Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u maju
  • 30.04.2023. 07:30

Šta se seje i sadi u maju?

Mesec u kome sadimo mnogobrojne rasade povrća i drugog bilja. Nastavljamo i setvu, jer je zemlja dovoljno topla i vlažna.

Foto: Dimitrije Đurđević
  • 7.745
  • 476
  • 0

Bliži nam se setva u maju i mnogo radova. Temperatura vazduha i zemljišta je mnogo povoljnija za klijanje semena, nicanje i rast biljaka, a zemlja je snabdevena s dovoljno vlage.

Nastavlja se sa setvom na otvorenom pasulja za zrno, mahuna, krastavca, dinje, lubenice, kukuruza šećeraca, tikvica, tikve, ukrasnih tikvi, bamije, kikirikija. Započinje sadnja rasada toploljubivog povrća i drugog bilja.

Neophodno kaljenje rasada

Sa sadnjom rasada ne treba žuriti. Mlade biljke postepeno treba privikavati na spoljašnju sredinu. Kada bi naglo izneli rasad iz zaštićenog prostora on se teško privikava, doživljava stres, a može doći i do njihovog propadanja.

Kako bi izbegli probleme koji zbog toga mogu nastati potrebno je rasad izlagati spoljnim uslovima kako bi se navikle na sunčevu svetlost, različite temperaturne uslove, prirodnu cirkulaciju vazduha, vetar. Započinjemo s izlaganjem biljaka, kaljenjem, u popodnevnim satima, a postepeno se to vreme produžava sve dok celi dan mogu provesti nezaštićene. Proces traje između 10 i 15 dana i za to vreme biljke treba redovno zalivati.

To će doprineti jačanju biljaka i povećanju njihovog imunološkog sistema. Sada sadimo rasad paprike, ljutih paprika, čeri paradajza, paradajza, krastavca, dinje, lubenice, bamije, celera, tikvica.

Planirajmo raspored i poštujmo plodored

Česta navika baštovana je da se drže stalnog rasporeda biljaka u bašti i iz godine u godinu sade istu vrstu povrća na isto mesto. To dovodi do iscrpljivanja zemljišta, nagomilavanja štetočina i prouzrokovača oboljenja. Planiranjem sadnje, poštovanjem plodoreda i smene kultura na istoj gredici tokom godina sprečavamo mnogobrojne probleme. Ne sadite pripadnike iste porodice na isto mesto tokom tri do četiri godine.

Pripremite zemlju za setvu na otvorenom

Za sitno seme potrebno je dobro pripremiti i usitniti zemlju. Nastavljamo sa setvom šargarepe, peršuna. Površina ne sme da se isuši. Kako bi je održali vlažnom zalijemo gredice, prekrijemo kartonom ili papirnim vrećama i dobro ih navlažimo. Kada primetimo da su biljčice počele da niču, uklonite vlažan papir.

Neko povrće voli veće količine organskog đubriva. Tikvice, krastavci, dinje i lubenice će posebno dobro reagovati. U ovom mesecu seje se i sadi lekovito i začinsko bilje: nana, majčina dušica, žalfija, estragon, bosiljak, ruzmarin i druge vrste.


Tagovi

Setva u maju Setva povrća Sadnja rasada


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.