Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Steonost krava
  • 01.10.2019. 14:00

Ekonomski značaj ranog utvrđivanja steonosti kod krava i junica

Veliki ekonomski značaj ima rano utvrđivanje steonosti kod junica i krava. Ono omogućava da se grla koja nisu ostala gravidna ponovo i što brže uključe u postupak novog osemenjavanja. Smatra se da je najekonomičniji i najsigurniji način utvrđivanja steonosti, rektalni pregled materice i jajnika i to počev od šeste nedelje po osemenjavanju.

Foto: Depositphotos/MicEnin
  • 1.621
  • 27
  • 0

Steonost je posebno fiziološko stanje koje traje od momenta oplodnje jajne ćelije pa do porođaja, odnosno, partusa.

Dužina trajanja ovog perioda može da varira u zavisnosti od: rase, pola teleta, starosti krave, tipa rođenja i ishrane krava tokom graviditeta. Inače, steonost prosečno traje 285 dana, odnosno, 9.5 meseci, a postoje kolebanja između 240 - 320 dana.

Zasušenim kravama potrebna posebna ishrana

Ona telad koja su rođena pre 240 dana smatraju se nedonoščadima.

Dužina bremenitosti uslovljena je rasom

Prosečna steonost kod simentalske krave traje 286 dana, kod holštajnskih 279 dana, kaže za Agroklub diplomirani inženjer stočarstva, Duška Petrović. Kod tovnih rasa srednjeg okvira tela kao što su šorthorn, hereford, aberdin - angus, bremenitost je kraća u odnosu na krave koje pripadaju rasama velikog okvira, poput rasa šarole ili limuzin.

"Prvotelke imaju kraću bremenitost od starijih krava dva do tri dana, ženska telad kraće se nose (dan do dva pa i pet dana nego muška telad). Blizanci se rađaju tri do šest dana ranije, odnosno, nose se jedan do dva dana kraće nego ženska telad. Bremenitost u letnjem periodu nešto je kraća od zimske", objašanjava Petrović.

Kako prepoznati estrus kod krava?

U razvoju ploda razlikujemo tri faze: faza zigota do dvanaestog dana, embrioni period od 13 - 45 (formiraju se placenta i sistemi pojedinih organa) i treće faza je faza fetusa koja traje sve do partusa.

Rano otkrivanje ima veliki ekonomski značaj

Veliki ekonomski značaj ima rano utvrđivanje steonosti kod junica i krava. Ono omogućava da se grla koja nisu ostala gravidna ponovo i što brže uključe u postupak novog osemenjavanja. Prema njenim rečima, smatra se da je najekonomičniji i najsigurniji način utvrđivanja steonosti, rektalni pregled materice i jajnika i to počev od šeste nedelje po osemenjavanju.

Sterilitet kod krava: 5% ne može da ostane steono

"Za ranu dijagnozu gravidnosti koriste se aparati sa ultrazvukom. Kad su u pitanju laboratorijske metode, koristi se progesteronski test mleka. Visoka vrednost progesterona u mleku 24. dana po osemenjavanju je veoma pouzdan test steonosti", kaže ona.

Problemi koji se mogu javiti

Ponovno osemenjavanje, ali i plesniva hrana, bilo ona koncentrovana ili kabasta, može da dovede i do slučajeva rane embrionalne smrtnosti. Ne tako često, ali dešavaju se i ovi slučajevi.

Problemi za vreme i posle telenja krava i kako ih rešiti

"Mislim da je stočarska proizvodnja veoma složena jer svaki naš stočar mora da bude i dobar ratar da bi njegova proizvodnja bila uspešna. Sa svakim ulaskom u štalu mora da primeti i najsitniju promenu na grlu, kako u ponašanju tako i u konzumiranju hrane", zaključuje Petrović.


Tagovi

Steonost krava Bremenitost Duška Petrović Prvotelke Razvoj ploda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.