Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana preživara
  • 28.12.2019. 12:00

Zašto je važno običnom solju "zasoliti" dnevni obrok goveda, ovaca, koza i konja

Nedostatak kuhinjske soli u ishrani dovodi do zdravstvenih problema poput: pobačaja, neplodnosti, smanjenja proizvodnje mleka, neobičnog ponašanja, lizanja zidova štale, pijenja mokraće i osoke, grickanje drvenih predmeta, mršavljenja, slabog apetita.

Foto: Depositphotos/franky242
  • 3.034
  • 192
  • 0

Domaće životinje goveda, ovce, koze i konji grupa su preživara biljojeda, koji u osnovnom obroku imaju potrebu za određenim dodacima u ishrani, kako bi obezbedili normalno funkcionisanje organizma. To su najčešće vitaminsko - mineralni dodaci. U slobodnoj raznovrsnoj ishrani, naročito u sistemu napasanja, nekih minerala ima dovoljno, neki su u nedostatku, a može da se desi i višak, zato je izbalansiran odnos mikro i makroelemenata izuzetno potreban u ishrani domaćih životinja.

Posebno pažnju treba obratiti na dnevne potrebe stočne ili kuhinjske soli - obična so (natrijum hlorid). Nedostatak kuhinjske soli u ishrani dovodi do zdravstvenih problema poput: pobačaja, neplodnosti, smanjenja proizvodnje mleka, neobičnog ponašanja, lizanja zidova štale, pijenja mokraće i osoke, grickanje drvenih predmeta, mršavljenja, slabog apetita.

Pravilno je samo dnevno dodavanje soli

"Zasoliti" dnevni obrok životinja predstavlja svako dodavanje soli, da li kroz već pripremljene vitaminsko - mineralne dodatke ili u obliku kamena, što je i poželjnije jer se tada konzumira po volji. Nikako ne sme da se daje so u većim količinama, u smislu zadovoljavanja mesečnih ili nedeljnih potreba. U tom slučaju postoji rizik od pojave trovanja, ali i narušavanja pozitivnog odnosa drugih mineralnih komponenti u organizmu, pre svega kalcijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i hlora. So se ne akumulira u organizmu, neprestano se izlučuje stoga je i potrebnije osigurati dnevne unose. Potreba za pravilnim unosom natrijuma i hlora, kao i odnosa među njima i prisustvo u organizmu utiču na održavanje kiselinsko - bazne ravnoteže, što je preduslov održavanja normalnog funkcionisanja organizma, sprečavanja pojave bolesti i održavanja dobre kondicije.

Jaganjci zahtevaju dodatnu negu

Kolike su dnevne potrebe?

Govedima, ovcama, kozama i drugim biljojedima (preživarima) potrebne su nešto veće količine soli u obrocima nego svinjama ili živini. Količina potrebne soli obično varira i to zavisi od sadržaja soli u hranivima, vrste hraniva, načina ishrane i dostupnosti vode. Dnevne potrebe goveda su otprilike oko 30 - 40 grama stočne ili obične soli. Kod ovaca te količine su manje i smatra se da je optimalno oko 12 grama dnevni unos po jednoj ovci.

U visokoj proizvodnji mleka koze izlučuju i do dva puta više mineralnih materija nego što ih ima u organizmu, stoga u zavisnosti od količine suve materije obroka, dnevni unos soli kreće se oko 0,5 - 1% u odnosu na dnevni unos suve materije celokupnog obroka. Odnos minerala i količina u obroku variraju. Starost životinje, faza proizvodnje, godišnje doba i sl. uslovljavaju dnevne potrebe za unosom soli. Kod konja u zavisnosti od tipa uzgoja odnos se kreće oko 40 - 60 grama dnevno.

Zašto je važno i koji je udeo sena u zimskom obroku muznih krava

Kako da primetite potrebu za solju?

Nedostatak soli u ishrani životinja može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, pojava bolesti često se ne primeti, ne manifestuje se odmah, prema tome svaka vidljiva promena u ponašanju životinja poruka je da nešto nije uredu. Grickanje drvenih predmeta, lizanje zidova, podova štale i slično, znak je da obrok treba da sadrži vitaminsko - mineralnu smesu ili jednostavno osigurajte običnu so u obliku kamena i dajte životinjama da je konzumiraju po volji. U tom slučaju obavezno osigurajte konstatntan pristup dovoljnim količinama vode.

Konji sve masniji: Uzrok klimatske promene i moderan način života


Tagovi

Kuhinjska so Ishrana životinja Nedostatak soli Vitaminsko - mineralni dodaci


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.