Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strna žita
  • 25.10.2023. 16:30

U usevima ozime pšenice i ječma registrovano prisustvo lisnih vaši i cikada

Pored direktnih šteta koje prouzrokuju svojom ishranom na biljkama, lisne vaši i cikade su značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa.

Foto: PIS Vojvodina
  • 209
  • 12
  • 0

Usevi ozime pšenice i ječma koji su posejani početkom oktobra, pogotovo usevi koji su u sistemu navodnjavanja, nalaze se u fazama od nicanja do prvih razvijenih listova, navodi se na sajtu Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja. Na većini parcela na kojima se planira proizvodnja ozimih strnina setva tek predstoji.

U poniklim usevima pšenice i ječma se registruje prisustvo lisnih vaši i cikada - dominantno vrste Psammotettix alienus. Pored direktnih šteta koje prouzrokuju svojom ishranom na biljkama, lisne vaši i cikade su značajne kao prenosioci fitopatogenih virusa.

U proteklim sezonama u usevima strnih žita je potvrđeno prisustvo simptoma virusa kržljavosti pšenice koga prenosi navedena cikada, kao i virusa iz grupe žute patuljavosti ječma, koga prenose lisne vaši.

Žuta patuljavost ječma, virus koji prenosi više od 20 vrsta lisnih vaši

Podsetimo, simptomi žute patuljavosti se manifestuju u vidu hloroze (žutila) lišća i patuljavosti (zakržljalosti) biljaka. Hloroza se prvo javlja na obodu listova, odakle se širi prema osnovi, a kasnije zahvata čitavu biljku. Napadnuto mlado lišće je uspravno, punije i čvršće.

Preporuke za suzbijanje štetočina

Trenutni uslovi u proizvodnji sa visokim dnevnim temperaturama pogoduju povećanoj aktivnosti lisnih vaši i cikada što povećava i rizik od zaraze mladih biljaka virusima. Ukoliko dođe do zaraza virusima u početnim fazama razvoja biljaka štete mogu da budu veoma velike.

P. alienus na ječmu

Proizvođačima se preporučuju redovni pregledi poniklih useva pšenice i ječma na prisustvo štetočina. Ukoliko se u početnim fazama razvoja strnih žita uoči njihovo prisustvo na više od 10 odsto biljaka, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida na bazi aktivne materije deltametrin.

Apelujemo poljoprivrednim proizvođačima da obrate pažnju i na prisustvo aktivnih rupa od glodara, koji se u ovom jesenjem periodu na parcelama pod strnim žitima prvo hrane posejanim i klijalim semenom, a kasnije nakon nicanja useva nastavljaju svoju aktivnost oštećujući nadzemne i podzemne delove izniklih biljaka. 


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Usevi pšenice Usevi ječma Lisne vaši Cikade Kržljavost pšenice Žuta patuljavost ječma Suzbijanje štetočina Deltametrin


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612