mnogo toga. Međutim, to ne važi za sve.  U područjima gde je klima povoljnija, na jugu, ili gde uslovi dozvoljvaju završava se oranje zemlje, rezidba voćaka, đubrenje, setva.

Poljoprivreda ne spava

Sada je vreme kad treba mnogo toga posmatrati. U poljima je potrebno obići ozime useve i proveriti u kakvom su stanju. Na ozimoj pšenici, ječmu i raži koji imaju više od četiri lista ili su izbokorili obavlja se prihrana, ako to već niste uradili i ako se može ući u polje. Planira se setva jarih žitarica i drugih ratarskih kultura na proleće. Sada se nabavlja semenski i ostali materijal. Prema potrebi vrši se servis i popravka poljoprivredne mehanizacije.

Kako spremiti priključke tokom zime?

I dalje se beru kupusnjače. Njihov ukus je još bolji posle prvih mrazeva, posebno kod raštana. Biljne vrste koje sada rastu se štite od izmrzavanja, prekrivanjem, malčiranjem ili grejanjem. Obavljaju se pripreme za setvu ranog povrća ili njegovog rasada, kao i setva rasada raznog cveća. Vreme je za edukaciju. Sada poljoprivrednici mogu da posećuju razna savetovanja, radionice i tribine.

Glodari i hladnoća

Proverava se u kakvom stanju se nalaze uskladišteni poljoprivredni proizvodi. Svi plodovi koji pokazuju znake truljenja i drugih oboljenja se uklanjaju. Obratiti pažnju na štetočine. Miševi i pacovi su sada u objektima gde im je toplo i ima hrane.

Obiđite voćnjake i proverite da nema oštećenja od glodara i srna, posebno na mladim stablima.

Kojim voćkama najviše smeta hladnoća i kako ih zaštititi zimi?

Stoka ne pravi pauzu. Svi farmeri znaju da bez obzira na mesece, životinje moraju da nahrane, napoje, zaštite od hladnoće, leče. Za mnoge vrste životinja menja se hrana. Sveža trava senom, silažom, senažom i koncetrovanom hranom. To im omogućava da se lakše izbore sa promenama temperature i hladnoćom.


Tagovi

Decembar Poljoprivredni radovi Radovi u decembru Berba kupusnjača Voćnjak u decembru Plan setve Setva rasada


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.