Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kajsija
  • 23.06.2018. 08:30

Miokovci: Otkupna cena kajsije još nije određena

Iako je berba kajsije u toku, proizvođači iz okoline Čačka još ne znaju kolika je otkupna cena.

Foto: Pixabay / jackmac34
  • 1.282
  • 74
  • 0

Berba kajsija počela je u Miokovcima kraj Čačka, selu koje je centar ovog voća u Srbiji. Međutim, za razliku od prethodnih godina, ovog leta neće biti više od 80 vagona ovog žutog zlata. Jako nevreme i grad u odneli rod.

"U nekim voćnjacima gde je prošle godine bilo oko 500 vagona, sad nema ni 500 kila. Grad je ubrao svoje, a nama šta i koliko ostane", rekao je proizvođač Stevan Milosavljević, a prenose Novosti.

Osim slabog roda, voćare muči i to što još uvek ne znaju kolika je zvanična otkupna cena kajsije. Kako kaže Milosavljević, da rod nije smanjen, ne bi se brinuo: "Ovo je javašluk! Nemamo pojma po kojoj otkupnoj ceni ćemo predavati rod. Neko uzima za 30 dinara, neko za 50 i nema smisla da se sedi u kafani i dogovara otkupna cena".

Većina voćara nezadovoljna cenom

Situacija je drugačija u Vojvodini, gde su kajsije izbegle aprilsko smrzavanje, pa se prodaju od 200 do 250 dinara za kilogram, što je slučaj u Čereviću. Proizvođači kajsija iz okoline Čačka samo su jedni od onih koji imaju problem sa cenom. Podsetimo, istim povodm žale se i jagodari, kao i proizvođači višnje, dok malinari najavljuju protest za petak. 


Povezana biljna vrsta

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Kajsija Miokovci Stevan Milosavljević Otkupna cena Grad


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)