Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni sajam
  • 15.05.2024. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Bolji Poljoprivredni sajam nego prošle godine: 1.200 izlagača iz 40 zemalja

U fokusu će biti mehanizacija koja će biti izložena na 20.000 m2, zatim izložba stoke sa preko 800 grla, a edukativni deo obuhvatiće 40 konferencija.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 163
  • 42
  • 0

Ove godine od 18. do 23. maja biće održan 91. Međunarodni sajam poljoprivrede, a kako najavljuje generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić biće bolji nego prošle godine. Oko 1.200 izlagača iz preko 40 zemalja sveta zainteresovanim posetiocima predstaviće svoju ponudu. U fokusu će biti mehanizacija koja će biti izložena na 20.000 m2, zatim izložba stoke sa preko 800 grla, a edukativni deo obuhvatiće 40 konferencija.

"Ove godine, Sajam ima svoju temu - održiva poljoprivreda. Bez veštačke inteligencije se može, ali bez hrane i zelene energije ne", zaključio je Lovrić koji je dodao da se ova ideja nadovezuje na moto evropske poljoprivrede. Ta konstatcije nije slučajna s obzirom da je EU ove godine partner Međunarodnog sajma poljoprivrede. U njeno ime obratila se zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva.

Ove godine, Sajam ima svoju temu - održiva poljoprivreda, najavila je Halačeva

"Iskoristićemo priliku da još jednom prikažemo instrumente finansijske podrške koje nudi EU, posebno naš IPARD program koji je namenjen isključivo proizvođačima. U pitanju su novi traktori, ulaganje u obnovljive izvore energije, iskorenjivanje opasnosti od bolesti životinja, sve sa ciljem da ovaj sektor bude što konkurentniji", najavila je Halačeva i podestila da će na sajmu prisustvovati i Komesar za poljoprivredu Evropske unije Januš Vojčehovski i time pokazuju koliko je agrarni sektor Srbije od značaja za Uniju.

91. Sajam poljoprivrede otvara Januš Vojčehovski, kako će se predstaviti EU?

Do danas je objavljeno oko 15 javnih poziva IPARD programa, od toga više od 1.400 potpisanih ugovora, a u toku je treća faza finansiranja koja može da donese 550 miliona evra investicija u Srbiju.

Jablan i Robi

Uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, svake godine, pa i ove omogućena je Nacionalna izložba stoke sa Izložbom genetskih potencijala. Kako je najavio pomoćnik ministra u ministarstvu Nenad Katanić biće izložena goveda, konji, ovce, koze, ali i živina, a izložba nekonvencionalnog stočarstva donosi pčelarstvo i ribarstvo. Takođe, posetioci će imati priliku da posete Izložbu organskih i proizvoda sa oznakama geografskog porekla i "Srpski kvalitet", piva zanatskih proizvođača i drugih prehrambenih proizvoda.

Mnogo govornika, ali i mnogo podataka

Gorostasi Sajma biće tovni bikovi simentalske rase stari po tri godine i teški po 1.500 kilograma. Bik Jablan koji je i prošle godine imao titulu najtežeg, vlasništvo je više puta nagrađenog u ovoj kategoriji Radenka Jeremića iz Salaša Crnobarskog, dok je bik Robi "teškaš" Dejana Takača iz Pačira. Izdvajaju se i belgijski hladnokrvi konji odgajivača Nikole Đošovića iz Gračaca - Baron i Mango stari po dve godine i teški oko 950 kilograma.

Podizati svest o osiguranju i regenerativnoj poljoprivredi

Ove godine Globos osiguranje, koje je kao i ranije generalni sponzor Sajma, obeleževa 30 godina postojanja. 

"Iskoristićemo priliku da u centru Master hale, na našem štandu, ne samo ponudimo naše proizvode, već više želimo da poradimo na podizanju svesti o potrebi za osiguranjem. Poražavajuć je podatak da Srbija ima tek 15 odsto osiguranih obradivih površina, te mi zajedno sa državom preko udruženja osiguravača i svim ostalima moramo da radimo na tome da ostvarimo bolje rezultate", naglasio je predsednik Izvršnog odbora Globos osiguranja Siniša Pratljačić.

NGlobos ove godine slavi tri decenije postojanja, kaže Pratljačić (sredina)

Kompanija koja obrađuje zavidnih 20.000 ha obradivih površina u našoj zemlji i koja je predvodnik u inovacijama je Al Dahra koja je i Zlatni sponzor Sajma. Do sada je u razvoj ovog giganta u Srbiji uloženo preko 85 miliona evra, odnosno u revitalizaciju postojeće infrastrukture.

"Smatramo da kroz dobar primer, uz jednu ispravnu strategiju mogu da se naprave rezultati. Ono što nas izdvaja u domenu inovativnih pristupa je regenerativna poljoprivreda. Al Dahra je najveći proizvođač dehidrirane lucerke i peleta od lucerke i jedan smo od najvećih proizvođača žitarica i najveći proizvođač mleka u Srbiji", rekao je komercijalni direktor Al Dahre Miloš Andan.

Banka partner je Banka Poštanska štedionica, koja će pored ostalih partnera predstaviti svoj sajamski program, a biće prisutna u Master hali.

Al Dahra je fokusirana na regenerativnu poljoprivredu, istakao je Andan (sredina)

Karte su već u prodaji, a ove godine cena regularne karte je 800 dinara, kolektivne za 15 i više osoba su 600 dinara, što se ne odnosi na posete đaka za koje je ulaznica 400 dinara, kao i za penzionere i decu do 14 godina. Na porodični dan, sredu (22. maj) jedna porodica, bez obzira na broj dece do 14 godina, moći će da uđe na sajam, samo sa jednom kupljenom kartom od 800 dinara.

"A od kuma - traktor"

Neizostavno je spomenuti da uz svaku kupljenu ulaznicu, posetioci će imati priliku da učestvuju u Poklon igri, gde je glavni zgoditak univerzalni traktor marke John Deere 5045D, bez prednje vuče, koji je obezbedila kompanija Kite DOO kao darodavac.

"Na Sajmu će biti izloženi modeli traktora u rasponu od 45 do 450 konjskih snaga, serije 5, 6 i 8, zatim John Deere univerzalni žitni kombajn serije E, S i T, prskalice i balirke, onda John Deere mašine za održavanje travnatih površina. Biće prikazane mašine JSB kompanije, kao i priključne mašine vodećih svetskih kompanija", najavio je komercijalno-finansijski direktor Kompanije KITE DOO Predrag Aćimović i dodao da posebno se izdvaja ponuda šumskih zglobnih traktora. Uz sve ovo KITE nudi i rezervne delove i servis svih ponuđenih mašina uz produženi garantni rok.

Noviteti 91. Sajma poljoprivrede: Mehanizacija na struju i hidrogen

Svečano izvlačenje je zakazano za 23. maj u 17h.

Stručnu i poslovnu publiku, između ostalog očekuju Dan stočara, Dan voćara i vinogradara, Dan žitara i brojne konferencije, radionice i prezentacije. Međunarodni poljoprivredni sajam trajaće od 18. do 23. maja od 9 do 19h.


Foto prilog


Tagovi

Međunarodni sajam poljoprivrede Novosadski sajam Nikola Lovrić Plamena Halačeva Januš Vojčehovski Nenad Katanić Najteži bikovi Siniša Pratljačić Miloš Andan Predrag Aćimović Nagradna igra Ulaznice Izlagači Izložba stoke


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner