Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi stočara
  • 12.04.2024. 13:30
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Stočari će pre dobiti subvenciju, nego pravu cenu sirovine?

Ako bi imali dobru cenu naših proizvoda, subvencije nam ne bi bile ni potrebne, zaključuje stočar Marko Peić Tukuljac iz Subotice.

Foto: Marko Peić Tukuljac
  • 6.702
  • 364
  • 0

Juče (11.4.) je završen Konkurs za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi, a stočari željno iščekuju otvaranje novog, odnosno Javnog poziva za kvalitetna priplodna grla. Ministarstvo im je obećalo da će isti biti raspisan u ponedeljak (15.4.).

Seci uši, krpi ...

Podsetimo, izmenom pravilnika, po kvalitetnoj priplodnoj kravi, stočar bi dobio 40.000 dinara, isto i za tovne krave i bikove i krave dojilje, a za krmače i nerastove 18.000, ovce i ovnove 10.000 dinara.

"Ovaj konkurs nam je važan jer svi smo ostali dužni unazad dve do tri godine zbog suše, a ova godine ne pokazuje da će biti drugačije. Još nisu svi završili prolećnu setvu, uvoznici su određivali svoje cene, repromaterijala neko drugi, a mi za naš proizvod ne možemo da odredimo cenu", rekao je za Agroklub Marko Peić Tukuljac iz Subotice koji, da bi ishranio 40 muznih grla, na 90 ha seje kukuruz, ječam, pšenicu i lucerku. Kukuruz dominira i to oko 30 ha, što za silažu, što za zrno.

Izvoz stočne hrane povećan za 30 odsto, za isto toliko smanjen broj svinja u Srbiji

"Da je godina dobra, imali bismo dovoljno hrane, i da smo ostavili svu možda i ne bi bio problem. Međutim, pošto smo imali dugovanja, jedan deo smo morali da prodamo. Sa novcem od subvencije bismo, dakle, sada morali da dokupimo stočnu hranu."

Premija isplaćena, ali otkupna cena treba da bude viša

Trošak ishrane stoke na farmi zauzima najveći procenat, te je stočarima "svaki dinar" bitan, koji će, čini se, pre dobiti subvencijom, nego pravom vrednosti sirovine. Međutim, kako nam je otkrio sagovornik, zaostale premije za mleko za poslednji kvartal prošle godine su isplaćene nedavno, a tada je i kompanija "Imlek" saopštila da neće spuštati otkupne cene mleka.

Marko se brine o 40 muznih grla

"Žalosno bi bilo i da spuštaju cenu, s obzirom da znamo da u Srbiji nema dovoljno mleka. A, ako bi spustili cenu, samo bi još više uništili stočarstvo", kaže Peić Tukuljac i dodaje da vrednost mleka treba da bude veća - 15 do 20 dinara, ako se uzme u obzir uloženo u proizvodnju.

"Ako bi imali dobru cenu mleka, premija nam ne bi bila ni potrebna."

U najavi presejavanje useva?

Samo setva ove godine je naročito izazovna. Jako toplo vreme i vetrovi isušuju i ono malo vlage što je ostalo u zemlji, a zrno kukuruza ne može da se seje duboko.

Zemlja isušena, da li će se sejati ponovo?

"Za silažu smo posejali, za ostalo privodimo kraju. Opredelili smo se za rane hibride, kako bismo što pre vršili. Ako bude kiše, da uspe da nikne. Ako ne nikne, setva mora da se ponovi, još je cena semena 'otišla gore'. Ja ne znam - svako može da zaradi, samo proizvođač ne može", pita se subotički stočar.

"Zato, poručujem budućem ministru da sagleda situaciju koja dolazi i da radimo zajedno kako ne bismo dozvolili da se problemi gomilaju", Marko Peić Tukuljac je poslao poruku preko Agrokluba i dodao da su do sada morali da izađu na ulice da bi ih neko saslušao i da silom dobiju ono što im sleduje.


Tagovi

Subvencije Tov junadi Priplodne krave Setva kukuruza Protesti Nov ministar Cena mleka Premija za mleko Stočna hrana


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...