Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u martu
  • 05.03.2023. 07:30

Na njivi i u bašti: Pred nama je martovska setva

Mart je mesec kada počinju intenzivni poljoprivredni radovi, setva na otvorenom, ali i setva rasada.

Foto: Depositphoto/zhaaks@gmail.com
  • 273
  • 22
  • 0

Zagazili smo u mart, mesec u kome započinju brojni poljoprivredni radovi. Obavlja se prihrana ozimog i setva jarog žita. Najviše se seju jari ječam i ovas, dok su pod pšenicom manje površine. Za njihovu setvu parcele treba da su dobro pripremljene i pođubrene.

Jari ječam ima kraći period vegetacije i postiže dobre prinose. Setva se obavlja od kraja februara do kraja marta.

Tolerancija na kasni mraz

Setva ovsa se preporučuje od sredine mart do polovine aprila. Zbog njene osetljivosti na niske temperature bolje je pričekati da se zemlja još ugreje.

Ako niste stigli da obaviti setvu jarog graška možete to uraditi do polovine marta, a do kraja meseca grahorice. Radove uskladite sa vremenskim prilikama. Birajte sorte tolerantne na kasne mrazeve. Ove dve kulture mogu da se koriste kao zelena krma, za senažu i silažu. Najčešće se uzgajaju u kombinaciji sa žitaricama koje im daju podršku i predstavljaju karbonhidratnu komponentu. Čisti usevi se uzgajaju za zrno.

Setva jarog ovsa u čistom ili združenom usevu

Od polovine marta do polovine aprila seju se deteline i lucerka. Optimalni termin za setvu crvene deteline je krajem marta.

Povrće na otvorenom i za rasad

Grašak, beli i crveni luk, zelenu salatu, šargarepu, rukolu, spanać, rotkvice sejemo u prvom delu ovog meseca.

Vreme je za sadnju luka (Foto: Depositphoto/alicjane)

Obavlja se setva rasada kultura: paprike, paradajza, patlidžana, celera, bosiljka, i raznog ukrasnog bilja.

Kako izbeći probleme u proizvodnji rasada?

Jednostavan za uzgoj, grašak obogaćuje zemljište azotom. Možemo ga uzgajati skoro tokom cele godine. Optimalna temperatura klijanja se kreće od osam do 24ºC. Dubina setve je pet centimetara. Kada dostigne visinu od 15 sm obavlja se zagrtanje. Međuredni razmak se kreće od 50 do 80 cm, u redu pet do osam centimetara. Osim za zrno, sve je popularniji slatki grašak od koga se koriste mlade, zelene mahune.

Seme salate je sitno i zbog toga je dubina polaganja 0,5 cm. Sejemo je u više navrata u intervalu od sedmicu dana. Razmak između redova je oko 30 cm, dok je u redu od 25 do 30 cm. Često se seje na istoj gredici s lukom, spanaćom i šargarepom.

Prolećna setva zelene salate: Uzgoj puterice i kristalke

Optimalna temperatura klijanja šargarepe je između osam i 23ºC, a dubina jedan centimetar. Dugo klija, od tri do četiri sedmice. Najbolje uspeva na prozračnim, rastresitim i peskovitim zemljištima. Međuredni razmak je oko 30 cm, u redu od tri do pet centimetara. Često se uzgaja u kombinaciji sa lukom, jer svojim mirisom tera lukovu muvu dok je on brani od šargarepine muve.


Tagovi

Radovi u martu Kalendar radova Sadnja luka Kasni mraz Setva Setva povrća Prolećna setva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.