Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lupine
  • 24.12.2023. 12:00

Sa setvom lupine poboljšavamo zemljište i smanjujemo mu kiselost

Lupine imaju kratak rok usvajanja biljnih asimilativa, zato se celokupne količine mineralnih hraniva unose neposredno pre setve.

Foto: Depositphoto/SOE10
  • 2.488
  • 156
  • 0

Lupine su tolerantne kada je u pitanju gajenje u monokulturi. Višegodišnje lupine, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Kosovska Mitrovica Nebojša Božović, ostaju na njivi i do 10 godina. U plodoredu dolaze posle širokorednih ili uskorednih useva, a kao predusev su odlične za brojne ratarske i povrtarske biljke.

"Vreme i dubina oranja zavise pre svega od preduseva i zemljišnih uslova. Ako su zemljišta peskovita, nagnuta ili plavna onda se osnovna obrada izvodi u proleće i na nekoliko dana pre setve se izvrši i predsetvena priprema zemljišta. Ako se lupine gaje kao postrni usev obaviće se redukovana osnovna obrada", kaže ovaj savetodavac i dodaje da se u jesen osnovna obrada zemljišta izvodi na dubinu 20 do 25 cm.

Đubrenje lupine

Lupine imaju kratak rok usvajanja biljnih asimilativa, zato se, kako Božović kaže, celokupne količine mineralnih hraniva unose neposredno pre setve. Prosečne količine NPK hraniva su 20 do 30 kg/ha azota, 30 do 50 kg/ha fosfora i 30 do 40 kg/ha kalijuma.

Organska lupina korisna za zemlju i za stoku

"Bele lupine su osetljive na nedostatak fosfora i kalijuma, plave na nedostatak kalijuma i kalcijuma, a žuta lupina na nedostatak gvožđa i mangana. Ukoliko su gajene na alkalnim zemljištima, pate usled nedostatka gvožđa. Početkom marta seje se plava, sledi setva žute lupine, a početkom aprila setva bele lupine", kaže ovaj stručnjak i dodaje da je za setvu potrebno 50 do 80 kg semena bele, 40 do 60 kg žute i 25 do 35 kg po hektaru plave lupine.

Setva, zaštita i berba

Setva se izvodi na međuredno rastojanje od 50 cm ako se gaje za zrno, a na 12,5 do 25 cm ako se gaji radi nadzemne biomase, s tim što se, kako kaže, količina semena poveća za 50 odsto. Dubina setve iznosi od 2,5 do pet centimetara. U širokorednim usevima podrazumevane mere nege su međuredno kultiviranje i okopavanje. U usevima guste setve izostaju direktne fizičke mere borbe protiv korova, a usled jače zakorovljenosti potrebno je ranije pokositi, silirati ili zaorati.

"U borbi protiv korova primenjuju se kombinacije herbicida kao i u zaštiti ostalih mahunarki. Od štetočina mogu se pojaviti nematode na korenovima, a na listovima pojavljuju se patogene gljive", rekao je savetodavac i dodao da su najbolje indirektne mere u borbi protiv bolesti i štetočina - plodored i setva zdravog, dezinfikovanog semena.

Popularna i dekorativna: Kako posejati ukrasnu lupinu?

Berba lupina radi zrna se izvodi dvofazno. U periodu voštane zrelosti se pokose, u otkosima se prosuše biljke kako bi seme naknadno dozrelo i na kraju se obavi vršidba kombajnima.

"Jednofazna berba se izvodi uz upotrebu disikanata ili ako se poseku vršni delovi biljaka. Pri obrazovanju prvih mahuna se izvodi kosidba za silažu, a u vreme precvetavanja kosi se i zaorava ako su lupine gajene kao siderati", navodi Božović.

Podsetimo, formira jak koren koji dospeva u dubinu do dva metra. Pripada porodici mahunarki i najbolja je azotofiksirajuća vrsta. Bakterije vežu azot iz vazduha i skladište ga u kvržicama koje stvore na korenu. Tako obogaćuje zemljište i pomaže u ishrani drugih biljaka. Već posle jedne godine povećava se sadržaj azota i smanjuje kiselost zemljišta.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Proizvodnje lupine Nebojša Božović Đubrenje lupine Setva lupine Zaštita lupine Berba lupine


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva