• Hrana u 2020.
  • 23.02.2020. 15:00

Prehrambeni trendovi: Šta ćemo najviše jesti u 2020.?

Od 2010. godine globalni trendovi beleže manju konzumaciju mesa, a sve veću potrošnju biljne hrane i praktikovanja tzv. "plant based" ishrane koja se temelji na biljnim izvorima.

Foto: Depositphotos/photography33
  • 115
  • 18
  • 0

Promene trendova u prehrambenim navikama su sve češće i očigledne, posebno u vreme klimatskih promena kada ljudi postaju svesniji uticaja proizvodnje hrane na klimu. 

Stjuart Keli, glavni upravnik kompanije "Lloyd's Register" prognozirao je koji će učesnici uticati na izgled prehrambene industrije u 2020. godini. Kao ključne trendove istakao je dalji porast popularnosti za biljnom hranom i smanjenje upotrebe plastike, piše New food.

Nastavak trenda biljne ishrane

Od 2010. godine globalni trendovi beleže manju konzumaciju mesa, a sve veću potrošnju biljne hrane i praktikovanja tzv. "plant based" ishrane koja se temelji na biljnim izvorima. Brojna istraživanja pokazala su da se takvim načinom ishrane mogu sprečiti razne hronične bolesti i produžiti životni vek.

Veganski burgeri i biljna mleka više nisu samo ukusne zamene za vegane i vegetarijance, već i glavni izvor proteina za ostale potrošače. Stoga je jasno kako hrana koja se nekada smatrala alternativnom uskoro postaje glavni trend. Teško je predvideti koliko će potrošači s naših prostora prigrliti ovu kategoriju proizvoda, no zasigurno će nam 2020. godina to otkriti.

Da li će biljni burgeri uskoro zameniti one od mesa?

Proizvodnja mesa iz laboratorija

Zbog sve većeg problema oko intenzivnog uzgoja stoke i njegovog zagađenja životne sredine, kako tvrde brojni istraživači, sve više se radi na tome da se proizvodi meso koje ni na koji način neće naštetiti okolini, a uz to neće biti potrebe za ubijanjem životinja. Kao jedno od rešenja našlo se meso iz laboratorija, a brojne kompanije kao što su Memfis Mits, Biotek Fuds, Mosa Mit već su polako krenule s takvom proizvodnjom.

Meso iz laboratorije na našim tanjirima već 2022.?

Iako ih ove godine još nećemo videti na policama trgovina, regulativa ove vrste hrane će sigurno polako početi da se rešava.  

Crveno meso i mlečni proizvodi u borbi za opstanak

Prodaja mesa i mlečnih proizvoda smanjila se upravo u trenutku kada je hrana na bazi biljaka naglo porasla. Keli misli kako će ova dva velika sektora u 2020. zajednički pokrenuti kampanju za borbu protiv rastućeg uverenja kako ta dva proizvoda nemaju mesta u zdravoj ishrani. U Škotskoj i Velikoj Britaniji su stočari već krenuli s takvom kampanjom. 

Čeka nas viša cena mesa - mera borbe protiv zagađenja okoline?

"Zdravo" etiketiranje

Nove etikete na proizvodima mogle bi imati i različite, nove infomacije. Na primer, određeni proizvodi mogu uključivati koliko je vežbe potrebno za sagorevanje kalorija ili koliko često ih treba konzumirati u sklopu uravnotežene ishrane.

Značajno smanjenje plastike i sve veća okrenutost zaštiti životne sredine

Najveću pažnju, kako Keli tvrdi, ipak će se dati plastičnoj amabalaži koja bi trebala što pre da se ukloni, a mnoge kompanije već sada smanjuju, recikliraju ili čak uopšte ne koriste plastiku u svojim lancima snabdevanja.

Sva ambalaža za hranu i pića do 2030. moći će da se reciklira

Prošle je godine Evropska Unija potpisala mere koje uključuju zabranu jednokratne plastike kao što su tanjiri, pribor za jelo od polistirena, čaše, baloni, slamke i štapići za uši. Cilj EU je da postane globalni lider u borbi protiv plastičnog otpada na kopnu i u moru.


Tagovi

Prehrambena industrija Trendovi Plant based Meso iz laboratorija Crveno meso i mlečni proizvodi Zdravo etikteriranje Zaštita životne sredine Borba s plastikom


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.