Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija
  • 29.03.2020. 12:00
  • Moravički okrug, Majdan

Koju priču priča rakija iz Majdana?

Na placu svog oca podno Rudnika, u selu Majdan, podigli su objekat, kupili novu opremu i dugo razmišljali o imenu rakije, a kako Goran Marković kaže, ime se samo nametnulo, želeli su da ispričaju svoju priču i rakija je dobila ime "Priča iz Majdana".

Foto: Goran Marković
  • 1.289
  • 283
  • 0

Pošto je bilo sve teže bilo naći dobru i kvalitetnu ljutu rakiju, Goran i Jasna Marković, prijatelji Miroslav i Brana Ilić zajedno sa Natašom Petrović upustili su se u avanturu, krenuli da ostvaruju san i proizvode ovaj srpski napitak vrhunskog kvaliteta za sebe i svoje prijatelje.

Kada bih ja proizvodio rakiju, ja bih 'vako!

"Iskustvo, želja, san, ljubav, entuzijasti koji pomeraju granice i kreću u realizaciju zactranog cilja - odluka da pokrenu sopstvenu prizvodnju rakije za svoje prijatelje i prijatelje naših prijatelja realizovana je pre četiri godine. Od pripreme do realizacije svaki korak precizno odrađen, u sve to utkano puno rada i ljubavi i kao krajnji proizvod dobijena rakija vrhunskog kvaliteta", ponosno priča Goran.

Priča iz Majdana

Ranije se nisu bavili poljoprivredom, nemaju sopstveno imanje, imali su želju, cilj i uspeli da ostvare sve svojim radom, organizovanošću i zalaganjem. Organizovanost prijatelja sa istom vizijom na svakom koraku bio je pun podrške, zajedničkog zalaganja i kao krajnji rezulatat dobijena je rakija koja osvaja svojom aromom, mirisom i opoja ukusom.

Na placu svog oca podno Rudnika, u selu Majdan, podigli su objekat, kupili novu opremu i dugo razmišljali o imenu rakije, kako Goran kaže, ime se samo nametnulo, želeli su da ispričaju svoju priču i rakija je dobila ime "Priča iz Majdana".

Rakije specifičnog ukusa i višestruko nagrađivane

Okupljeni prijatelji prave rakiju pošteno, čisto, bez dodavanja šećera, bez veštačkih dodataka, posvećeni sa puno pažnje i ljubavi. O svakom koraku vode računa, nabavka voća, previranje, pečenje, dozrevanje i ostalo. Količinski ne prave puno, ali to što proizvedu je vrhunskog kvaliteta.

Kako ispeći kvalitetnu voćnu domaću rakiju

"Ponosni smo na svoje rakije", kaže Goran.

Rakija od kajsije je višestroko nagrađivana specifičnog ukusa, aromatičnog mirisa, ljuta kapljica koja osvaja izbirljive i znatiželjne ljubitelje.

Prijatelji su pitali da napravimo rakiju od kruške, a da ne bude viljamovka i tako smo proizveli od kruške kaluđerke. Rakija od kruška kaluđerke, posebne arome, prepoznatljivog i specifičnog ukusa potpuno je jedinstvena.

Rakija iz Majdana pravi se na poseban način (foto: Facebook/Priča iz Majdana)

"Rakiju od šljive pravimo za prijatelje od prvorazrednih sorti šljiva koje daju harmoniju i aromu kraljice među rakijama. Pravimo kupažne rakije o dve ili tri vrste šljiva."

Kako nastaje 'prijateljska rakija'?

Rakiju ostavljaju da odleži u inoks buradima, staklenim balonima i drvenim buradima.

"Voće stiže u gajbicama direktno iz voćnjaka, kod šljive i kajsije vadimo koštice, kljuk ide u kace, meri se pH vrednost, kace se poklapaju da nemaju dodira sa vazduhom. Čim kljuk završi vrenje, palimo 'veselu mašinu'. Prva destilacija, motor mešalice radi non-stop (posedujemo i agragat ako nestane struje) i dobijamo meku rakiju. Zatim radimo prepek. Jaku rakiju smeštamo na odležavanje", priča Goran.

U planu registracija destilerije i novi ukusi

Planovi za budućnost okupljenih prijatelja su proširenje proizvodnje, registacija destilerija i povećanje količine kao i novi ukusi ljute kapljice za prijatelje sa istančanim ukusom.

"Savet za početnike je da se dobro preračunaju pre ulaska u ovu investiciju, kupe kvalitetan kazan i dobro edukuju kako bi proizvodili rakije koje će na tržištu biti prepoznatljive i cenjene", zaključuje Goran.

Festival Rakija i rakijaši 2019. - takmičenje za najbolju rakiju od šljive

Rakija za prijatelje "Priča iz Majdana" učestvovala je na Festivalu rakije i rakijaši u Pančevu, 2019. godine i za svoju rakiju od kajsije, šljive i kruške osvojili Srebrno rakijsko pismo, dok je učešćem na 22. Šumadijskoj kapljici u Gornjoj Trepči, 2019. godine  u kategoriji najbolja srpska prepečenica, njihova rakija od šljive osvojila je srebrnu plakatu.


Tagovi

Priča iz Majdana Goran Marković Rakija od kajsije Rakija od jabuke Rakija od kruške Rakija od šljive Burad od inoksa


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao