Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 03.06.2020. 15:00

Da li je ovo godina u kojoj Evropa spašava rod krompira?

Kako bi izbegli bacanje hrane, u Belgiji je pokrenut projekt #SOSpat, koji od potrošača traži kupovinu dodatnog pakovanja smrznutih proizvoda od krompira kako bi se omogućila veća potrošnja i više prostora za novu proizvodnju.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 112
  • 10
  • 0

Krompir se uzgaja u gotovo celom svetu, a ljudi ga smatraju jednom od glavnih biljnih namirnica. On je četvrta najvažnija svetska kultura nakon pirinča, pšenice i kukuruza. Nakon što je Evropu zahvatila pandemija virusa korona, trgovci su svakodnevno morali da osiguravaju potražnju za ovim nutritivno bogatim povrćem, ali, sa druge strane i da pokušaju da spasu rod.

Sa tim ciljem su članice Evropskog udruženja za trgovinu krompirom, Europatata, proteklih sedmica sprovele niz akcija širom Evrope.

Beligiji pretilo propadanje 750.000 tona krompira

Belgijsko udruženja za trgovinu i preradu krompira Belgapom i kompanija Pomuni osnovali su projekat za isporuku 25 tona opranih i upakovanih krompira na oko 652 mesta kako bi pomogli u obezbeđivanju hrane za siromašne. U epidemiji je ozbiljno pogođen belgijski lanac koji prizvodi smrznuti proizvod, a samo u toj zemlji oko 750.000 tona krompira nije bilo moguće preraditi, pa su morali da pronađu druge načine.

Jedite pomfrit dva puta nedeljno i spasite uzgajivače krompira - traže belgijski farmeri

Kako bi izbegli bacanje hrane, pokrenut je projekt #SOSpat, koji od potrošača traži kupovinu dodatnog pakovanja smrznutih proizvoda od krompira kako bi se omogućila veća potrošnja i više prostora za novu proizvodnju.

Belgijska firma za pakovanje "Warnez" sprovela je nekoliko akcija kako bi pomogla najugroženijim grupama stanovništva. Tako je sa kompanijom "La Maison Laruelle" donirala 3.500 kg različitim bankama hrane, a studentima su donirali 1.400 pakovanja.

U Španiji kamion sa obrocima 

Kompanija Patatas Melendez postavila je kamion sa hranom u bolnici koja je krajem maja postavljena u madridskom glavnom izložbenom centru IFEMA kako bi se tu zbrinuli pacijenti zaraženi virusom SARS-CoV-2. Kamion je obezbedio dnevne obroke za 400 volontera i zdravstvenog osoblja koji rade na prvoj liniji obrane od virusa korona. Ova kompanija donirala je i 50.000 kg krompira banci hrane, a ostalih 44.000 kg podelila siromašnima.

Italijanski konzorcijum donirao 100.000 evra bolnici

Porodično preduzeće Romagnoli F.Lli SpA, jedno od uticajnijih italijanskih trgovaca ovim povrćem, u vreme pandemije nije prestalo sa radom kako bi potrošačima omogućili svakodnevno snabdevanje krompirom. Istovremeno je firma uložila u zdravstvenu zaštitu svojih zaposlenih tako što im je uplatila posebno kreiranu polisu osiguranja i dodatno podelila kupone u vrednosti od 200 evra kako bi ih podržala u teškim vremenima kroz koje je Italija prolazila.

Krompir: Koje ga zemlje najviše proizvode i izvoze?

Takođe, donirali su 6.000 kg udruženjima kojima je najpotrebnije kao i 2.000 maski za lice domu za starije i nemoćne.  Konzorcijum Selenela čiji je ova kompanija osnivač, donirao je 100.000 evra bolnici Sant Orsola.

I u ostalim državama donacije i poziv za veću konzumaciju

Od početka širenja virusa korona, Nemačko udruženje proizvođača krompira (DKHV) zalaže se za pružanje najbolje moguće podrške trgovcima i celoj nemačkoj industriji ove namirnice. Osim redovne komunikacije sa članovima, udruženje se obratilo i javnosti o dobroj situaciji snabdevanja i tako smirivalo paničnu kupovinu.

Može li peruanski krompir prehraniti stanovništvo u slučaju nestašice hrane?

Nakon zatvaranja restorana u Holandiji prognozirano je da će biti bačeno namanje milion tona krompira. Kako bi se to izbeglo, kampanja #benefrietjes pozvala je građane da više kupuju i jedu ovu namirnicu.

U Portugalu sve više porodica traži pomoć u bankama hrane, a kompanija Eurobatata donirala im je 5.000 kg krompira. U narednim sedmicama doniraće još nekoliko tona za porodice kojima je to najpotrebnije.

Članovi švedskog Potatisodlarna učestvovali su u vađenju krompira, a on je pakovan u vrećice od 250g i distribuiran zdravstvenim radnicima na prvoj liniji obrane od virusa COVID-19.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Donacije Virus korona COVID-19 Kriza Pandemija Europatata Rod


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P