Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 15.06.2021. 18:00

Padaju cene na svetskim berzama, kukuruz i dalje skuplji od pšenice

Globalna proizvodnja pšenice bi trebalo da raste za 5,46 miliona tona na novi rekord od 794,44 miliona tona. Ona je na svetskim berzama sve jeftinija, a padaju i cene kukuruza.

Foto: Bigstock/SergBob
  • 827
  • 111
  • 0

Prošle nedelje na svetskim berzama cene pšenice su pale, a kukuruza porasle. Međutim, ove nedelje beleži se pad za obe kulture. Tome je doprinelo najnoviji izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA), prema kojem bi globalna proizvodnja pšenice trebalo da poraste za 5,46 miliona tona na novi rekord od 794,44 miliona tona. Rezultat je to uglavnom veće proizvodnje u Evropskoj uniji, Rusiji i Ukrajini.

Što se tiče EU, prognoza je povećana za 3,5 na 137,5 miliona tona zbog nedavnih kiša u severnoj i srednjoj Evropi. Najveći rast beleže Nemačka, Francuska i Rumunija.

Indeks vegetacije (NDVI) meren satelitima pokazuje porast područja uzgoja pšenice u Evropi. Nemačka je ovog meseca zabeležila najveći rast od 1,3 na 22,9 miliona tona, piše agrarheute.

Procenjuje se da su u Francuskoj povećane prognoze prinosa za 0,8 miliona tona na 37,5 mil. t. U Rumuniji, koja je imala vrlo povoljne vremenske uslove za rast useva, pa se očekuje porast prinosa za 0,5 na 9,2 miliona tona. Rast od 0,3 beleži Litvanija, a 0,2 miliona tona Poljska i Bugarska.

Kako se kreću cene?

Žetva pšenice u Rusiji mogla bi da bude veća nego prošle godine, smatra USDA. Isto vredi i za Ukrajinu. Ako se to zaista desi, analitičari smatraju da će evropsko tržište biti pod znatnim pritiskom cena. One za pšenicu su na čikaškoj berzi CME prošle nedelje porasle na 219,08 evra po toni, a na pariškoj 211,25 €. Cena ove ratarske kulture na MATIF-u je pala na 209 evra po toni. 

Što se tiče ruske proizvodnje, tamo je žetva povećana za milion tona i to na rekordnih 86 miliona tona. Njihova proizvodnja ozime pšenice povećala se širom zapadnog dela te zemlje i to zbog prolećnih kiša, a jara se sejala na većim površinama. Ovaj očekivani prinos je njihov rekord u poslednjih pet godina. Prema prognozi biće nešto više ozime i to 64,5 miliona tona, dok bi jare trebalo da budu 21,5 miliona tona. Od Ukrajine se očekuje povećanje prinosa za 0,5 na rekordnih 29,5 miliona tona, a ozima čini udeo od čak 97 odsto.  

Globalna potrošnja pšenice povećaće se za 2,4 miliona tona na rekordnih 791,1 miliona tona uglavnom zbog korišćenja u ishrani stoke u EU i Rusiji. Ali, veliki potrošač je i Kina, a predviđa se da će od ukupno 296,8 miliona tona zaliha čak 48 odsto biti u toj državi.

Prema USDA-ovom izveštaju svetska žetva kukuruza u nadolazećoj sezoni biće istorijskih 1.189,85 miliona tona, što je rast od 5,8 odsto u odnosu na prošlu sezonu. Među najvećim proizvođačima u EU, očekuje se veća žetva u Rumuniji, Mađarskoj i Poljskoj. Francuska bi mogla da zabeleži pad, a u Italiji situacija ostati ista kao lani. 

Njegova cena na CME-u je pala u odnosu na prethodnu nedelju i to na 214,13 evra po toni, dok tona na EuroNext-u košta 261 €. Ali, još uvek je skuplji od pšenice. 


Tagovi

Tržište žitarica Cene pšenice Cene kukuruza Svetske berze


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.