Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina Potisja
  • 12.12.2023. 09:00

Kozje mleko: Litra sadrži dovoljno proteina za dnevnu potrebu deteta od 11 godina

Ono se lakše probavlja od kravljeg jer je njegova mlečna mast sastavljena od manjih čestica, ali je zbog toga nepodobnije za proizvodnju maslaca, jer se mlečna mast teže sakuplja, pa gubici mogu iznositi i do 20 odsto.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 164
  • 101
  • 0

Koze se uglavnom smatraju mlečnim životinjama, jer je mleko njihov glavni proizvod, ako ne i jedini. Postoje bitne razlike među kozama u pogledu količine i kvaliteta mleka. Prema količini i kvalitetu proizvedenog mleka, koze se, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Knjaževac Neđeljko Pipović, razlikuju po rasama, ali i unutar rase.

"Većina koza može dati više mleka, nego što posiše njihova jarad. Karakteristike visoko mlečnih koza izražene su i u njihovom eksterijeru. Visoko mlečna koza se odlikuje laganom glavom, karakterističnom za ženske životinje, nežnim kosturom, tankim vratom, oštrim grbenom, dobro izraženom leđnom linijom i bedrima. Koža mlečne koze treba da bude tanka i mekana", kaže ovaj stručnjak za stočarstvo i dodaje da je kod mlečnih koza vrlo važan izgled vimena i njegova građa.

Iz ovih navedenih eksterijernih oznaka za mlečnost, proizilazi da se već i vizuelnom procenom može dati ocena o njihovoj mlečnosti, iako to nije uvek pravilo.

Najpouzdanija oznaka mlečnosti

Izgled i veličina mlečne žlezde je, kako Pipović kaže, najpouzdanija oznaka mlečnosti. Kod koza, mlečna žlezda treba da bude razvijena, bez vidljivih nedostataka, smeštena između zadnjih nogu, dobro povezana sa stomakom. Vime mlečnih koza je prekriveno tankom nežnom kožom koja je prekrivena dlakom. Građa i zdravlje mlečne žlezde je najvažniji faktor za proizvodnju i osobine mleka.

Kako napraviti ukusan kozji sir i jogurt?

"Proizvodnja kozjeg mleka uslovljena je genetskim potencijalom, ishranom i uslovima držanja koza. Najvažniji faktori koji utiču na količinu i sadržaj mleka su rasa, ishrana, starost, redosled laktacije, telesni okvir, karakteristike vimena, temperatura vazduha, zdravstveno stanje koze i još neki drugi faktori", navodi on.

Bogato proteinima, ali i vitaminima

Kozje mleko je izvor proteina visokog kvaliteta, vitamina i minerala. Jedan litar sadrži 32 grama proteina, što je dovoljna dnevna potreba za dete od 11 godina ili 70 odsto od dnevne potrebe jedne trudnice. Ono se lakše probavlja od kravljeg jer je njegova mlečna mast sastavljena od manjih čestica, ali je zbog toga nepodobnije za proizvodnju maslaca, jer se mlečna mast teže sakuplja, pa gubici mogu iznositi i do 20 odsto.

Podsetimo, karakteristični ukus potiče od kratkolančanih masnih kiselina. Kratkolančane masne kiseline koje daju karakterističan ukus kozjem mleku su vezane u gliceride unutar masnih globula. 

Sadržaj mineralnih materija varira u zavisnosti od rase, ishrane, zdravstvenog stanja i stadijuma laktacije (Foto: Zlatko Markovinović)

"Kozje mleko je i dobar izvor mineralnih materija koje su potrebne ljudskom organizmu. Sadržaj mineralnih materija znatno varira i u zavisnosti je od rase, ishrane, zdravstvenog stanja i stadijuma laktacije koze. Ono je odličan izvor vitamina, tako da je u jednoj litri mleka sadržana dnevna potreba vitamina za ljudski organizam. Najvećim delom se prerađuje u sir i jedan od najvažnijih tehnoloških ciljeva je postizanje odgovarajuće prikladnosti mleka za sirenje", rekao je Pipović i dodao da ono pri sirenju ne reaguje na isti način kao kravlje.

Kako se pravi i pije surutka?

Formirana masa sira nije čvrsta kao kod sira od kravljeg mleka, a količina proizvedenog sira po litri mleka takođe je manja. Značajne varijacije u količini proizvedenog sira uslovljene su kvalitetom kozjeg mleka.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kozje mleko Kvalitet mleka Neđeljko Pipović Mlečne žlezde Kozji sir Masne kiseline Surutka


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva