Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u januaru
  • 01.01.2024. 07:30

Šta se u januaru radi na njivi, u voćnjaku, plasteniku, sa životinjama?

I pored zimskih uslova radovi u poljoprivredi nikada ne prestaju. I u ovom mesecu je puno posla kojeg treba obaviti pred sezonu.

Foto: Depositphotos/Numenesse
  • 217
  • 32
  • 0

Hladni januar je mesec u kome nema mnogo poljoprivrednih radova na otvorenom, ali se sada obavljaju poslovi koji će biti od velike važnosti za sezonu koja je pred nama. Tamo gde klimatski uslovi i stanje zemljišta dozvoljavaju, možemo obaviti obradu zemljišta, zaoravanje stajnjaka. Na suviše vlažnim i smrznutim potrebno je sačekati povoljnije uslove.

Kada prilike to dozvoljavaju, kopaju se sadne rupe i sade voćne sadnice. U plantažnom uzgoju nastavlja se sa rezidbom stabala, uzimaju se kalem grančice i radi kalemljenje.

Narodno predanje za ovaj mesec kaže: "Ako nije zima u januaru, biće u martu i aprilu." Poljoprivrednici strahuju da bi iza toplog januara zima mogla da pokaže zube kada joj za to vreme nije i zbog toga priželjkuju sneg i hladnoću u ovom mesecu.

Pregledajte ozime useve

U poljima gde su zasejane ozime kulture treba obići i pregledati u kakvom su stanju. Sada se javljaju bolesti, štetočine, posebno glodari i na to treba obratiti pažnju. Ako uslovi dozvoljavaju, obavlja se prihrana ozimih kultura kao što su pšenica, ječam i raž.

Kada se obavlja prva prihrana ozimih useva?

Bere se zimsko povrće na otvorenom i u zatvorenim prostorima, a na jugu agrumi.

U ovom mesecu se nabavlja semenski materijal, đubriva, zaštitna sredstva, supstrat. Popravlja se poljoprivredna mehanizacija i oprema, nabavljaju se rezervni delovi i alati. Kontroliše se stanje uskladištenih poljoprivrednih proizvoda i uklanjaju plodovi koji pokazuju znakove truljenja i propadanja.

Ne žurite sa setvom rasada 

Ovo je mesec setve kultura za ranu proizvodnju i grejane plastenike. Seju se rane plasteničke kulture: paradajz, paprika, krastavac. Krtole krompira se naklijavaju kako bi se ubrzala rana setva. Kada je reč o amaterskom uzgoju, ne žurite sa setvom jer ćete napraviti sebi dodatnih problema - prestar rasad

Kada i kako posejati seme paradajza za rasad?

Ako vas već svrbe prsti, ovo vreme iskoristite za proveru klijavosti semena, plan setve, nabavku i dezinfekciju posuda za rasad i slične poslove.  

Poboljšajte hranu životinjama

Životinje najviše vremena provode u zatvorenim objektima. Preživarima će pored sena biti potrebni dodaci ishrani u obliku koncentrovanih hraniva, korenasto-krtolastih biljnih vrsta i prekrupa od kukuruza, ječma, ovasa, tritikala.

Ovčari sada imaju više posla, jer je vreme da se jagnje neke rase ovaca. 

Kako hraniti sjagnjene ovce tokom poslednja dva meseca?

Njima obezbedite deblji sloj sveže prostirke, najbolje ječmene slame koja je topla, dobro upija vlagu i najduže ostaje rastresita. Jagnjetu koje dolazi iz tople majčine utrobe je takav prostor topliji i udobniji te ga štiti od moguće upale pluća


Tagovi

Poljoprivredni radovi Poljoprivredni radovi u januaru Zimska ishrana preživara Narodno predanje Rana setva rasada Ozimi usevi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.