Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podloga za rast
  • 01.05.2020. 18:00

Napravite sami supstrat za sađenje paradajza u saksiji

Kod sađenja paradajza trebalo bi odabrati pravu saksiju, ali i drenažu i podlogu za gajenje što možete da napravite i sami. Takođe, kod gajenja u saksijama trebalo bi pravilno da negujete biljke kako bi uspešno rasle i imale dobar prinos plodova.

Foto: JumpStory
  • 4.878
  • 38
  • 0

Maj je pravo vreme za sađenje paradajza u saksijama, a za to je važno odabrati dobru podlogu za uspešan rast. Za gajenje u saksijama najbolje se pokazao čeri paradajz, ali to ne znači da ostale vrste neće uspeti.

Ovo povrće voli dobro drenirano zemljište, zbog toga bi kod njegovog gajenja u saksijama trebalo izbegavati korišćenje gline ili zemljišta iz bašte, jer imaju zbijenu strukturu. Iz tog razloga, sa njima se mešaju tresetna mahovina, pesak ili piljevina kako bi zemljište postalo pogodno za biljke.

Uzgajajte povrće i začinsko bilje na balkonu

Paradajzu je potrebna plodna zemlja koja sadrži kompost kao i ona bogata fosforom i kalijumom. Idealan pH zemljišta je od šest do 6,8, a ukoliko postoje odstupanja, pH možete poboljšati pomoću kreča ili sumpora.

Napravite sopstveni supstrat

Zemljište iz bašte nije dobro za gajenje paradajza u saksijama i drugim posudama, jer je teško i može da sadrži patogene, štetočine i gljivice koje mogu da naškode biljkama. Takođe, nakon svakog zalivanja biljke u saksiji, zemljište postaje zbijenije jer se smanjuje količina kiseonika i kapacitet apsorpcije vode.

Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Iako postoje gotovi supstrati za sadnju, možete da ih napravite i sami, što se više isplati u odnosu na kupovinu gotovih. Prema Balcony garden web postoje tri recepta za pravljenje.

Prvi način je da u jednakim razmerama pomešate zemljište iz bašte i tresetnu mahovinu sa perlitom, vermikulitom ili peskom.

Drugi način je kombinovanje u jednakim razmerama zemljište iz bašte, izmrvljene ljuske jaja, koštano brašno i kompost.

Treći način je da pomešate prethodno natopljena kokosova vlakna, vermikulit, kompost i humus.

Osigurajte im dovoljno velike saksije i pravilnu negu

Pre sađenja na dno saksije trebalo bi da stavite porozni materijal poput kamenčića, šljunka ili komadića cigle. Kod odabira saksije vodite računa da ona bude dovoljno velika, a za paradajz su najbolje saksije dubine oko 25 cm.

Gajenje povrća u saksijama

Posađene biljke redovno zalivajte kako bi zemljište bilo vlažno, ali ne i prezasićeno vodom. Najbolje je da vlažnost proverite prstom. Postavite ih na mesto koje ima minimalno oko šest sati sunca dnevno, a idealna su mesta okrenuta prema jugu ili jugozapadu. Biljke povremeno prihranjujte đubrivom, a potrebno im je osigurati i potporu ili oslonac.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Gajenje paradajza u saksijama Supstrati Podloga za rast


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.