Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trava na stadionu
  • 16.12.2022. 15:00

Stadionska trava u Kataru godinama uzgajana u SAD-u: Toleratna je na teške uslove

PlatinumTE Paspalum naziv je trave koja je uzgajana za Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022. S obzirom na klimu Katara, puno toga mora istrpeti.

Foto: Atlas Turf International
  • 130
  • 53
  • 0

U organizaciji svetskog fudbalskog prvenstva ništa se ne prepušta slučaju pa tako ni u odabiru trave koja se koristi na stadionima. Ona mora biti tamnozelena, imati čvrsta vlakna i koren te biti pokošena na točnu dužinu od 23 milimetra. S obzirom na klimu Katara, ove godine je morala biti pomno izabrana. 

PlatinumTE Paspalum, naziv je trave koju gaji firma "Atlas Turf International" sa sedištem u Džordžiji, SAD, a koja je ove godine dobila ugovor za Svetsko prvenstvo.

Agronomima su bile potrebne godine istraživanja i testiranja kako bi se odredila prava podloga za uslove na stadionima na kojima se igraju najvažnije fudbalske utakmice.

Posađena je na svih osam katarskih stadiona i 81 terenu za treniranje.

Testirana u najtežim uslovima

Ona kao podloga mora pružati stabilnost, biti oštro pokošena s dubokim, čvrstim korenjem koji će sprečiti proklizavanje igrača koji trče velikom brzinom te se naglo zaustavljaju u igri, izjavio je Džon Holmes iz "Atlas Turf Internationala" u intervjuu za "Turf Matters". 

Ovaj turnir je najveća svetska pozornica na kojoj je ova trava testirana i u najtežim uslovima. Ona treba manje vode i đubriva nego druge vrste, a što je prilagođeno klimatskim promenama. 

Jako sunce, loša zemlja, nekvalitetna voda za navodnjavanje koja je ili pročišćena kanalizacijska ili desalinizirana morska, a pri tome i stadioni koji su projektovani tako da pruže što veću hladovinu, sa slabim protokom vazduha - nikako ne idu u prilog rastu ove biljke. Ali, ona je odabrana baš zato jer ima visoku toleranciju na teške uslove - slanu vodu, ustajali vazduh i slabo svetlo. 

Potiče od busenaste, višegodišnje trave koja raste uz morsku obalu u tropskim krajevima. Tamne je boje i dugog korena. 

Godinama uzgajana u SAD-u

Trava koja se koristi na stadionima u Kataru je uzgajena u SAD-u. Nakon 90 dana rasta, njeni izdanci (stoloni) su izvađeni, očišećni, spakovani u kutije i otpremljeni u Dohu. Prva pošiljka otišla je na stadion Al-Rajan 2014. godine. Tokom sledećih nekoliko godina Atlas Turf poslao je gotovo 140.000 kg stolona u Dohu. Tamo je posađena pored svakog stadiona dok se pojedinačni izdanci nisu spojili u polje. Zatim su izvađeni i smotani poput tepiha te prebačeni unutar svih igrališta, na površini koja je ekvivalent 179 hektara.  

Katar 2022: Nema navijanja bez piva, čipsa... poljoprivrede!

Iako je ovoj vrsti potrebno 25 do 30 odsto manje vode nego drugima, svaki teren dnevno zahteva 8.300 litara vode po zimi i više od 40.000 litara leti. Veliki deo vode dobija se desalinizacijom, procesom koji intenzivno troši fosilna goriva i oštećuje morske ekosisteme što predstavlja najveći karbonski otisak ovog Svetskog prvenstva. 

PlatinumTE Paspalum treba izdržati još dve utakmice, sutrašnju između Hrvatske i Maroka za bronzu, na stadionu Khalifa i onu finalnu, u nedelju, između Argentine i Francuske na stadionu Lusail.


Tagovi

PlatinumTE Paspalum Paspalum Trava na stadionu Atlas Turf International Svetsko fudbalsko prvenstvo Fudbal


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.